‘Game of Thrones’: De fire største spørgsmål efter første afsnit

På 50 effektive minutter kørte afsnit et kanonerne i stilling med en klart optrukket front i Winterfell. Men afsnittet lagde også op til en række indbyrdes stridigheder, der rejser en del spørgsmål om den spinkle alliance mod nord. Vi kigger nærmere på de fire vigtigste spørgsmål forud for afsnit to.
‘Game of Thrones’: De fire største spørgsmål efter første afsnit
Jon (Kit Harington) og Daenerys (Emilia Clarke) i 'Game of Thrones' sæson 8.

1. Hvad betyder The Night Kings symbol?

Det er ikke noget nyt, at The Night King og hans White Walkers har forsøgt at kommunikere gennem symboler. Faktisk ser vi allerede i seriens allerførste afsnit et tegn lavet af wildling-kroppe og i sæson 3 har Walkerne igen været kreative – denne gang med hestekadavere. Det er dog først med dagens afsnit, at det for alvor bliver slået fast, at The Night King og hans hær af døde forsøger at sige noget – og hvad er så det?

Noget tyder på, at det spirallignende tegn er et callback til dengang The Children of the Forest skabte The Night King ved at stikke dragonglass ind i mandens bryst. I ‘Hold the Door’-episoden ser vi et billede af selve akten ovenfra, der åbenbarer spiralen, mens Jon også finder lignende symboler, malet af børnene, i grotten under Dragonstone i sæson 7.

Weirwood-træet, hvor The Night King blev skabt. (Foto: HBO)

Det kunne bekræfte den teori, der siger, at The Night King i virkeligheden er ude efter hævn over The Children of the Forest, hvoraf de sidste af folkefærdet så vidt vides døde nord for muren i ‘Hold the Door’, men som angiveligt lever videre i Weirwood-træerne i en eller anden form. Legenden siger blandt andet, at børnene kan se gennem de snittede ansigter på træerne.

En helt anden teori ser en vis lighed mellem spiralen og Targaryenernes segl, hvilket også kunne give mening eftersom Targaryen-slægtens hovedsæde er på Dragonstone, hvor børnene altså har malet de lignende symboler for tusindvis af år siden. Er The Night King i virkeligheden en tidligere Targaryen? Han er trods alt endt med at blive den tredje dragerytter, som »the dragon has three heads«-profetien forudså.

Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) i ‘Game of Thrones’ sæson 8.

2. Hvordan reagerer Bran på Jaimes ankomst?

Afsnittets store cliffhanger var da Jaime og Bran så hinanden i øjnene for første gang siden seriens allerførste afsnit, hvor Bran tog The Kingslayer med bukserne nede, mens han havde sex med Cersei, hvorefter Jaime skubbede ham ud ad et vindue i koldt blod.

Bran har aldrig afsløret, hvordan han faldt eller hvad han så. Nogen har teoretiseret, at Bran led hukommelsestab, men tidligere episoder peger i retning af, at han husker præcis, hvad der skete, men ved, at informationen er sprængfarlig. Under alle omstændigheder er der i hvert fald ingen tvivl om, at Bran som Three-Eyed Raven har adgang til det skæbnesvangre øjeblik.

Spørgsmålet er så, om han overhovedet har i sinde at reagere på det. Bran er netop den person, der kan se udover interne stridigheder og se frem mod det egentlige problem: Walkernes hastige fremmarch. I vores interview med skuespilleren bag Bran, Isaac Hempstead Wright, antyder Wright desuden, at Bran er så lille en del af The Three-Eyed Raven, at personlige dilemmaer som dette nok ikke vil fylde det store.

Der er en langt mere interessant karakterudvikling i vente for Jaime, der for alvor konfronteres med sine tidligere ugerninger. Han har døjet med samvittighedskvaler over at have svigtet sit løfte som Kingsguard og dræbt Aerys Targaryen. Det kunne han dog forsvare ved, at han reddede King’s Landing fra at gå op i flammer. Hvordan vil han forsvare et meningsløst mordforsøg på en lille dreng?

Jon (Kit Harington) i ‘Game of Thrones’.

3. Hvordan håndterer Jon sin nye viden?

Retskafne Jon Targaryen har bøjet knæet for Daenerys på mere end én måde, og som hans reaktion tydeligt viste, da Sam afslørede hemmeligheden om hans ophav, har han svært ved at forestille sig selv gøre krav på sin retmæssige trone over for dragemoderen.

Men selvom Jon ser det som forræderi at gå mod sin dronning, har Sam helt ret, når han stiller spørgsmålstegn ved Daenerys’ lederskab. Og det ved Jon godt inderst inde. Nyheden om hendes henrettelse af Tarlyerne kommer utvivlsomt til at skabe splid i elskoven, og hvis hun fortsætter med sine Machiavelliske tendenser, vil det nage dybt i Jons sjæl.

Jons første indskydelse vil nok være at bevare hemmeligheden. Men han er nødt til at gøre op med sig selv, om han, i lyset af de nye informationer, ser Daenerys som en værdig hersker. Jon tjener folket, og hvis han indser, at Daenerys ikke er i deres bedste interesse, vil han nok bryde ind.

Der skal dog nok lidt til, før han erkender, at han var blændet af kærlighed, og at han i virkeligheden selv er en mere egnet regent, men på den anden side er Daenerys’ brug af hårdhændede metoder steget eksponentielt over de sidste sæsoner – så hvem ved.

Daenerys (Emilia Clarke) i ‘Game of Thrones’.

4. … og hvordan tager Daenerys nyheden?

Daenerys var overraskende nok ganske velvillig til at låne Jon en af sin drager, men mon ikke piben får en anden lyd, når hun indser, at hendes elsker rent faktisk er en trussel mod hendes titel?

I seriens løb er det blevet stadig mere uklart om Daenerys fortsat kæmper for folket, eller om hun nu kæmper for sin ret til magten. Mon hun har modet til at se indad og indrømme, at Jon i virkeligheden er mere egnet som regent? Det ville sikre nordboernes fortsatte støtte, da Sansa sandsynligvis vil overtage titlen som Warden of the North og dermed (formentlig) bakke op om Jon.

En anden løsning, som vismændene Davos, Tyrion og Varys lægger op til, er selvfølgelig ægteskab. Det kunne være en udvej fra konflikten om at overgive magten, men som Varys tydeligt siger: Selv det kan ikke vare evigt. Og det er immervæk også svært at forestille sig Daenerys tage til takke med en plads ved Jons side.

Læs anmeldelse: ‘Game of Thrones’ sæson 8 episode 1 – en alt for forudsigelig premiere

Læs også: Forklaringen på den nye ‘Game of Thrones’-intro – og 5 ændringer, der er værd at bemærke

Lyt til vores GOT-spoilersnak i SOUNDVENUE STREAMER: Alt om ‘Game of Thrones’-premieren + Sundance-filmfænomenet ‘Blindspotting’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af