Forklaringen på den nye ‘Game of Thrones’-intro – og 5 ændringer, der er værd at bemærke

Spoilers for første afsnit af sæson 8. 

Det længe ventede åbningsafsnit på ‘Game of Thrones’ er endelig ude – trods startvanskeligheder hos HBO Nordic – og allerede fra første sekund overraskede flagskibsserien ved at have udskiftet den Emmy-vindende titelsekvens med en overvældende opdatering.

Introen har altid ændret sig fra afsnit til afsnit afhængigt af både handling samt hvilke locations, der er i spil i den pågældende episode. Tidligere episoder har budt på op til syv forskellige locations – fra Bravos og Meereen i Essos til de talrige hovedlocations i Westeros – men da den episke sæson 8 kommer til at være anderledes intim, forstået på den måde, at karaktererne samler sig i større grupperinger, blev skaberne af den ikoniske sekvens bedt om at nytænke konceptet.

Målet var virkelig at komme i dybden med de få locations, der nu er i spil – i første afsnit drejer det sig kun om Winterfell, King’s Landing og ganske flygtigt Umber-fæstningen Last Hearth – hvilket blandt andet betød, at publikum for første gang inviteres inden for i storbyernes gemakker. Det fortæller bagmændene Angus Wall og Kirk Shintani i et interview med Indiewire.

Der er lagt tonsvis af timer i at udvælge de nøjagtige steder, der bliver vist frem i sekvensen. Derfor virker det ikke urimeligt at tolke lidt på, præcis hvad den knap to minutter lange åbning lægger vægt på og hvilken mytologi, den fremhæver. Her er 5 ting, du bør bemærke.

1. The Iron Throne vises for første gang

Det helt store spørgsmål, som langt de fleste fans ønsker besvaret i denne sæson, er, hvem der ender på Jerntronen – og det er tydeligvis ikke gået tabt på seriens showrunnere David Benioff og Daniel Brett Weiss. For første gang nogensinde figurerer Jerntronen i ‘Game of Thrones-åbningssekvensen med et Lannister-banner placeret på væggen bag ved. Der er dog næppe nogen tvivl om, at det hurtigt kan komme til at ændre sig i denne sæson, der allerede fra første afsnit bevæger brikkerne med et slagkraftigt tempo. Kampen om tronen er for alvor sat ind.

2. Dragekraniet under King’s Landing

Sekvensen lagde også vægt på de mange dragekranier, som ligger gemt af vejen i katakomberne under King’s Landing. Det betyder med al sandsynlighed, at Targaryenernes 300-årige regeringsperiode og store tilknytning til hovedstaden kommer til at spille en rolle i denne sæson – men bliver det i form af et flashback til den gale konge Aerys Targaryen, som vi allerede har spekuleret i blev gal som følge af Brans tidsrejser, eller Daenerys (og Jons) kæmpe opgave med at bryde slægtens dårlige ry ved at »break the wheel«?

Et andet bud på katakombernes vigtighed kunne være den store mængde Wildfire, som Aerys Targaryen i sin tid placerede under King’s Landing – og som måske viser sig at være et vigtigt redskab til at nedlægge The Night King og hans stadigt voksende hær.

3. Weirwood-træet i Winterfell

I Winterfell dvæler kameraet særligt ved det store Heart Tree, et oldgammelt Weirwood-træ med ansigter snittet i barken. Weirwood-træerne symboliserer De Gamle Guder, og ifølge mytologien har træerne en tilknytning til The Children of the Forest, som formodes at have snittet ansigterne i sin tid. Da Bran blev oplært af The Three-Eyed Raven nord for muren, var det netop under et Weirwood-træ. Den gang viste træet sig at have kræfter, der kunne dræbe wights, så mon ikke træet får en afgørende rolle i de kommende afsnit? Måske er det sågar selve træet, The Night King er ude efter.

Andre legenderne antyder desuden, at The Children of the Forest bor i Weirwood-træerne, lidt ligesom den tidligere Three-Eyed Raven gjorde nord for muren, og at det er deraf magien stammer. Hvis The Night King er ude efter hævn over sine skabere, ville det altså give mening at gå efter træerne.

4. Krypten under Winterfell

Vi skulle selvfølgelig også en tur forbi krypten under Winterfell, hvor samtlige Stark-slægtninge ligger begravet. Krypten var en vigtig kulisse i første afsnit, da det blev stedet, hvor Sam afslørede Jons sande ophav – smukt iscenesat foran en statue af Ned Stark. Men kommer krypten til at spille en større rolle i de kommende afsnit? Vi har tidligere spekuleret i, om ikke The Night King vækker samtlige af de døde Starks til live som wights og derved infiltrerer Winterfell inde fra. I så fald ville det give god mening at sætte scenen for den vigtige location.

5. Nutidige konflikter i spot

Helt efter sædvanen startede introsekvensen med det roterende astrolab, der normalvis skildrer historiske begivenheder fra årtier inden den nuværende handlinger, eksempelvis Robert’s Rebellion. Denne gang var det dog tre relativt nylige hændelser, der blev portrætteret igennem de indgraverede relieffer. Et billede viste Viserion, der nedlægger muren, et andet viste halshugningen af en Direwolf, hvilket er en reference til ‘The Red Wedding’, hvor Robb Starks ulv mistede hovedet. Det sidste billede viser tre små drager, der flyver side om side med en større, mens en komet falder fra himlen – en klar reference til Daenerys’ vej til storhed og den røde komet, som åbenbarede sig, da dragerne blev udklækket.

Det taler sit tydelig sprog om, at den epoke, ‘Game of Thrones’ skildrer, har overgået sagnene fra fortiden.

Læs hele vores ‘Game of Thrones’-dækning HER

Vi diskuterer GOT-premieren og snakker spoilers i ugens SOUNDVENUE STREAMER.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af