’Game of Thrones’: Tre hurtige spørgsmål og svar efter det nye afsnit

’Game of Thrones’: Tre hurtige spørgsmål og svar efter det nye afsnit

I ’The Spoils Of War’ så vi endelig Daenerys og hendes mægtige drage, Drogon, i aktion. Men der skete også ting i afsnittet, som man kunne blive i tvivl om, hvordan hang sammen, hvis man ikke lige har læst George R.R. Martins bøger både forfra og bagfra eller sad klar med pauseknappen undervejs. Men hjælpen er nær…

Hvorfor sagde Brandon Stark »Chaos is a ladder«?

Inden afsnittets sidste ti minutter gik op i et flammehav, udkæmpede Brandon Stark, eller The Three-Eyed Raven som han vist fortrækker at blive kaldt nu om stunder, et stille slag mod rænkesmeden Littlefinger.

Littlefinger forsøger som altid at indsmigre sig hos magtfulde lords og ladys, men hvor Sansa for længst har gennemskuet den tidligere bordelejer, kunne man frygte, at invalide og gammelkloge Bran var et lettere offer.

Det virker da også til, at Bran sluger Littlefingers medfølende ord om, hvor hårdt han må have haft det på sin færd over muren – hvor kaotisk det må have været. Altså lige indtil Bran fremsiger de magiske ord, der efterlader Littlefingers mundtøj dinglende nede omkring anklerne.

»Chaos is a ladder«-replikken refererer tilbage til en slagkraftig monolog, Littlefinger fremførte over for Varys i sæson tre-afsnittet ’The Climb’. Efter at have lært at The Master of Whispers udnyttede hans rødhårede frille, Ros, siger Littlefinger yderst subtilt, at han ved, hvad Varys har gjort.

Her korrigerer Littlefinger spidsfindigt Varys, da eunukken fremfører, at illusionen om The Realm er det, der afholder folket fra at falde i »a gaping pit waiting to swallow all of us« – kaos er nemlig ikke et bundløst hul, men en stige som man forsøger at bestige, mestendels uden held, mener Littlefinger.

At Bran har set alle Littlefingers handlinger lover ikke godt for den tidligere Master of Coins fortsatte avancering i Westeros. Det var trods alt ham, der lagde de første sten i den konflikt, der senere skulle blive til The War of Five Kings, da han fik håbløst forelskede Lysa Arryn til at forgifte sin mand, Jon Arryn, hvilket ledte Robert Baratheon til Winterfell efter en ny Hand of the King. Hvorefter al balladen startede.

Faktisk kan man diskutere, om den tidligere værdige modstander i kampen om tronen overhovedet har en funktion i serien, nu hvor hans hemmeligheder sandsynligvis snart kommer frem i lyset.

Hvem reddede Jamie fra dragedøden?

Jamie ’Guldhånd’ Lannister trodsede sit handicap i ’Spoils of War’. Han stod ikke bare for flere Dothrakis endeligt, men satte liv og lemmer på spil i et desperat (og tåbeligt, som Tyrion bemærker) forsøg på at afgøre krigen mellem Cersei og Daenerys med en lanse.

Da Jamie indser sin fejl og stirrer direkte ind i Drogons åbne mund, i hvad der må være et af seriens mest frygtindgydende close-ups, synes alt håb ude. Han er bare millisekunder fra at ende som flamberet barbecue, da en medrytter redder ham fra gabet og kaster ham af hans hest.

Men hvem var Jamies redningsmand, og blev han overhovedet reddet?

To teorier er allerede i spil på internettet. Den ene påstår, at Jamies redningsmand kom i form af Dickon Tarly, der kort forinden reddede Lannister-hærføreren på slagmarken.

Når man stopper billedet, er der dog ingen tvivl om, at det er Bronn, der flår Jamie af hesten. I modsætning til Dickon bærer Bronn ikke en stor rustning, men bare en tynd læderharnisk, og det er tydeligt, at den frygtløse redningsmand bærer samme lette rustning.

I går bragte vi nyheden om et ildevarslende tweet fra Nicolaj Coster-Lannister, der muligvis varslede om den efterhånden elskværdige karakters store farvel. Og ganske rigtigt slutter afsnittet med Jamie og Bronn, der ser ud til at drukne i en unaturligt dyb sø.

At Jamie Lannister skulle dø på bunden af en sø inden hans (forhåbentlig snarlige) standoff med Cersei forekommer dog tvivlsomt.

Hvem er The Children of the Forest?

Jon Snow har allerede påbegyndt udgravningen af Dragonglass – det eneste materiale, udover valyrisk stål, der kan dræbe en White Walker. Han er imidlertid ikke den eneste, der har lukreret på materialet, der kan gøre kål på The Army of the Dead. Det mytiske ikke-menneskelige folkeslag, The Children of the Forest, har også sat fod på Dragonstone, der er fyldt med antikke hulemalerier.

Børnene beboede Westeros, lang tid inden De Første Mænds ankomst cirka 12.000 år før den nuværende handling. De kæmpede mod de første mænd i op mod 2.000 år – en krig der udslettede størstedelen af deres hellige Weirwoods. Som vi lærte i sæson seks, var det under denne krig, at børnene brugte deres magi til at skabe White Walkers som et middel til sejr mod menneskene.

Hvorfor The Army of the Dead ikke sikrede dem en øjeblikkelig sejr, er endnu uvist. Den 2.000-årige krig endte med en dobbelt så lang fredsaftale, hvor børnene trak sig tilbage til skovene og overlod menneskene det, vi i dag kender som Westeros.

4.000 år senere stod menneskene side om side med børnene i The Long Night – kampen mod The White Walkers, som de med nød og næppe vandt. Sejren stadfæstede alliancen mellem de to parter, men børnene trak sig langsomt tilbage fra menneskene og ender som de sagnomspundne væsner, vi kender fra serien.

I sæson seks mødte vi for første gang børnene, der ligesom Bran samlede sig om den forhenværende Three-Eyed Raven (Max Von Sydow) nord for muren, men som måtte lade livet for at redde Bran og Meera fra invaderende White Walkers i Hodors origin-afsnit ’The Door’.

Læs også: ‘Game of Thrones’ sæson 7 afsnit 4: Suveræn finale splittede os helt ind i marven

Læs også: Plausibel fanteori forudsiger central ‘Game of Thrones’-families skæbne

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af