Min største bekymring for ’Big Little Lies’ sæson 2? Meryl Streep

Min største bekymring for ’Big Little Lies’ sæson 2? Meryl Streep
Meryl Streep med Nicole Kidman og børn i 'Big Little Lies' sæson 2.

(Spoilers for første sæson af ’Big Little Lies’)

KOMMENTAR. Det var lige før, man mærkede jorden ryste under det ganske serieland, da selveste Meryl Streep sluttede sig til ’Big Little Lies’ allerede imponerende Hollywood-forsamling af kvindelige superstjerner.

Og hvis seriens kulturelle vægtighed som HBO-fyrtårn for en ny tv-æras kvindedrevne dramafortællinger skulle være gået hen over hovedet på nogen under første sæson, cementerede Streeps casting endegyldigt ’Big Little Lies’ uomtvistelige sværvægterposition. Skuespillerinden med de historiske 21 Oscar-nomineringer i bæltet (og tre guldmænd på kaminhylden) siger nemlig ikke ja til hvad som helst,og da slet ikke gæsteoptrædener på den lille skærm, hvor det kun er blevet til en håndfuld over 40 år.

Men ’Big Little Lies’ skildring af voksne kvindevenskaber og rå, kontroversielle fokus på konsekvenserne af hustruvold er ikke overraskende faldet i kønspolitisk aktive Streeps smag – så meget endda, at hun end ikke læste manuskriptet, før hun sagde ja til at medvirke:

»Min agent fortalte mig, at der var blevet skrevet en rolle med mig i tankerne, og at karakteren derfor hed Mary Louise ­­– mit rigtige, borgelige navn. Jeg sagde: »Hell yeah, jeg er med«. Første sæson var vitterligt den mest fantastiske ting på tv«, fortalte Streep for nylig i et interview med The Hollywood Reporter.

‘Big Little Lies’ sæson 2.

De udenlandske medier var ikke sene til at synge deres begejstring over Streeps tilføjelse som moren til Alexander Skarsgårds afstumpede wife beater Perry, der som bekendt blev ramt af fatal karma og »faldt på trappen« i slutningen af første sæson. Skubbet af Bonnie (Zoë Kravitz) og med konen Celeste (Nicole Kidman) og sit voldtægtsoffer Jane (Shailene Woodley) som vidner. Drabet blev kamufleret som et tragisk uheld, og i anden sæson skal de centrale kvindefigurer dermed forsøge at finde en form for fred med forbrydelsen, samtidig med at Perrys sørgende mor indlogerer sig hos Celeste og sender mistroiske blikke til enhver, der måtte anfægte hendes søns »ulastelige karakter«.

Skønt jeg ikke altid har været udpræget Streep-aficionado (lidt for mange kleenex-momenter), er jeg på papiret ikke i tvivl om, at skuespillerinden vil få en prisvinderfest (stik hende bare Emmy’en nu) med at spille uslingen Perrys måske ditto lede mordjævel. Men i hjertet kan jeg blive nervøs for, om selvsamme fest slet og ret vil forvandle sæson 2 til The Streep Show for – bevidst eller ubevidst – at udglatte de typiske plotudfordringer ved sequel-storylines, hvis primære fremdrift består af efterreaktioner på sidste års klimaks.

Bevares, man kan dårligt klandre Streep for at være den overlegne scenestjæler, hun nu engang er, men ’Big Little Lies’ har ikke umiddelbart brug for et tilløbsstykke, der potentielt vil stjæle tid og udvikling fra hovedkarakterernes individuelle relationer. Venindegruppens ofte komplicerede, realistiske indbyrdes dynamikker var en af første sæsons helt store forcer, og jeg vil nødig se kvinderne spille andenviolin i egen serie nu, hvor de på interessant og sprængfarlig vis er bundet sammen af en sort hemmelighed.

Reese Witherspoon, Zoë Kravitz, Laura Dern, Shailene Woodley, Nicole Kidman og Meryl Streep til premieren på ‘Big Little Lies’ sæson 2. (Foto: Dia Dipasupil/Getty Images)

Det sender et stærkt signal, at en række af tidens store filmskuespillerinder står i kø for at støtte op om feministiske serieprojekter, store som små a la ’Big Little Lies’ og ’The Handmaid’s Tale’, hvor Marisa Tomei dukkede op i en bittelille rolle sidste år, og engelske ’Fleabag’ sæson 2, der har haft besøg af hjemlandets grand dames Kristin Scott-Thomas og Oscar-vinder Olivia Colman. Men det siger også noget om, hvor relativt få kvindedrevne kvalitetsserier, der fortsat er, navnlig i dramagenren og i endnu højre grad med modne kvinder i hovedrollerne, når giganter som Streep, Nicole Kidman, Reese Witherspoon og Laura Dern alle gnubber skuldre i samme 45-minutters format. Uagtet at det da selvfølgelig giver et sus i maven bare at se dem i et fælles line-up!

Det svarer til, at man nødvendigvis måtte hidkalde Jack Nicholson, Brad Pitt, George Clooney og Denzel Washington for at sprede budskabet om, at verden altså har brug for flere stærke seriefortællinger med mænd over 40 i hovedrollerne. Eller, nå nej…

Streeps entre i ’Big Little Lies’-universet har stor girl power-symbolværdi (for nu at bruge Spice Girl-terminologi til at beskrive et 69-årigt ikon), og jeg vil elske, hvis min frygt for en reel stjerneformørkelse i Otter Bay viser sig at være komplet ubegrundet. Måske passer Mary Louise ind som fod i hose ved siden af Celeste, feisty Madeleine og co. Måske – tør man håbe! – svæver den svære toer sågar endnu højere end den fantastiske første.

Men om La Streeps stråleglans ligefrem kan være med til at sparke døren ind for flere kvindehistorier på tv med alle mulige andre, langt mindre kendte skuespillerinder – som ’Big Little Lies’-skaberne Nicole Kidman og Reese Witherspoon advokerer for, at serien skal – er jeg ikke sikker på.

‘Big Little Lies’ sæson 2 får premiere på HBO Nordic den 10. juni.

Lyt til SOUNDVENUE STREAMER: Jacob og Lise dissekerer ‘The Handmaid’s Tale’ sæson 3 og dykker ned i Ava DuVernays racedrama ‘When They See Us’ på Netflix

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af