’The Sinner’ sæson 1: Jessica Biel har sit livs rolle i nervepirrende thrillerserie

’The Sinner’ sæson 1: Jessica Biel har sit livs rolle i nervepirrende thrillerserie
Jessica Biel i antologiserien 'The Sinner's første sæson på Netflix.

En kvinde er på stranden med sin mand og deres lille barn. Hun kigger på et par, lidt længere fremme på sandet, som fjoller og kysser lidt, mens de hører musik. Pludselig rejser hun sig op fra mand og barn for, med en kniv i hånden, at marchere målrettet over til parret, mens hun som i trance siger »Hold op med det! Væk fra hende!«. Hun stikker ham i halsen, så blodet fosser ud, og når at stikke et par gange til, inden hendes mand overmander hende.

Hvorfor gjorde hun det?

Det er det altoverskyggende spørgsmål i Derek Simmonds ’The Sinner’, en antologi-serie, hvor præmissen for hver sæson lyder: »Hvordan kan almindelige mennesker slå ihjel tilsyneladende uden nogen grund?«.

Kvinden, Cora Tanetti (Jessica Biel), har haft et kompliceret liv, med en alt for religiøs mor og et heftigt narkomisbrug, inklusiv en periode i 2012, hvor hun absolut intet kan huske fra flere måneder henover den sommer. Betjenten Harry Ambrose (Bill Pullman) vælger derfor at grave dybere i sagen, for at finde ud af hvorfor Cora gik amok på stranden.

Der bliver ikke langt fingre imellem nogen steder; serien omhandler grusomme emner, som ikke skal røbes her, og de bliver vist i al deres brutalitet – tænk ’Breaking Bad’ møder ’Twin Peaks’. Men det er også nødvendigt for at kunne sætte sig ind i hvad det er som har formet Cora til den person vi møder på stranden.

Biel er intet mindre end fænomenal og leverer her uden tvivl karrierens absolut bedste præstation. Alene i første afsnit viser hun alsidighed ved at gå fra ganske almindelig mor og hustru, der forsøger at få en hverdag til at hænge sammen, til nervevrag, hjemsøgt af en fortid, der ikke vil holde op med at forfølge hende.

Samspillet med Christopher Abbott, i rollen som hendes mand, giver et troværdigt og nuanceret billede, af et par som har været sammen i lang tid, og måske har mistet lidt af den gnist de engang havde.

Modsat finder man Pullman, der i Ambrose kanaliserer sin bedste film-noir-agtige betjent. Regelmæssige besøg hos en dominatrix, som giver ham lidt hård kærlighed, fuldender billedet af en mand, der ikke helt har kontrol over andet i sit liv end arbejdet.

Da mange ting udspilles i fortiden, er der masser af flashbacks, som væves ind over det hele. De fleste af dem er centreret omkring Cora og hendes lillesøster, Phoebe, som hun havde et yderst tæt forhold til. Cora har på sin vis nødt til at leve liv for dem begge, da Phoebe ligger syg med kræft.

Temaer som liv, sex og skyld er gentagende omdrejningspunkter. For alle har hver deres lille synd, der ridder dem som en mare. Spørgsmålet bliver så, hvorvidt det er i en grad, som tager livet af dem eller om de er villige til at tage andres liv for at beskytte deres egne hemmeligheder. På nær enkelte momenter formår ’The Sinner’ at fastholde intensiteten i alle otte afsnit, hvor mysterier bliver afdækket som lag på et løg, indtil midten er blottet for alle at se.


Kort sagt:
En kombination af mysterier, sex og død, samt en karriedefinerende skuespilpræstation fra Jessica Biel er ingredienserne i en meget stærk første ombæring af antologiserien om syndere.

Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.

Læs også: De 10 største skuespillergennembrud i første halvdel af 2019

Læs også: De 10 bedste serier i første halvdel af 2019

Tv-serie. Hovedforfatter: Derek Simmonds. Medvirkende: Jessica Biel, Bill Pullman, Christopher Abbott. Spilletid: 8 afsnit a 42 minutter. Premiere: Hele sæsonen kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af