’Sneaky Pete’: Frisk og fræk svindlerserie sluttede, før nogen herhjemme opdagede den

’Sneaky Pete’: Frisk og fræk svindlerserie sluttede, før nogen herhjemme opdagede den
Giovanni Ribisi i 'Sneaky Pete'.
STREAMING TOGETHER

Amazon har ikke helt den samme klang i Danmark, når det gælder streaming, som Netflix og HBO Nordic har. Hvilket er en skam, for de står bag nogle af de mest interessante serier fra de senere år, heriblandt ’Sneaky Pete’, der i juni sendte sit allersidste afsnit efter tre sæsoners løbetid.

Serien er skabt af David Shore (’House’) og Bryan Cranston (yup, selveste Walter White) og handler om svindleren Marius Josipovic (Giovanni Ribisi), der bliver løsladt fra fængslet, men finder sig selv på flugt fra en grum gangster (Cranston, som hygger sig noget så eftertrykkeligt i den her rolle), han tidligere har snydt.

Han snupper sin cellekammerats identitet og flytter ind hos dennes familie, der vel at mærke ikke har set fængselsfuglen, siden han var knægt. Derfor tager de imod Marius/Pete med åbne arme. De ejer en kautionsforretning, og med Marius’ sans for, hvordan en forbryder tænker, falder han hurtigt til i familieforetagendet. Det bliver dog kompliceret, da gangsteren kommer på sporet af ham, og den rigtige Petes kusine Julia (Marin Ireland) begynder at virke sød og interessant.

I hjertet er ’Sneaky Pete’ en serie om familie og svindleri, og den excellerer begge steder. Ribisi besidder stadigvæk den drengede charme, der har defineret ham hele karrieren, og som med årene har fået ekstra bund og kant.

»The Truth is Always Changing« lyder seriens tagline, men også de kreative kræfter bag serien har forandret sig kraftigt. Hele tre showrunners har kørt butikken. Shore, der oprindeligt var tilknyttet, forsvandt allerede efter piloten, da hans kalender ikke kunne harmonere med optagelserne. I stedet kom ’Justified’-skaber Graham Yost om bord og styrede de første to og bedste sæsoner, hvpr tonen og den visuelle stil blev etableret. Til tredje sæson overtog Blake Masters (’Brotherhood’), som valgte at sætte sit eget fingeraftryk på tingene, inklusive at rykke det meste af handlingen til Californien fra det nordlige New York.

Desværre var resultatet, at serien i tredje ombæring virkede lidt ude af trit med sig selv til trods for en skøn gæsteoptræden fra den altid eminente M. Emmet Walsh som en sølvtunget bilforhandler, der er far til matriarken Audrey Bernhardt (Margo Martindale).

Stadig får vi et nyt svindelnummer i hvert afsnit sammen med flere løbende historier i sæsonen. Hver især har familiemedlemmerne hemmeligheder, som bliver bragt til overfladen. Mest hjerteskærende er dog de mysterier, der vedrører en af Audrey og Otto (Peter Gerety) døtres død. De har taget sig af hendes børn siden da, og især den yngste, Carly (Libe Barer), har mange spørgsmål om, hvad der skete dengang, og om moren, hun aldrig rigtigt nåede at kende.

Serien dyrker en hårfin balancegang mellem humor og alvor, hvor det typisk er de forskellige biroller i de enkelte afsnit, som agerer comic-relief. De sikrer friskheden, mens den nye hovedskurk i hver sæson og den tålmodige optrapning til ’det endelige opgør’ er tilstrækkeligt anderledes til, at man er underholdt hele vejen og til slut ærgrer sig over, at der ikke kommer flere stunder med snedige Pete og resten af holdet.  


Kort sagt:
’Sneaky Pete’ er overdådigt charmerende med den helt rette blanding af grin og spænding samt et herligt persongalleri anført af en veloplagt Giovanni Ribisi som den titulære svindler.

Anmeldt på baggrund af alle tre sæsonener.

Læs også: De 50 bedste serier de seneste 20 år

Tv-serie. Hovedforfattere: David Shore, Graham Yost, Blake Masters. Medvirkende: Giovanni Ribisi, Marin Ireand, Shane McRae, Libe Barer, Peter Gerety, Margo Martindale. Spilletid: 30 afsnit a cirka 55 minutter. Premiere: Kan ses nu på Amazon Prime
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af