Pårørende til ofre for skudtragedie sender bekymret appel til ‘Joker’-bagmænd

Pårørende til ofre for skudtragedie sender bekymret appel til ‘Joker’-bagmænd
Joaquin Phoenix i 'Joker'.

Todd Phillips ’Joker’ er vel nok efterårets mest ventede film. Men sideløbende med kæmpe roser til især filmens hovedrolleindehaver Joaquin Phoenix er der også efter premierevisningerne under festivalerne i Venedig og Toronto blevet rejst kritik af det, nogle mener er en forherligelse af voldelig adfærd.

Kritikken er nu for alvor blevet konkret, efter en gruppe pårørende til ofrene for biografskyderiet Aurora i 2012 (hvor 12 mennesker blev myrdet og 70 såret under en midnatsvisning af ’The Dark Knight Rises’) er gået sammen og har skrevet et brev til Warner Bros.:

»Da vi hørte, at Warner Bros. ville udgive en film kaldet ’Joker’, som præsenterer figuren som protagonist og med en sympatisk oprindelseshistorie, stoppede vi op. Vi vil gøre det klart, at vi støtter ytrings- og udtryksfriheden, men som alle, der har set en tegneseriefilm, ved: ’Med store kræfter følger et stort ansvar’. Det er derfor, vi opfordrer jer til at bruge jeres massive platform og indflydelse til at gå sammen med os i vores kamp for en sikrere offentligheden med færre våben«.

I brevet stiller familierne også en række specifikke forslag til, hvad filmstudierne kan gøre:

»Stop med at støtte politiske kandidater, som modtager penge fra NRA (National Rifle Association, red.), og som stemmer imod en våbenreform. Brug i stedet jeres politiske kontakter i Kongressen til aktivt at lobbye for en våbenreform og hjælp med at finansiere offerfonde og våbenindgrebsprogrammer, der kan hjælpe overlevende fra pistolvold samt med at reducere voldshandlinger i samfundet«.

Warner Bros. har svaret på brevet og gjort det klart, at hverken filmen eller karakteren er skabt for at opfordre til vold.

»Warner Bros. mener, at en af historiefortællingens funktioner er at fremprovokere svære samtaler om komplekse problematikker. Tag ikke fejl: Hverken den fiktive karakter Jokeren eller filmen, er en forherligelse af virkelig vold af nogen slags. Det er ikke intentionen fra hverken filmen, filmmagerne eller studiet at tegne karakteren som en helt«.

I går kunne vi fortælle historien om, at Joaquin Phoenix forlod et interview med The Telegraph efter at være blevet konfronteret med spørgsmålet om, hvorvidt filmen kunne inspirere svage sjæle i samfundet til at ty til vold.

Phoenix blev dog siddende og var mere forberedt, da han, sammen med instruktør Todd Phillips, blev interviewet af IGN, hvor et tilsvarende spørgsmål faldt. Her talte de især om, at det ikke er skabernes ansvar, hvordan et værk bliver fortolket:

»Jeg tror, at de fleste af os er i stand til at kende forskel på rigtigt og forkert. Folk misforstår hele tiden sangtekster og passager i bøger. Jeg mener ikke, at en filmmager er ansvarlig for at lære publikum om moral eller forskellen mellem rigtigt og forkert. For mig er det indlysende«, fortæller Joaquin Phoenix.

Filmens instruktør bakker op om skuespilleren:

»’Joker’ er et statement om mangel på kærlighed, barndomstraumer og en mangel på medmenneskelighed i verden. Jeg tror godt, at folk kan klare det budskab. For mig at se er det bizart, når nogle siger: ’Tja, jeg kan godt klare det, men tænk nu, hvis nogle ikke kunne?’ Det er at tage beslutninger for andre«.

’Joker’ får dansk premiere 3. oktober.

Læs også: Filmene, du skal se før ’Joker’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af