Europas svar på Oscar er uddelt – se alle årets European Film Awards-vindere

Europas svar på Oscar er uddelt – se alle årets European Film Awards-vindere
Olivia Colman i 'The Favourite', der blev den helt store vinder ved årets EFA.

I går aftes blev de prestigefyldte European Film Awards uddelt til den årlige prisoverrækkelse i Berlin og den helt store vinder blev Yorgos Lanthimos’ ‘The Favourite‘. Filmen vandt prisen for bedste europæiske film, bedste komedie, bedste instruktør, mens Olivia Colman gentog hendes succes fra årets Oscar-uddeling og hjemtog prisen for bedste kvindelige skuespiller.

Der var også guld til Antonio Banderas, der vandt prisen for bedste skuespiller for sin roste præstation i Pedro Almodóvars ‘Smerte og ære‘, som også vandt skuespilprisen på årets Cannes Film Festival. Céline Sciamma, der vandt manuskriptprisen i Cannes for sit drama ‘Portrait of a Lady on Fire‘, hjemtog også her prisen for bedste manuskript.

European Film Awards fulgte i det hele taget i Cannes-festivalens fodspor, da de også forgyldte Ladj Ly og hans hårdtpumpende ghettodrama ‘Les Misérables‘, der vandt Juryens pris i Cannes. Ly modtog European Film Awards-prisen for bedste debutfilm.

Med danske øjne er det svært ikke at blive en anelse skuffet over, at Trine Dyrholm blev forbigået i kategorien for bedste kvindelige skuespiller. Hun var nomineret for sin præstation i ‘Dronningen’, men altså oppe imod særdeles kompetente kræfter. ‘Ditte & Louise’ måtte også se sig slået i kampen om statuetten for bedste komedie.

Skandaleramte Roman Polanskis ‘An Officer and a Spy‘, der vandt Juryens Grand Prix på årets Venedig Film Festival, var desuden nomineret til fire priser, men måtte gå tomhændet hjem.

European Film Awards uddeles af European Film Academy, der en sammenslutning af europæiske filmskabere og filmprofessionelle.

Se alle vinderne:

Bedste instruktør
Yorgos Lanthimos, ‘The Favourite’

Bedste kortfilm
‘The Christmas Gift’, Bogdan Mureșanu

Bedste animationsfilm
‘Bunuel In The Labyrinth Of The Turtles’

Bedste manuskript
Céline Sciamma, ‘Portrait Of A Lady On Fire’

Bedste mandlige skuespiller
Antonio Banderas, ‘Smerte og ære’

Bedste kvindelige skuespiller
Olivia Colman, ‘The Favourite’

Bedste debut
‘Les Misérables’

People’s Choice Award
‘Cold War’

Bedste komedie
‘The Favourite’

Bedste dokumentar
‘For Sama’

Bedste film
‘The Favourite’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af