Besir Zeciri startede gennembrudsrollen med et smækkys fra Sidse Babett

Gennembruddet lod vente på sig for det 29-årige skuespiltalent Besir Zeciri, men i år er han med i tre serier og en stor birolle i mafiadramaet ’Kød og blod’, som får premiere på torsdag. Det var en ganske særlig kollega, der skubbede på for, at han skulle gøre skuespillet til en levevej – og så er Dar Salim en stor inspiration.
Besir Zeciri startede gennembrudsrollen med et smækkys fra Sidse Babett
Foto: Thomas Howalt Andersen

Besir Zeciri havde kæresteproblemer og var egentlig komplet uoplagt, da han i vinteren 2018 tog til casting på ’Kød og blod’.

»Castingen tog ret mange dage, og jeg synes ikke, det var gået særlig godt«, fortæller skuespilleren, da vi to år senere mødes til kaffe på Nørrebro.

»En aften efter en lang dag med casting blev jeg snydt af filmens instruktør, Jeanette Nordahl, til at blive hængende, og da alle andre var taget hjem, fik jeg af vide, at jeg havde fået rollen.

Jeg blev simpelthen så glad, at selvom det regnede, så cyklede jeg bare lykkelig rundt på Nørrebro for til sidst at tage ind på Stefano (pizzeria på Stefansgade, red.) for at få en pastaret. Pludselig kastede en kvinde sig over mig, og kyssede mig på kinden. Det var åbenbart Ingeborg Topsøe (manuskriptforfatter på ’Kød og blod’, red.), som var helt oppe at køre over mig. Så det var en ret god dag.

Det var jo bare tirsdag, og jeg vidste ikke, hvordan jeg ellers skulle fejre det. Men shit, jeg kan bare mærke nu, hvor vi taler om det, at jeg får kuldegysninger«.

Rollen, Zeciri var blevet tilbudt, hed ’Mads’ og var en vigtig del af et større persongalleri i Nordahls debut centreret omkring Sidse Babett Knudsen, der et sted på Fyn systematisk agerer Danmarks ledeste mafiaboss og enlig mor til tre voksne børn i rollen som Bodil.

Mads er ét af dem, og han tager særligt godt imod teenagekusinen Ida (Sandra Guldberg Kampp), der efter sin mors død tvinges til at flytte ind hos sin faster Bodil og sine fætre, ud over Zeciri spillet af Joachim Fjelstrup og Elliott Crosset Hove.

Den kriminelle familie fra ‘Kød og blod’ med Sidse Babett Knudsen i front. (Foto: Christian Geisnæs)

’Kød og blod’ fik tidligere på måneden premiere på Berlin Film Festival, hvor den fik flotte anmeldelser i internationale medier som The Guardian. Og til trods for det stjernespækkede danske cast var det under arbejdet med filmen kvinden bag kameraet, der gjorde størst indtryk på Besir Zeciri:

»Selvom de andre skuespillere, og især Sidse, var helt fantastiske, og manuskriptet af Ingeborg Topsøe (’Charmøren’) var genialt – alene idéen om en kvindelig mafia-matriark i Danmark, wauw! – så var Jeanette nok det mest unikke ved ’Kød og blod’. Hun var virkelig bare el Jefe«, siger han.

»Hun havde et vildt overblik, og hendes ro gjorde, at der var virkelig god stemning på settet. Vi hyggede os så meget, gik ud og badede om aftenen og spiste is hele tiden. Det var ret anderledes, især i forhold til de tre tv-serier, jeg har medvirket i, som kommer ud til foråret, hvor der var en del mere stress på«.

Startede med dagdrømme

’Kød og blod’ er startskuddet på en drømmesæson for den 29-årige skuespiller, som i sommer dimitterede fra Den Danske Scenekunstskole i København. Tidligere har Besir Zeciri tålmodigt ventet på gennembruddet med en mindre rolle i DR’s ’Bedrag’ og en del erfaring på de skrå brædder, blandt andet over for Marijana Jankovic i ’Elektra’.

Til foråret kommer der dog for alvor gang i karrieren, når Zeciri kan ses i hele tre serier: DR’s ’Når støvet har lagt sig’, Zaki Youssefs dramedy ’Junglen’ for Xee og Avaz-brødrenes kommende thrillerserie ’Alfa’ på TV 2 Zulu. Derudover kan han også ses på teater Republiques skrå brædder fra den 10. marts med stykket ’Desertør’.

Zeciri i ‘Når støvet har lagt sig’. (Foto: Jason Alami)

Skuespillerens familie kommer oprindeligt fra Nordmakedonien, hvor de var en del af det albanske mindretal, før de flyttede til Danmark. Zeciri voksede op i Avedøre Stationsby, som på mange måder minder ham om ’Kød og blod’s forstadsfortælling.

Allerede som 12-årig drømte Zeciri om at stå på en scene og modtage folkets anerkendelse.

»Jeg har altid haft nogle virkelig stærke dagdrømme om at blive klappet af af en masse mennesker, som elskede det, jeg lavede. Men jeg ved ikke, om de drømmerier i virkeligheden kom sig af, at jeg havde enormt meget brug for at blive anderkendt som barn, eller om jeg virkelig som helt lille havde fundet mit kald i livet uden at vide det«, fortæller han grinende.

»Som barn sad jeg også altid og kiggede på mennesker, når jeg var på legepladsen i Avedøre Stationsby. Jeg forestillede mig andre menneskers liv, og hvor de kom fra, for at gemme på deres historier, til hvis jeg nu skulle bruge dem til noget.

Jeg gør det faktisk stadigvæk den dag i dag, og jeg er seriøst bange for at komme i problemer, hvis der nu er nogen, som skulle fange mig i at stirre på dem. For jeg ville ikke vide, hvad jeg skulle svare, andet end ’Undskyld jeg kigger. Det er simpelthen bare, fordi jeg synes, folk er så interessante!’«.

Et skub i ryggen

Det endelige valg om at blive skuespiller var dog ikke helt nemt. Men en særlig kollega var med til at skubbe ham ud på det dybe vand:

»Under ’Elektra’ blev Marijana Jankovic hele tiden ved med at sige, at jeg skulle søge ind på Den Danske Scenekunstskole, men jeg var sådan, ’arh, det ved jeg ikke helt’. For det var jo vildt svært, og jeg var lige startet på pædagogseminaret, hvilket hurtigt viste sig ikke var mit kald.

Men Marijana blev ved med at sige, at hun synets, jeg skulle gøre det, til det punkt hvor jeg blev nødt til at spørge: ’Hvad er din interesse i det her!?’. Men til sidst endte jeg med at søge – og kom ind«.

Fejrede du det med en pastaret?
»Haha, nej faktisk ikke. Men når man får den mail fra skolen i København, efter man har fået fire andre mails med ’nej’ efter optagelsesprøverne, så flipper man helt ud, og der er ikke så meget andet at gøre end at begynde at hoppe«.

Besir Zeciri i den kommende Xee-komedieserie ‘Junglen’. (Foto: Eddie Klint)

Men bare fordi man er kommet ind på skolen, er det vel ikke så nemt at få fod inden for i filmbranchen?
»Nej, det har været svært. Jeg følte i lang tid, at jeg ikke fik ’chancen’, ligesom jeg nu har fået det med de tre tv-serier, jeg medvirker i til foråret, og ’Kød og blod’.

Der er selvfølgelig altid nogle gamle dinosaurer i filmbranchen, når det kommer til castings og produktionsselskaber, som tænker, at jeg ikke kan spille en, der hedder Mads, fordi jeg ser lidt mørkere ud end gennemsnittet. Men selvfølgelig kan jeg det!

Og når man ser Mads med de andre brødre i ’Kød og blod’, så tror jeg ikke, man tænker over, at jeg ser anderledes ud. For ligesom de to andre sønner i familien har Mads jo sikkert også bare en anden far. Og hvis jeg bare spiller min kærlighed til ’min mor’ Bodil, så tænker man jo ikke videre over det.

Jeg har jo lyst til at spille det hele, ligesom Mads Mikkelsen. Jeg ville da ønske, at jeg kunne spille med i et kerneklassisk drama og komme ridende ind på en hest, uden nogen tænkte over det. Men sådan er det jo desværre ikke. Og man skal arbejde sig igennem mange af de samme roller først«.

Amerikansk – på dansk

Hvilke skuespillere ser du op til?
»Sidse Babett Knudsen! Da jeg skulle lave min første scene med hende, var jeg vildt nervøs, for hun er så sej. Hendes karakter Bodil har et meget nært forhold til sine sønner, så om morgenen får hele familien altid et kys på munden i ’Kød og blod’. Og dét var vores første scene sammen, så… Der var jeg lidt nervøs.

Men man måtte jo bare hoppe ud i det. Hun gav mig et ordentligt smækkys, og så gik det ligesom op for mig, at det bare var som at spille skuespil over for alle andre.

Jeg har været meget begejstret for Nicolas Bro, siden jeg så ham i ’Rejseholdet’. Han er så vildt et menneske. Jeg var så heldig at møde ham op til min optagelsesprøve, hvor jeg stadigvæk var lidt i tvivl om mit valg. Han sagde til mig, at man sagtens kan få en masse arbejde på film og serier, men at der nogle gange er stille, og så er uddannelsen vigtig at have i baghånden.

Dar Salim er også en stor inspiration for mig. Da jeg som 18-årig så ham i ’Livvagterne’, syntes jeg, han var for vild! For ligesom mig har han jo også en anden baggrund, ud over at være dansk. Med ham så jeg for første gang, at det godt kunne lade sig gøre at blive skuespiller ’alligevel’. Derfor har han nok altid været en stor inspiration for mig«.

‘Kød og blod’. (Foto: Chr. Geisn/Scanbox.)

Er der nogle instruktører, du gerne vil arbejde med?
»Yes, jeg har en hel liste derhjemme! Yorgos Lanthimos (’Dogtooth’, ’The Lobster’, ’The Favourite’) står blandt andet på den. Men egentlig vil jeg bare så gerne arbejde med Jeanette igen, selvom det måske ikke lyder så eksotisk«.

Hvad kan du fortælle om din kommende serie ’Alfa’ med Avaz-brødrene (’Mens vi lever’, ’Kollision’)?
»’Alfa’ er meget anderledes end noget, jeg før har set på dansk tv. De Avaz-fyre er jo ret ekstreme i deres udtryk.

Serien handler om to brødre: Den ene starter et narkokartel, og den anden er politibetjent. Så kan man jo forestille sig, hvordan det går.

I serien spiller jeg Simon – apropos snakken om, hvorvidt jeg har lov til at spille ’danske’ karakterer eller ej. Så det er jo bare fantastisk og beviser, at alle kan spille alle.

Vores første optagedage på ’Alfa’ i Helsinge var helt sindssyge, på den gode måde. Jeg har, ligesom mange andre skuespillere, altid gerne villet til Hollywood og indspille noget der. Og med Avaz-brødrene så kom jeg til det! Alene første dag på settet var totalt vildt. Alle talte engelsk, og der var den sygeste og mest intense energi, hvor folk rendte rundt mellem hinanden og råbte.

Der er jo totalt gang i de brødre. De er meget visuelle, og for dem er der ikke noget, som er umuligt. Det bliver ret spændende at se, hvordan familien Danmark tager imod, at dansk tv ser sådan ud«.

’Kød og blod’ har premiere 12. marts.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af