Fire nye kvinder sagsøger Harvey Weinstein for voldtægt og overgreb – og Disney for meddelagtighed

Fire nye kvinder sagsøger Harvey Weinstein for voldtægt og overgreb – og Disney for meddelagtighed
Harvey Weinstein under retssagen i New York i december. (Foto: Scott Heins/Getty Images)

Harvey Weinstein sidder lige nu bag tremmer, hvor han afsoner en dom på 23 år. Men nye anklager mod Weinstein ser fortsat dagens lys.

I går sagsøgte fire anonyme kvinder den forhenværende producer for voldtægt og overgreb, mens de også lagde sag an mod Disney, den tidligere ejer af Weinsteins Miramax-selskab, samt Harvey Weinsteins bror, Bob Weinstein, som begge anklages for at have vendt det blinde øje til hans ugerninger. Det skriver Deadline.

Den ene anklage fortæller i gruopvækkende detaljer, hvordan Harvey Weinsten voldtog den i offentligheden anonyme anklager, Jane Doe II, i 1994, da vedkommende var »omkring 17 år«. Bagefter tog Weinstein kvindens ID og sagde, at hvis hun nogensinde røbede, hvad der var sket, ville han »ikke blot sikre sig, at hun aldrig kom til at spille med i nogle film, men også få sine folk til at opspore hende og fysisk skade hende og hendes familie«.

Søgsmålet beskriver desuden, hvordan Weinstein angiveligt forgreb sig på Jane Doe I på et hotelværelse under Cannes Film Festival i 1984, hvordan han voldtog Jane Doe III på sit hotelværelse i New York i 2008, og hvordan han misbrugte Jane Doe IV under Venedig Film Festival i 2013.

Disney har kommenteret sagen (via Deadline), hvor konglomeratet lægger stor afstand til Weinstein, selvom de ejede hans produktionsselskab fra 1993 og adskillige år frem:

»Weinstein-brødrene opererede og styrede deres forretning med stor autonomi. Der er absolut intet juridisk grundlag for anklager mod firmaet (Disney, red.), og vi vil forsvare os mod dem med stor kraft«, udtaler en talsperson for Disney til Deadline.

Disney og Bob Weinstein er før blevet anklaget for at have dækket over Weinsteins forbrydelser. Weinstein har adskillige andre igangværende søgsmål: Blandt andet misbrug af en mindreårig, voldtægtsforsøg på skuespilleren Ashley Judd samt et gruppesøgsmål fra op mod 100 kvinder, der anklager Weinstein for at have misbrugt og krænket dem seksuelt.

Weinstein har forsøgt at indgå forlig for op mod 45 millioner dollars med kvinderne fra gruppesøgsmålet, hvoraf flere har afvist og kaldt forliget en »hån«.

Mange er særligt interesserede i, at Weinsteins enablers, hans tætte kollegaer og forretningspartnere, skal bringes for retten og indrømme deres medskyld i at have dækket over hans forbrydelser i adskillige årtier.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af