De bedste overraskelser, WTF-forbigåelser og en dansk favorit ved årets Emmy-nomineringer

Hvad end Emmy Awards 2020 ender som en virtuel fest eller en fysisk affære når uddelingen løber af stablen til september, kommer det ikke til at skorte på spænding i år. Vi ser nærmere på de største WTF’s og mest velfortjente skulderklap blandt nomineringerne.
De bedste overraskelser, WTF-forbigåelser og en dansk favorit ved årets Emmy-nomineringer
Zendaya i 'Euphoria'.

Emmy-nomineringerne 2020 blev offentliggjort tirsdag aften dansk tid og præsenterede en cocktail af velkomne overraskelser, småkedelige rutinehyldester (ahem, ’The Handmaid’s Tale’), klassiske Emmy-oldekolde-affektioner (håndsoprækning: Hvor mange forguder ‘The Kominsky Method’ og ‘The Marvelous Mrs. Maisel’?) og brandærgerlige udeladelser.

Same procedure as every year, James?

Ikke just, for dette års svar på tv-branchens Oscars markerer et interessant magtskifte i det amerikanske serieland, hvor tidligere års så-godt-som-obligatoriske HBO-prisslugere ’Game of Thrones’ og ’Veep’ ikke længere er i konkurrence, Emmy-darlingen ’Modern Family’ har mistet sit greb om tidsånden, og ’Westworld’s popularitet for længst er druknet i robottrætte plottwists.

Ej heller har det forgange tv-år budt på et globalt watercooler-fænomen a la ’Chernobyl’, hvorfor HBO for første gang har måttet se sig overgået på antal nomineringer af Netflix, der kan bryste sig af hele 160 styks mod HBO’s 107.

Volumen af Netflix’ serieproduktion er massiv – men HBO har en guldfugl i ærmet, der kan afgøre streamingstriden på vinderpodiet.  

Her er det bedste og værste ved årets Emmy-nomineringer.

Regina King og Yahya Abdul-Mateen II i ‘Watchmen’.

Bedste: ’Watchmen’ dominerer

Damon Lindelof og HBO’s mesterlige superhelteserie ’Watchmen’ blev den helt store topscorer med 26 nomineringer. En flot rekord for miniserie-kategorien, der slår fast med syvtommersøm, at Emmy (der uddeles på baggrund af flere tusinde tv-branchefolks stemmer) ingenlunde er træt af hverken fantasy eller dystre dystopiske universer med en skarp samfundspolitisk nerve.

’Watchmen’s sydende tematiske kulegravning af USA’s racistiske fortid (gengivelsen af Tulsa-massakren i første episode var særligt rystende), politivold og truslen fra højredrejet ekstremisme er kun blevet yderligere aktualiseret af de seneste måneders Black Lives Matter-protester. Og som superhelteepos står HBO-serien som et af de mest intelligente værker inden for genren, idet dens intrikate plotmysterier og visuelle overlegenhed aldrig druknede de meget menneskelige relationer og moralske konflikter i centrum.

Nomineringerne tæller blandt andet Bedste miniserie, Bedste kvindelige hovedrolle i en miniserie eller tv-film (Regina King), Bedste mandlige hovedrolle i en miniserie eller tv-film (Jeremy Irons), Bedste mandlige birolle i en miniserie eller tv-film (Jovan Adepo, Louis Gossett Jr. og Yahya Abdul-Mateen II), Bedste kvindelige birolle i en miniserie eller tv-film (Jean Smart) og Bedste instruktion (til tre forskellige afsnit).

’Watchmen’ er oppe imod miniserierne ’Mrs. America’, ’Unorthodox’, ’Little Fires Everywhere’ og ’Unbelievable’, men Lindelof og co. må siges at ligge særdeles lunt i svinget forud for uddelingen.

Ben Mendelsohn og Cynthia Erivo i ‘The Outsider’.

Værste: ’The Outsider’ er out, Disney er inde

En af årets helt store Emmy-WTFs må siges at være forbigåelsen af HBO’s populære Stephen King-serie ’The Outsider’, der i vinter opbyggede stadigt større buzz over sine 10 neglebidende episoder for til sidst at ende som et af HBO’s mest sete shows. Bemærkelsesværdigt foran ’Watchmen’.

Hovedrolleindehaverne Ben Mendelsohn (som tidligere har vundet en Emmy for Netflix’ ’Bloodline’) og Cynthia Erivo (som var Oscar-nomineret i år for filmen ’Harriet’) syntes at være selvskrevne til nomineringer, men Emmy gav ikke mange fucks for den klaustrofobiske krimifortælling med et overnaturligt horror-tvist.

Én enkelt nominering blev det til, for Bedste mandlige gæstestjerne, til seriens skaber og instruktør Jason Bateman og hans skræmmende tvetydige portræt af baseballtræneren Terry Maitland.

Nogenlunde lige så iøjefaldende som ’The Outsider’s brede udelukkelse var det, at Emmy i stedet i kastede en Bedste dramaserie-nominering i nakken på Disneys forglemmelige ‘Star Wars’-serie ’The Mandalorian’ (lidet andet end et komma i franchisen), som altså nu godter sig selskab med ‘Succession’ og ‘Watchmen’. Man fristes til at spekulere i, om magtfulde Disneys goodwill monstro vejede tungest på vægtskålen i dén stemmeproces …

Steve Way og Ramy Youssef i ‘Ramy’.

Bedste: Unge stortalenter brager ind på scenen

Emmy strøede velfortjent kærlighed ud over en række fremadstormende yngre stjerner, da Zandaya (’Euphoria’), Ramy Youssef (’Ramy’), Paul Mescal (‘Normale mennesker’) og Shira Haas (’Unorthodox’) modtog nomineringer for henholdsvis Bedste kvindelige hovedrolle i en dramaserie, Bedste mandlige hovedrolle i en komedieserie, Bedste mandlige hovedrolle i en miniserie og Bedste kvindelige hovedrolle i en miniserie.

Af de tre er det umiddelbart Youssef – hvis satiriske skildring af en ung muslims kærligheds, religions og kulturelle kvababbelser i USA har taget anmelderne med storm – der har de bedste kort på hånden, mens Zendaya får sværere ved at overhale kollegerne Olivia Colman for ’The Crown’ og Golden Globe-vinder Jennifer Aniston for ’The Morning Show’. Det ville dog være fuldt ud fortjent, hvis Zendaya bliver en af Emmy-aftenens store overraskelser.

Den israelske Hollywood-debutant Shira Haas (som vi kårede til et af halvårets største skuespillergennembrud) og irske Paul Mescal må nok ud og plukke adskillige håndfulde firkløvere, hvis de skal slå veteraner som Regina King for ’Watchmen’ og Hugh Jackman for ‘Bad Education’. Men nomineringerne er i sig selv en lovende indikation om, at det til tider gammeldaws Emmy-system har fået øjnene op for den nye generation.

Kaitlyn Dever i ‘Unbelievable’.

Værste: Kaitlyn Dever og Bob Odenkirk fik den kolde skulder

Men når vi nu er ved yngre talenter: Lige så opløftende det er, at ovenstående navne kom med i Emmy-kapløbet, lige så hovedrystende ærgerligt er det, at både Kaitlyn Dever og Merritt Wever blev snydt for Netflix-serien ’Unbelievable’, når nu kollegaen Toni Collette fik en birollenominering for selvsamme.

Særligt Devers præstation som teenagepigen Marie Adler, der mødes af et mistroisk og kynisk amerikansk retsvæsen i kølvandet på en voldtægt, var uafrystelig, og det er vanskeligt at se, hvordan Emmy kunne vrage hende til fordel for Kerry Washington i den noget middelmådige miniserie ’Little Fires Everywhere’.

Akkurat lige så grelt var det, at ’Better Caul Saul’s fyrtårn Bob Odenkirk utroligt nok ikke sikrede sig en plads blandt de nominerede for Bedste mandlige hovedrolle i en dramaserie, hvor Steve Carell i stedet troner for ’The Morning Show’ – en glimrende præstation, der dog i alle henseender fremstår mere som en birolle end en egentlig hovedrolle. Det bliver et hard pass herfra, Emmy.

Dansk-syriske ‘The Cave’.

Bedste: Spotlight på dansk-syrisk dokumentar

Godt nok blev den dansk-syriske dokumentar ’The Cave’ forbigået af Oscar tidligere på året, men nu lever håbet for en prissejr igen i form af hele fire Emmy-nomineringer for Bedste manuskript for et ikke-fiktionsprogram, Bedste instruktion for et ikke-fiktionsprogram, Bedste fotografering for bedste ikke-fiktionsprogram og Exceptionel udmærkelse inden for dokumentarfilm.

»’The Cave’ er en uforglemmelig øjenvidneberetning fra helvedet i Syrien, hvor den stålsatte kvindelige børnelæge Dr. Amani giver hjerte og håb til kampen mod borgerkrigens rædsler og patriarkatet«, skrev vores anmelder Freja Dam, og kvitterede med topkarakteren seks stjerner.

Instruktør Feras Fayyads forrige film ’The Last Men in Aleppo’ indbragte i 2018 en Emmy i kategorien Outstanding Current Affairs Documentary, så vi krydser fingre og tæer for hele ‘The Cave’-holdet, når vinderne afsløres 21. september.

Kieran Culkin og Jeremy Strong som arvingerne Roman og Kendall i ‘Succession’.

Også et stort tillykke til:
HBO’s ’Succession’, der fik flotte 18 nomineringer, Hugh Jackmans nominering for Bedste mandlige hovedrolle i HBO-filmen ’Bad Education’ og hylende morsomme ’What We Do In the Shadows’s vidunderlige underdog-nominering for Bedste komedieserie.

Årets LOL:
Brad Pitts ’Saturday Night Live’-præstation som virus-eksperten Dr. Anthony Fauci blev nomineret i kategorien Bedste mandlige gæstestjerne i en komedieserie. Mere om dén kuriøse sag HER.

Op på hesten igen:
Vi føler med Netflix’ ungdomshit ’Sex Education’, Amazons smågeniale superhelteserie ’The Boys’ og det tyske mindfuck ’Dark’, der tilsyneladende ikke figurerer på Emmys must watch-liste.

Og hvad angår Nicole Kidman og Daisy Edgar-Jones’ tour de force-præstationer i ’Big Little Lies’ og ’Normale mennesker’: Tag det ikke personligt. Tror vi.

Behøver ikke komme tilbage til næste år:
’Killing Eve’, ’The Handmaid’s Tale’, ’This is Us’, ’The Mandalorian’, ‘Marvelous Mrs. Maisel’, ‘The Kominsky Method’.

Emmy Awards bliver uddelt 21. september med Jimmy Kimmel som vært. Se listen over de nominerede i hovedkategorierne HER.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af