De 9 største skuespilgennembrud i første halvdel af 2020

En række up and coming-stjerneskud har gjort sig positivt bemærket i både film- og serieland i første halvdel af 2020. Blandt andre stortalentet George MacKay fra ’1917’, den israelske ’Unorthodox’-stjerne Shira Haas og to danske talenter. Vi lister her de ni største skuespilgennembrud fra halvåret – med håbet om at se meget mere til talenterne i fremtiden.
De 9 største skuespilgennembrud i første halvdel af 2020
Netflix-hittet 'Unorthodox'.

Shira Haas, ’Unorthodox’

Der er ingen vej udenom det 25-årige israelske stjerneskud Shira Haas, der greb millioner af Netflix-brugeres hjerter med sin pragtpræstation i storhittet ’Unorthodox’. I rollen som Esther, der flygter fra sit dysfunktionelle, arrangerede ægteskab i det ultraortodokse jødiske parallelsamfund i Williamsburg, leverede hun et mangefacetteret og dybsindigt portræt af den unge kvindes frigørelsesproces.

Haas bærer serien på sine skuldre – og lærte sågar at tale jiddisch, spille klaver og synge til rollen. På blot to måneder. Imponerende!

»Man ønsker som seer at følge hovedpersonen i tykt og tyndt. Hun går fra at være konservativt klædt, undertrykt kone til Berliner-hip med korthårsfrisure og knaldrød læbestift«, skrev vores anmelder, der kvitterede med fem stjerner.

‘Unorthodox’ kan ses på Netflix.

‘The Nightingale’.

Aisling Franciosi, ‘The Nightingale’

Jennifer Kents ventede opfølger til horrorperlen ’The Babadook’ gjorde sig særligt fortjent til titlen som en af halvårets bedste film på grund af Aisling Franciosis dragende præstation som den irske straffefanger Clare, der bliver frarøvet alt af de sadistiske militærofficerer i den britiske koloni Tasmanien anno 1825.

Franciosi er et lille mirakel i rollen som Clare, der må kæmpe sig gennem den australske vildmark – ledsaget af aborigineren Billy – i sin hævnjagt. Hun fylder hver en scene med sit blotte blik, hvor særligt de grusomme voldtægtsscener er uafrysteligt stærke. Samtidig gennemgår Clare en interessant udvikling, når hun med sin rejsemakker bliver konfronteret med tidens fordomme om race og køn.

‘The Nightingale’ kan ses på Blockbuster og SF Anytime. Læs vores anmeldelse HER.

‘1917’

George MacKay, ‘1917’

Man glemmer aldrig George MacKays ansigt, når man først har overværet Sam Mendes’ intense krigsridt ’1917’. Han er i billedet fra start til slut, når kameraet gennem et fingeret one take følger ham over pigstrådshegnene på slagmarkerne og gennem skyttegrave og bombebelagte bunkere på en håbløs redningsaktion under Første Verdenskrig.

Man kan diskutere, om selve filmens fokus på kamerateknik forfalder til en gimmick, men MacKays fysiske præstation er svær at sætte en finger på. Udmattelsen og rædslen emmer fra hans ansigt, der sætter billede på de mange unge soldater, der i en alt for tidlig alder blev kastet ind i krigens grusomheder – og i mange tilfælde aldrig kom tilbage.

Der er god grund til at forvente meget af det unge stjerneskud, som imponerende i ’Captain Fantastic’, men først for alvor slog igennem i år. Næste måned kan han opleves i den stjernespækkede western ’The Kelly Gang’, der får premiere direkte på streaming.

‘1917’ kan bl.a. ses på Blockbuster, YouTube, iTunes, Viaplay og SF Anytime. Læs vores anmeldelse HER.

Besir Zeciri og Sidse Babett Knudsen i ‘Kød og blod’.

Besir Zeciri, ’Kød og blod’

Efter mindre roller i blandt andet ’Broen’ og ’Bedrag’ samt en del erfaring fra teaterscenen, stemplede 29-årige Besir Zeciri for alvor ind i år med hele tre tv-serier og en spillefilm på cv’et.

Og særligt i rollen som Mads i gangsterdramaet ’Kød og blod’ fastslog han sit talent som den unge mand, der styres med hård hånd af sin mor, mafiamatriarken Bodil (Sidse Babett Knudsen). Han er familiens muskelmand og indtager rollen med en dyrisk vildskab, mens morsyge og interne stridigheder med sine to brødre bølger frem og tilbage. Samspillet mellem søskendeflokken og deres dominerende mor er forrygende og bærer filmen frem mod en overraskende og medrivende afslutning.

Næste måned er Zeciri aktuel i Avaz-brødrenes ventede narkoserie ’Alfa’ og Zaki Youssefs dramedy ’Junglen’, mens han i starten af året medvirkede i DR-serien ’Når støvet har lagt sig’. Besir Zeciri er kommet for at blive.

‘Kød og blod’ er endnu ikke landet på streaming, men kan stadig ses i udvalgte biografer. Læs vores anmeldelse HER.

Paapa Essiedu i ‘I May Destroy You’.

Paapa Essiedu, ’I May Destroy You’

Michaela Coels fænomenale ’I May Destroy You’ står som en af halvårets allerbedste serier med sin nuancerede og dybt personlige skildring af samtykke, moderne datingkultur, voldtægtstraumer og venskab. Coel er – som hovedrolleindehaver, forfatter, producer og medinstruktør – seriens absolutte midtpunkt, men også i birollerækkerne er der fantastiske præstationer at finde.

Paapa Essiedu brænder særligt stærkt igennem som den Grindr-afhængige fitnessinstruktør og bedsteven Kwame, der går fra det ene hookup til det andet. I en særligt voldsom scene ser vi, hvordan et konsensussamleje udvikler sig til et voldsomt overgreb, da Kwame holdes ufrivilligt tilbage af den betydeligt større mand, han er hjemme hos. Scenen er brutal og nærmest ubærlig at se, og det bliver langt fra bedre, da Kwame går til politiet for at melde overgrebet og bliver ydmyget af en homofobisk og dybt uprofessionel betjent, der begynder at så tvivl om Kwames udsagn.

Essiedu skildrer eminent karakterens stigende fremmedgørelse med glimt af smertende skrøbelighed.

‘I May Destroy You’ kan ses på HBO Nordic. Læs vores anmeldelse HER.

‘Never Have I Ever’.

Maitreyi Ramakrishnan, ’Never Have I Ever’

18-årige Maitreyi Ramakrishnan havde aldrig spillet professionelt skuespil, inden hun blev håndplukket i en åben casting på Instagram blandt mere end 15.000 kandidater. Og hendes talent fornægter sig da heller ikke i rollen som Devi i Mindy Kalings Netflix-coming-of-age-perle ’Never Have I Ever’.

Efter at have mistet sin far er Devi som paralyseret i tre måneder – lige indtil hun får øje på skolens lækre svømmestjerne, som hun straks kaster sig ud i at score. Det er en begavet fortælling om sorg og kulturel splittelse og Rama Krishnan er et klart højdepunkt.

Som vores anmelder skrev: »Ramakrishnan formår at forene Kalings finurlige stemme med sin egen personlighed og fortolkning. Som Devi er hun gammelklog, kvik og kæphøj, men også vred og sårbar«.

‘Never Have I Ever’ kan ses på Netflix. Læs vores anmeldelse HER.

Paul Walter Hauser som ‘Richard Jewell’.

Paul Walter Hauser, ’Richard Jewell’

Der skulle gå 15 år, inden karakterskuespilleren Paul Walter Hauser blev tilbudt en hovedrolle. Men efter mindre, om end bemærkelsesværdige, biroller i film som ’I, Tonya’ og ’BlackKklansman’ fik den 33-årige amerikaner endelig lov at skinne igennem i Clint Eastwoods dramatiske – og overraskende morsomme – ’Richard Jewell’.

Han er eminent i rollen som den titulære sikkerhedsvagt, der i 1996 afværgede et bombeattentat i Atlanta, men kort efter gik fra nationalhelt til hovedmistænkt i efterforskningen om attentatet. Han er tungnem, uduelig og ofte grinagtig som den virkelige person, hvis anonyme tilværelse bliver vendt op og ned efter et lykketræf af en redningsaktion. Alligevel kan man ikke undgå at nære sympati for den småynkelige og tragiske heltefigur – og det skyldes i høj grad Walter Hausers glimrende spil.

‘Richard Jewell’ kan ses på blandt andet Blockbuster, SF Anytime, iTunes og Viaplay. Læs vores anmeldelse HER.

May Calamawy i ‘Ramy’.

May Calamawy, ’Ramy’ sæson 2

May Calamawy trådte for alvor i karakter i anden sæson af Ramy Youssefs delvist selvbiografiske ’Ramy’, hvor hun i højere grad fik lov at skinne igennem som Ramys søster Dena i det stærke standalone-afsnit ’3riana Grande’.

Her tog Calamawy en modig beslutning ved at give Youssef lov til at skrive hendes egen oplevelse med pletskaldethed ind i episoden. Afsnittet skildrer Denas indre splittelse mellem sit eget mere vestlige livssyn og sine forældres overtroiske levevis på forbilledlig vis.

Et stærkt afsnit i seriens ambitiøse udforskning af tilværelsen som muslim i USA og karakterernes sårbare indre liv, som ifølge vores anmelder var »få centimeter fra at være et moderne eksistentialistisk seriemesterværk«.

‘Ramy’ kan ses på Cmore. Læs vores anmeldelse HER.

Asta Kamma August og Nina Terese Rask i ‘Sex’.

Nina Terese Rask, ’Sex’

Nina Terese Rask debuterede med bravur i ’Sex’, hvor hun spiller birollen Selma, der forelsker sig desperat i Asta Kamma Augusts hovedrolle, Catherine, efter et beruset kys på en sommervarm tagterrase antænder en flirt.

Seriens ærlige og ligefremme skildring af ung kærlighed og søgende liderlighed var forfriskende og ren. Vores anmelder kaldte serien »noget af det fineste, vi har set« om emnet herhjemme og fremhævede særligt Rask for sit »skrøbeligt fine« spil, der i særligt én scene, hvor Selma forsøger at stå fast over for Catherine, leverede seriens helt særlige usentimentale følsomhed:

»Det er hverdag, det er ægte, og det er i sandhed en genkendelig udveksling, præcis lige så strippet for violduft og poesi, som den slags udvekslinger er, når nogen er lige dele såret og fokuseret på at slippe igennem uden tårer«, skrev vores anmelder om scenen og kvitterede samlet med fem stjerner.

‘Sex’ kan ses på TV 2 Play. Læs vores anmeldelse HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af