Anmeldelse af Rødbyhavn i ’Tenet’: Det majestætiske farvand ud for Lolland stjæler billedet

Anmeldelse af Rødbyhavn i ’Tenet’: Det majestætiske farvand ud for Lolland stjæler billedet
Nolan ved Lolland – en signifikant øjeblik for nationen.

Meget kan man sige om Rødbyhavn… eller… det kan man egentlig ikke.

Rødbyhavn ligger på Lolland, der bor 1.619 mennesker, og byen er vel egentlig kun kendt for to ting: Færgeforbindelsen til Puttgarden og som hjemsted for Lalandia. Alias Helvedes Forgård, hvor man i en ram stank af klor, friture og børneurin kan opleve fornøjelsen af andre menneskers dårligt opdragede afkom, der i en rus af slush ice og vingummi banker ind i ryggen på dig på gigantiske oppustelige ting, mens deres forældre iført uklædeligt badetøj og lændetatoveringer ser til og spiser franske hotdogs.

Og hvor samme afkom om aftenen bliver gejlet endnu mere op af en vanvittig abe ved navn Monky Tonky, og hvor det går op for én, at hvis man har lyst til at se en live-opførsel af ‘Fluernes Herre’, så skal man bare forsøge at komme fremad i en buffet, hvor der er fem slags kød, en salatbar primært bestående af brødcroutoner og syltede hvidløg og ingen krav om, at man SKAL stå i kø.

Undskyld, det var et sidespring.

NU bliver Rødbyhavn nemlig kendt over hele Danmark og – hvis der er lidt rimelighed til – i hele verden. For noget godt altså. Som du måske allerede ved, er Christopher Nolans hypede nye film, ‘Tenet’, optaget i USA, Norge, England, Italien, Estland, Indien OG… Rødbyhavn.

Det er stort.

Robert Pattinson og John David Washington i Oslo. Tsk tsk.

Det er selvfølgelig ikke første gang, at Danmark har tjent som kulisse for amerikanske film. Eksempelvis blev dele af ‘Skyggen’ med Ewan McGregor optaget på Rømø, men Rømø fik ikke lov til at være Rømø, det var bare en billigere erstatning for Martha’s Vineyard.

Oscar-vinderen ‘Den danske pige’ var også delvist optaget i Danmark, men som en hån mod den danske natur, blev Vejle Fjord åbenbart vejet og fundet for let, idet fjorden i filmen er endog meget bjergrig på en måde, vi ikke rigtigt kan klare i virkeligheden i Danmark.

Men hvis nogen virkelig har forstået, hvad Danmark – og i særdeleshed Femern Bælt – kan, er det Christopher Nolan. Nolan og Rødbyhavn er i sync.

‘Tenet’ er ikke mange minutter gammel, før farvandet ud for Rødbyhavn spiller en afgørende rolle i filmen. Vor helt, Protagonisten, er vågnet af et koma ombord på et skib og møder en mystisk mand på dækket, der forklarer ham, hvilken mission han skal udføre for at redde verden. Ikke fra Tredje Verdenskrig, men fra noget der er langt værre! Og det kunne Christopher Nolan jo have valgt at lade ske i et hvilken som helst random farvand, men næh, det sker lige ud for Rødbyhavn.

Og sikke et farvand.

Vindmøllerne står som strunke monumenter over alt, hvad der er dansk, havet bruser, så man nærmest kan se bøgen spejle sig i bølgen blå, og hvis der nogensinde var grund til at lave en 4D-film, så var det sandelig nu, så man kunne mærke saltluften rive i næsen. Wow!

Men det slutter sandelig ikke her. Protagonisten klatrer simpelthen ind i en af vindmøllerne. En af de DANSKE vindmøller. Det fremgår ikke helt hvor længe, men han skal ligesom opholde sig her, indtil han skal videre på missionen, og eftersom han har ligget og flydt i noget koma, har han brug for at buffe lidt op, og her bliver det godt. Kan du huske den der scene fra ‘Rocky’, hvor Rocky Balboa træner til sin store kamp ved at rende rundt på et slagteri og tæve løs på halve svin? Det er INGENTING i forhold til den her træningsmontage, hvor Protagonisten bygger muskelmasse op ved at klatre op og ned ad stigen inde i den (danske!) vindmølle.

Da han er færdig med det, stiger han sandelig også ombord i Rødbyhavn, og vi får et kort, men prægtigt glimt af kraner, containere og nogle måger, der måske/måske ikke er dresserede til lejligheden. Og hvis du på dette tidspunkt føler, at du er ved at revne af national stolthed, så vent til Protagonisten sætter sig ind i sin bil. Man får nemlig et halvt sekunds glip af GPS’en, og den er på – wait for it – dansk! Der står simpelthen ‘Kørselsvejledning’. På dansk.

Bevares, Rødbyhavn er som nævnt ikke den eneste location i filmen. Der er flere scener, der foregår i London, men hvilken international agentfilm har ikke scener i London? Noget af handlingen foregår også i Mumbai, Indien, og der må man bare sige: Det er set bedre før, eksempelvis i ‘Slumdog Millionaire’. Der er også operahuset i Kiev, og en lufthavn i Norge. Meh. Og der er faktisk også en anden havn, nemlig i Tallinn, Estland. Uden at blive unødvendigt uvenner med esterne, må man bare sige, at deres havn er utroligt generisk og kunne være erstattet af en hvilken som helst industrihavn.

Rødbyhavn har personlighed!

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af