’Underwater’: Mangler halvdelen af manuskriptet i ’Alien’-kopi med Kristen Stewart?

’Underwater’: Mangler halvdelen af manuskriptet i ’Alien’-kopi med Kristen Stewart?
Kristen Stewart i ''Underwater'.

Mere end et år efter Disneys notoriske erhvervelse af 20th Century Fox mærker man stadig de sørgelige efterdønninger.

I denne uge fik ’X-Men’-filmen ’The New Mutants’ – oprindeligt produceret af 20th Century Fox i 2017 og siden efterladt på hylden af Disney – endelig biografpremiere verden over. Ganske anonymt har William Eubanks undervands-horrorfilm samtidig listet sig ombord på streamingkanalernes skude.

Filmen blev ligeledes skabt tilbage for tre år siden, men har grundet Disney og Fox’ løbende forhandlinger holdt i kø. Det er med andre ord ikke nødvendigvis sigende for filmens kvalitet, at den kommer forsinket til de små skærme.

Dermed dog heller ikke sagt, at der er noget synderligt imponerende ved den.

Et cast af Hollywood-smukke skuespillere og T.J. Miller (mere om ham senere) spiller en gruppe uheldige blue collar-arbejdere på en boreplatform 10 kilometer under havets overflade. Ikke et minut er gået, før boreplatformen rammes af et jordskælv, og til lyden af automatiserede budskaber fra deres kapitalistiske overherrer om, at de alle »er en del af virksomhedens familie«, flygter den lille gruppe arbejdere på havbunden. Alt imens de jages af monstrøse udyr fra dybet.

I 2017 havde filmen gået hånd i hånd med årets andet aggressivt middelmådige ’Alien’-rip-off, ’Life’. I dén optik vinder ’Underwater’ point for sin placering under vandet snarere end ude i rummet. Iklædt tonstunge exo-skeletter, for at modstå havets tryk, skrumler gruppen ad sted i et obskurt mørke, som kun lige bliver brudt af monstrenes glinsende øjne og skumle tentakler.

Gore Verbinskis faste gyserfotograf Bojan Bazilli formår at indfange en listende gru gennem paranoide POV-indstillinger og inciterende kaos under de voldsomme rysteture forårsaget de undersøiske jordskælv, der banker ingeniørerne rundt.

Men udover disse nervepirrende angreb gør filmen meget lidt for at engagere sig i det personlige drama. Ingeniøren Norah (Kirsten Stewart) leverer en forkølet voiceoveri filmens første og sidste minutter, og kaptajnen har en teenagerdatter, som venter på ham derhjemme; Det er alt man får for den flade femogtyveøre.

Trods det giver skuespillerholdet det bedagede drama en smule pondus. Med afbleget buzz-cut og Ripleys tanktop leverer Kirsten Stewart den ene bævrende peptalk efter den anden. Vincent Cassel (’Irreversible’) leverer sin bedste Bernard Hill-imitation i rollen som kaptajnen, der er klar til at gå ned med skibet, før han forlader sine arbejdere til den undersøiske grav.

Og ja, så er der T.J. Miller. Da Fox søsatte ’Underwater’, var den beske standupkomiker stadig højt på strå med roller i ’Transformers: Age of Extinction’, ’Deadpool’ og ikke mindst ’Silicon Valley’. Siden er han blevet smidt på Hollywood-porten efter flere voldtægtsanklager, arresteret for at indgive en falsk bombetrussel og fået sparket fra ’Silicon Valley’ grundet dårlig opførsel.

I ’Underwater’ passer hans sardoniske kommentarer og indslag som ansjos på peanutbutter. »Hej, din fladbrystede elver«, hilser han Stewarts karakter efter at være blevet reddet fra murbrokkerne, kun iklædt en itureven slåbrok og sovemaske. Igennem resten af filmen må det øvrige ensemble igen og igen huske os på, at karakteren er et elskværdigt røvhul – i det mindste virker sidstnævnte definition til at stemme overens med virkeligheden.

Ligesom den cancelled skuespiller kunne man strengt taget sætte spørgsmålstegn ved behovet for ’Underwater’. Men under det punkterede manuskript gemmer der trods alt sig et par gode mord og saftige gysersekvenser. Studiekaosset in mente, kunne det have været meget værre.


Kort sagt:
Kirsten Stewart hopper i exo-skelettet fra ’Aliens’ og kæmper mod undersøiske monstre, mens T.J. Miller leverer den ene hovedrystende zinger efter den anden i en film, der trods alt byder på effektive gyserscener.

’Underwater’. Spillefilm. Instruktion: William Eubank. Medvirkende: Kristen Stewart, Vincent Cassel, T.J. Miller, Mamoudou Athie. Spilletid: 95 min. Premiere: Kan lejes på Viaplay, Blockbuster, Google Play og SF Anytime
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af