‘The Kelly Gang’: Stærkt skuespil og vilde billeder redder biopic om australsk outlaw

‘The Kelly Gang’: Stærkt skuespil og vilde billeder redder biopic om australsk outlaw
George McKay i 'The Kelly Gang'.

Navnet på den australske forbryder Ned Kelly ringer højst sandsynligt ikke lige så mange klokker som outlaws som Billy the Kid eller Jesse James. Ikke desto mindre er Kelly, der raserede i 1800-tallet, nok Australiens mest kendte forbryder, der var berygtet for at myrde adskillige politibetjente.

Hans liv er da også blevet filmatiseret af flere omgange, hvor han før er blevet portrætteret af Mick Jagger i 1970 og Heath Ledger i 2003 i film, der ikke har efterladt noget synderligt indtryk på historien. Nu har Ned Kellys liv fået endnu en filmisk fortolkning i ‘The Kelly Gang’, instrueret af Justin Kurzel, der både har givet os en storslået udgave af ‘Macbeth’ og den grumt mislykkede computerspilfilmatisering ‘Assassin’s Creed’.

Denne gang leverer han hverken et mesterstykke eller makværk, men i stedet et underholdende og fandenivoldsk biopic, der tyer til punk på soundtracket, selvom den foregår i 1800-tallet.

På trods af filmens titel er fokus holdt fuldstændig på Ned Kelly, og ikke så meget hans bande, og plottet følger ham gennem hele hans forholdsvis korte liv, fra han som barn skoles i kriminalitetens veje af røveren Harry Power (Russell Crowe) frem til hans sidste tid som bandeleder.

Russell Crowe i ‘The Kelly Gang’.

Forsøget på vise hele Kellys liv skaber desværre et noget fragmenteret narrativ, hvor mange scener er så korte, at de knapt kommer i gang, før der hastes videre til næste punkt i hans liv. Især sidste halvdel lider under dette, da Kellys transformation fra at være vred og ondsindet til at være decideret vanvittig sker meget pludseligt. Det havde klædt filmen at skære nogle af de mange, korte scener ud, og i stedet bruge mere tid på mandens kæntrende psyke.

»Intet af hvad du skal se, er sandt«, fortælles publikum ved filmens start, og historien er således en dybt fiktionaliseret fortolkning af myten om Ned Kelly, som han selv var med til at etablere ved at dokumentere sit liv på skrift. Hvad der er sandhed og fantasi, er dog ikke til at sige, med mindre man er velbevandret i historien bag. Den indledende tekst skaber dog en opmærksomhed om konstruktionen, der ellers ikke kan findes i mange biopics – en genre, der ofte fordrejer fakta til fordel for dramatisk pondus.

Havde filmen dedikeret sig mere til temaet om, hvordan myter kan overskygge fakta, som i mesterværket ‘Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford’ (med Brad Pitt som Jesse James), havde det fragmenterede narrativ stået stærkere, som en kommentar på hvordan biopics tvinger menneskers liv ned i berettermodellen.

‘The Kelly Gang’.

Hvor ‘The Kelly Gang’ til gengæld stråler, er i det forrygende skuespil der dominerer hele filmen. Orlando Schwerdt er en følsom bombe af vrede i Ned Kellys yngste år, mens George MacKay, der for alvor brød igennem i ‘1917’, er intens og dragende som den voksne og vanvittige Kelly.

Selvom Kelly er den klart største rolle, sættes heller ikke en fod forkert hos de mange biroller. Her bør især fremhæves Essie Davis (‘The Babadook’) som Kellys emotionelt manipulerende mor og Thomasin McKenzie (‘Jojo Rabbit’) som en prostitueret, Kelly forelsker sig i. Altid seværdige Nicholas Hoult (‘Mad Max: Fury Road’, ‘The Favorite’) stjæler dog alle scener han er med i som djævelsk underholdende og klam politibetjent, der kommer i karambolage med Kelly. Især scenen, hvor han retter pistolen mod et spædbarn for at få gang i en afhøring, er en af filmens mest underholdende (!) absurde.

Filmens sidste trumfkort er den visuelle side, der leveres af filmfotograf Adam Arkapaw, der ligeledes stod for de storslåede billeder i ‘Macbeth’. Den australske outback oser af stemning, og de gyldenrøde skumringsfarver bringer mindelser om Terrence Malicks fotografiske mesterstykke ‘Days of Heaven’. Der bliver også plads til eksperimenteren, hvor især brugen af stroboskoplys i et shootout er både godt tænkt og virkelig velfungerende.

Havde fortællingen kunne leve op til billederne, havde ‘The Kelly Gang’ simpelthen været mesterlig.


Kort sagt:
En fragmenteret og overfladisk historiefortælling glemmes næsten, når den forrygende billedside og ditto skuespil folder sig ud i ‘The Kelly Gang’.

’The Kelly Gang’. Film. Instruktion: Justin Kerzel. Medvirkende: George MacKay, Orlando Schwerdt, Essie Davis, Russell Crowe, Nicholas Hoult, Thomasin McKenzie Spilletid: 124 min. Premiere: Kan lejes på Blockbuster, Viaplay og SF Anytime
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af