De 10 største spørgsmål inden ’The Mandalorian’ sæson 2

Fredag den 30. oktober har Disney+ premiere på den nye sæson af ’Star Wars’-successen ’The Mandalorian’. Første sæson efterlod mange åbne spørgsmål – og vi krydser fingre for, at vi får bare nogle af dem besvaret i de kommende otte afsnit.
De 10 største spørgsmål inden ’The Mandalorian’ sæson 2
'The Mandalorian' sæson 2.

(Spoiler alert for sæson 1 af ’The Mandalorian’, selvfølgelig.)

’The Mandalorian’ gav os nye karakterer og åbnede nye veje i Star Wars-universet, men især sæsonafslutningen spillede også på historiestrenge, som vi før er stødt på i den officielle kanon.

Serien efterlod mandalorianeren og den nuttede, grønne baby, hvor de akkurat havde sluppet fra Moff Gideon og hans sorte lyssværd. Mandos mission er nu at føre barnet tilbage til sit hjem, hvor end det må være. Sandsynligvis med Moff Gideon og resterne af imperiet i hælene.

I et interview med ’People’ i forbindelse med (den virtuelle) Emmy-uddeling afslørede Giancarlo Esposito, som spiller Moff Gideon, at der ikke kun er en sæson 3 på vej, men at sæson 4 er i udvikling, og ifølge den gamle Spike Lee-skuespiller er det først her, de store spørgsmål begynder at blive besvaret.

Indtil da nøjes vi med at stille de 10 største spørgsmål, som den første sæson efterlod os med.

1. Har Yoda noget at gøre med Baby Yoda?

Ingen ved det. Det 50-årige barn, som beskyttes af mandalorianeren, er det første eksemplar af racen, vi har mødt udover Yoda og Yaddle (en bifigur fra prequel-trilogien). Er barnet resultatet af sød, grøn elskov mellem Yoda og Yaddle? Fødslen ville være foregået på et tidspunkt imellem prequel-trilogien og den originale trilogi.

Yoda er ikke en kiss and tell-type, så vi ved det ikke. Faktisk bliver der i løbet af serien ’Clone Wars’ søgt i Jedi-templets bibliotek, i den hemmelighedsfulde Holocron Vault, som skulle indeholde alt, hvad man ved om Jedierne og kraften, men ikke engang her findes information om Yodas ophav. Det er et spørgsmål, vi sandsynligvis ikke får besvaret i sæson 2 af ’The Mandalorian’, og måske aldrig, for Yodas baggrund er en af de ting, George Lucas ønskede skulle forblive et mysterium. Så længe de nye Star Wars-fortællere har respekt for Lucas’ arv, så er det nok sådan, det bliver.

Det er lidt en knude i historiefortællingen i ’The Mandalorian’, for sæson 1 ender med, at The Armorer, en slags leder for mandalorianerne, siger til Mando, at han nu skal finde Baby Yodas folk, sin familie eller hjemplanet. Men det kan betyde, at han er dømt til at lede forgæves for evigt. Har Yodas race overhovedet en hjemplanet? Vi ved intet om Yodas fortid, og vi ved intet om, hvad Baby Yoda har foretaget sig i de 50 år, siden han første gang slog de store øjne op.

Det fører os til…

2. Hvem har passet Baby Yoda indtil nu?

50 år er lang tid. Hvor har han været, og hvem har han været sammen med? Blev han taget fra forældrene? Hvem var de bevæbnede vagter, der prøvede at beskytte barnet, da Mando og droiden IG-11 kom for at kidnappe det? Var vagterne hyret af Jedier, eller af The New Republic, som ville sørge for, at det kraftsensitive væsen ikke faldt i de forkerte hænder? Og hvordan fandt imperiets sørgelige rester ud af, at der fandtes en baby med stærk tilknytning til kraften?

Barnet er måske nok 50 år gammel, men den er stadig kun to smølfer høj, vejer det samme som en pakke havregryn og kan endnu ikke tale, så den har nok ikke gjort opmærksom på sig selv. Så hvad skete der før mødet mellem Mando og Baby Yoda på Arvala-7? Hvem var barnepige i alderen 0-49 år? Har barnet overhovedet forældre i traditionel forstand? Er alle fra Yodas race kraftsensitive, og er kraften grunden til, at alle vil have fat i barnet?

Det fører os til…

3. Hvorfor er Baby Yoda så vigtig?

Vi kender ikke skurken Moff Gideons planer for barnet, men der er masser af teorier om, hvad de mørke kræfter kan bruge Baby Yoda til. Det virker åbenlyst, at det handler om at udnytte barnets medfødte evner til at håndtere kraften. En mulighed er, at Baby Yoda ikke er et kærlighedsbarn, men en klon, så det rent faktisk er Baby Yoda. Vi ved fra klonhæren og fra Snoke, at kloning er populært i denne galakse, og Dr. Pershing, som i afsnit 3 bliver sendt ind for at eksperimentere på barnet, har et symbol på tøjet, som minder om det, vi ser hos Kaminos klonere i ’Attack of the Clones’.

‘Baby Yoda’ i ‘The Mandalorian’.

Er planen at skabe en hær af soldater, der kan bruge kraften som våben? Eller skal barnet bruges til at genoplive Palpatine, eller til skabelsen af Snoke? Moff Gideon har mistet det imperium, som han var en del af, men han ser ud til at fortsætte, som om intet er hændt. Vi ved ikke, om han er en del af Darth Sidious’ plan, der fører til handlingen i ’Rise of Skywalker’, eller om Moff Gideon har egne planer med den kraftsensitive baby.

Det fører os til…

4. Hvem er Moff Gideon?

Han bliver i sæsonafslutningen afsløret som en potentiel Sith, eller i hvert fald en person med særlige kræfter, idet han uden videre overlever nedskydningen af sin TIE Fighter og er i besiddelse af et våben, som har forbindelse til den tragiske historie om planeten Mandalore.

Vi kender en anden Moff, nemlig Grand Moff Tarkin, der var en slags overguvernør, og de andre Moffs var altså guvernører for specifikke regioner. Man må gå ud fra, at Moff Gideon havde planeten Mandalore i sin sektor, for han ser ud til at have et særligt forhold til mandalorianere. Vi får at vide i afsnit 8, at han tidligere var medlem af The Imperial Security Bureau, et efterretningsagentur, der skulle sørge for undersåtternes loyalitet.

Vi ved også, at han stod bag The Great Purge of Mandalore, også kaldet ’de tusind tårers nat’. Det var imperiets invasion af Mandalore, hvor oprørssympatisører blev dræbt og resten jaget på flugt, og Moff Gideon ser ud til at fortsætte jagten på de sidste mandalorianere.

Der er en scene, hvor Mando finder mandalorianernes skjoldplader efterladt i en bunke i deres hemmelige hule. Det kan betyde, at de er blevet dræbt eller taget til fange af Moff Gideons styrker – men hvorfor ligger det værdifulde Beskar-stål tilbage? Er det et tegn til overlevende mandalorianere om, at Moff Gideon har til hensigt at udrydde dem alle? Moff Gideon virker næsten besat af mandalorianere, hvilket hans våben, det kraftfulde sværd The Mandalorian Darksaber, også er et tegn på. Vi ved dog ikke, hvad Moff Gideon overhovedet kan med et lyssværd. Indtil videre har vi kun set ham bruge det til at skære sig ud af en havareret TIE Fighter.

Det fører os til…

5. Hvordan har Moff Gideon fået fat på det sorte lyssværd?

Hvis Moff Gideon stod bag The Great Purge, så er det nok også her, at han fik fat i det legendariske sværd. The Darksaber blev skabt af en mandaloriansk Jedi helt tilbage fra The Old Republic, der eksisterede flere tusind år før Skywalker-sagaen. I ’Clone Wars’- og ’Rebels’-serierne er der afsnit, som beskriver historien om Dødsvogterne – en gruppe mandalorianske krigere, der var involveret i et kup mod den fredelige, neutrale regering på Mandalore under klonkrigene.

Deres leder hed Pre Viszla (med stemme af ’The Mandalorian’-skaberen Jon Favreau), og han mistede sværdet til Maul, tidligere kendt som Darth Maul, Palpatines forhenværende lærling, der blev formodet dræbt af Obi-Wan Kenobi. Maul mistede sværdet til Bo-Katan Kryze, den anti-imperialistiske leder af Mandalore, og selvom det også kommer omkring oprøreren Sabine Wren, er sværdet sidst set hos Bo-Katan Kryze.

Vil det sige, at Moff Gideon har slået hende ihjel? Der er rygter om, at Katee Sackhoff er blevet castet i rollen som Kryze (hun lagde også stemme til figuren i de animerede serier), så måske er hun ude efter at vinde sværdet tilbage til Mandalore.

Det fører os til…

6. Får vi mere historie om planeten Mandalore?

Vi ved, at Mandalore igennem klonkrigene forsøgte at holde sig neutral, men til sidst endte planeten med at blive opslugt af imperiet, og nu lever mandalorianerne en nomadetilværelse.

‘The Mandalorian’.

Men hvem undslap, og hvorfor kan mandalorianerne ikke vende tilbage, nu hvor Imperiet er faldet? Bliver mandalorianernes leder, The Armorer, en større karakter i sæson 2? Hendes hjelm har horn, som kunne betyde, at hun er af racen zabrak (ligesom Darth Maul), og der kunne være en forbindelse til tiden, hvor Maul tog magten over Mandalore. Men hvordan kan en mandalorianer være mandaloriansk uden at være fra Mandalore?

Det fører os til…

7. Hvor kommer Din Djarin fra?

»Jeg blev ikke født på Mandalore«, siger mandalorianeren, som vi nu ved hedder Din Djarin. Mandaloriansk er ikke en race, det er en kultur. I et flashback ser vi, at han som barn blev gjort forældreløs i et angreb fra separatisternes droidehær under klonkrigen. I sidste øjeblik bliver han reddet, da Dødsvogterne ankommer. Den lille dreng står blandt kuppelformede huse og folk i røde rober, men vi ved ikke, hvilken planet det er, eller hvorfor de mandalorianske elitesoldater kommer til undsætning.

Der er også masser af spørgsmål om, hvordan Mandos religion, hans creed, fungerer. Han må for eksempel ikke tage hjelmen af, men det har vi i andre sammenhænge set mandalorianeren Sabine Wren gøre ofte, og vi ved også, at mandalorianeren Boba Fett heller ikke følger den regel.

Det fører os til…

8. Hvem var det vi så på Tatooine?

’The Mandalorian’ skulle oprindeligt have været en film om Boba Fett, og efter sigende startede Pedro Pascal projektet i den tro, at han skulle spille den legendariske dusørjæger fra Skywalker-sagaen. Men Boba Fett-filmen blev droppet, efterladt i Sarlaccs mave. En scene i afsnit 5 fik dog rygterne til at svirre om, at Boba Fett måske klarede den alligevel. På Tatooine nedkæmpes den rivaliserende dusørjæger Fennic Shand (Ming-Na Wen), og til slut ser vi en mystisk figur, som står over hende. Eller vi ser faktisk bare fødderne af figuren, som har klingrende sporer på støvlerne, som var det en gammeldags cowboy.

Er det en ny figur? Måske endnu en rivaliserende dusørjæger? Eller en af Moff Gideons håndlangere? Eller er Boba Fett tilbage? Sæson 1 var meget sin egen historie, men der er tegn på, at ’The Mandalorian’ kunne blive mere viklet ind i Skywalker-sagaen fremover.

Det fører os til …

9. Vil vi få indblik i, hvad der sker med flokken fra Skywalker-sagaen?

Luke, Leia, Han, Chewbacca, Lando – vi ved ikke så meget om, hvad de laver på det her tidspunkt i historien. Det er fem år efter slaget ved Endor, hvor imperiet blev knust. Deres navne har nok fået legendestatus for deres rolle i nedkæmpelsen af imperiet over hele galaksen, så måske bliver de nævnt. På den anden side, så foregår ’The Mandalorian’ i galaksens underverden, langt væk fra de fine familier med efternavne som Skywalker, Kenobi og Palpatine, så vi slipper nok for de store politiske udredninger.

‘The Mandalorian’.

Det, vi ved om Skywalker-sagaens hovedpersoner, er, at Luke er ved at oplære håbefulde, nye Jedier og i øvrigt prøver at finde The Sith Wayfinder, som kan føre ham til Sith-planeten Exegol. Leia og Han får en søn ved navn Ben Solo, og oprørsbevægelsen er ved at blive omdannet til The New Republic. I det skjulte er Den Første Ordens magtovertagelse på vej, men hvordan? Hvornår starter opbygningen af den gigantiske flåde, som tydeligvis er lavet efter Imperiets blueprints?

Måske vil ’The Mandalorian’ afsløre lidt mere om de ret ukendte begivenheder i den 30-årige mellemperiode, hvor Imperiet er faldet, men alligevel ikke helt forsvundet. Det vil nok ske, hvis flere af de kendte Star Wars-figurer dukker op i serien.

Det fører os til…

10. Hvem bliver de (nye) faste bikarakterer?

Et tegn på, at historien i ’The Mandalorian’ bliver mere integreret med den officielle kanon, er castingen af Rosario Dawson som fan-favoritten Ahsoka Tano fra ’Clone Wars’- og ’Rebels’-serien – for første gang i live action-udgave. Men vi ved ikke, om det bliver et kort visit, eller om hun bliver en fast figur, hvilket for alvor ville blande figurerne fra ’The Mandalorian’ ind i det kendte Star Wars-univers.

Det samme ville castingen af Temuera Morrison som Boba Fett – han spillede grundklonen Jango Fett i prequel-trilogien og skulle nu spille en ældre version af klonen af sig selv. De er begge figurer, som har direkte forbindelse til hovedpersonerne i Skywalker-sagaen. Men det kan også være, at de kun har meget små cameo-agtige roller, og at bifigurerne fra sæson 1 fortsætter med at være historiens centrale karakterer, såsom Greef Karga (Carl Weathers), leder af dusørjægerne, og Cara Dune (Gina Carano), den tidligere shock trooper for oprørerne.

Det ville bibeholde ’The Mandalorian’ som en mere selvstændig historie, som ikke er (helt så) bundet til det kendte univers. Og det har fungeret godt for ’The Mandalorian’ hidtil.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af