Tre danske film skal kæmpe om årets Oscar-plads – én har vundet på forhånd

Tre danske film skal kæmpe om årets Oscar-plads – én har vundet på forhånd
Simon Sears, Jacob Lohmann og Tarek Zayat (Foto: Tine Harden)

‘Druk’, ‘En helt almindelig familie’ og ‘Shorta’.

Det er de tre film, der skal kæmpe om årets danske indstilling til Oscar-showet 2021. Det har et udvalg bestående af repræsentanter fra den danske filmbranche i dag besluttet.

Den endelige indstilling skal findes 18. november, men i virkeligheden er det blot en formalitet: Thomas Vinterbergs biografhittende drama bliver med 120 procents sandsynlighed valgt. ‘Druk’ er allerede blevet spået til at være en forhåndsfavorit i kategorien Bedste Internationale Film, den var udtaget til (den aflyste udgave af) Cannes-festivalen, og den vandt hovedprisen på BFI London Film Festival i weekenden.

Med andre ord har Danmark i år en glimrende chance for mindst en nominering, og den vil man naturligvis ikke forpasse.

Valget af ‘Shorta’ og ‘En helt almindelig familie’ skal ses i lyset af dette, for hvad skal man så bruge de sidste to Shortlist-pladser til, når den udvalgte allerede er fundet?

Jo, i det her tilfælde har man på velgørende vis valgt at give omtale og respekt til to vellykkede debutantfilm. ‘En helt almindelig familie’ er Malou Reymanns fine og rørende film baseret på hendes egne oplevelser med en far, der sprang ud som kvinde. ‘Shorta’ er det hårtslående biografaktuelle drama om to politimænd, der fanges i et socialt boligbyggeri, efter en ung mand fra området er død i politiets varetægt.

Vi gav begge film fem stjerner – ligesom vi i øvrigt også gjorde til ‘Druk’ – og selvom man måske kunne finde andre film fra det danske filmår, der ville have bedre chancer i den specifikke Oscar-sammenhæng, er det fint, at man giver netop disse film og unge filmskabere et rygstød, når nu chancen meldte sig.

‘Druk’ bliver som nævnt udvalgt som årets danske Oscar-kandidat 18. november. Den danske komité består af formand Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, Noemi Ferrer fra Producentforeningen, Ali Abbasi fra Danske Filminstruktører, Mette Heeno fra Danske Dramatikere, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Søren Søndergaard fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Oscar-akademiets shortlist på 10 film offentliggøres 9. februar. Feltet skæres ned til fem, når nomineringerne annonceres 15. marts.

Og 25. april står den så på et corona-udsat Oscar-show – forhåbentligt med ‘Druk’ som sejrherre.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af