Diana og Charles stjæler billedet i ’The Crown’ – men hvad er fakta, og hvad er fiktion?

Netflix-serien ’The Crown’ er tilbage med en fænomenal fjerde sæson, hvor kronprins Charles og prinsesse Diana indtager hovedscenen. Parrets mismatchede forhold er stormombrust fra første færd, men hvad er virkeligt og hvad er fiktion i ’The Crown’s skildring af de historiske begivenheder, der senere endte i tragedie? Efter at have set sæsonens 10 afsnit, besvarer vi her en række af de største spørgsmål.
Diana og Charles stjæler billedet i ’The Crown’ – men hvad er fakta, og hvad er fiktion?
'The Crown' sæson 4. (Foto: Netflix)

(Artiklen indeholder spoilers for ’The Crown’ sæson 4.)

Var Charles og Dianas første møde en ren skærsommernats drøm?

I allerførste afsnit af sæsonen mødes Diana (Emma Corrin) og Charles (Josh O’Conner) på ovenud romantisk vis: Charles dater egentlig Dianas storesøster, Sarah Spencer, men på et besøg i familiehjemmet støder han »tilfældigt« ind i teenage-Diana, da denne koket kommer dansende i baggrunden. Forklædt som et labert lille træ, idet hun medvirker i skoleproduktion af Shakespeare-stykket ’En skærsommernats drøm’

Mødet er 100 procent Hollywood-drømmerisk – såvel som symbolsk for forholdets senere udvikling fra romance til Shakespeare’sk tragedie – og Diana gemmer sig genert bag blomsteropsætninger, mens Charles’ nysgerrighed vækkes. Det er så cute, at man dårligt kan tro, at det er sandt.

Og det er det heller ikke.

Emma Corrin som Diana. (Foto: Netflix)

Den er ellers god nok, at parrets første møde fandt sted i Spencer-huset i 1977, da Diana var 16 og Charles var 29, og at Charles og Sarah datede (dén romance faldt til jorden med et brag, da Sarah gav et interview til journalisten James Whitaker, hvori hun blandt andet sagde, at hun havde »tusindvis af kærester«, og at hun aldrig ville gifte sig med Charles).

Ifølge den tidligere Vanity Fair-redaktør og forfatter til biografien ’The Diana Chronicles’, Tina Brown, var Diana skudt i Charles fra første blik, mens Charles i forbindelse med forlovelsen i ’81 udtalte, at »jeg kan huske, at jeg tænkte: Sikken en glad og sjov og attraktiv 16-årig. Jeg mener, hun var virkelig underholdende og energisk og fuld af liv«.

Men efter det første møde gik der immervæk tre år, før Charles og Diana stødte ind i hinanden igen: Denne gang under en barbecue hos fælles venner. I interviews bragt i dokumentaren ’Diana: In Her Own Words’ (kan ses på Netflix) mindes prinsessen, at Charles’ humør var i kulkælderen oven på faderfiguren Mountbattens død og et nyligt breakup.

Diana forsøgte at trøste ham, da prinsen pludselig kyssede hende. »Han var totalt over mig resten af aftenen og fulgte efter mig som en hundehvalp«, fortalte Diana.

Virkelighedens Charles og Diana i 1982.

Efterfølgende opførte Charles sig dog mystisk: »Han kunne finde på at ringe til mig hver dag i en uge og så ikke tale til mig i tre uger«, erindrede prinsessen i ’In Her Own Words’.

Ligesom i ’The Crown’ var det først efter weekenden på kongefamiliens Balmoral-residens i Skotland i efteråret ’80, at forholdet blev officielt (hvorvidt Charles far, Philip, spillede en rolle i at »godkende« Diana er uvist). Men kilder tæt på Diana og Charles bedyrede sidenhen, at kronprisen og hans udkårne vitterligt kun mødtes 13 gange i alt før forlovelsen.

Emma Corrin og Josh O’Connor som Diana og Charles.

Var frieriet så håbløst uromantisk?

I ’The Crown’ frier Charles noget modvilligt til Diana efter pres fra familien, skønt han stadig er forelsket i ungdomsflirten Camilla Parker Bowles. Og der er derfor heller ikke megen romantik over seancen, hvor Charles slet og ret undlader at gå ned på et knæ, fordi det ikke er passende i forhold til hans rang, mener han (til selv dronningens forbløffelse).

I virkeligheden friede Charles over en privat middag, og ifølge dokumentaren ’Charles and Di: The Truth Behind Their Wedding’ brød Diana ud i latter af bar overraskelse – men sagde ja. Charles udtalte kort efter: »Jeg er ovenud begejstret og ærligt talt ret forbløffet over, at Di er klar på at give mig en chance. Jeg tror, at hun vil holde mig ung«.

En af de første seriøse mavepustere for Diana ventede imidlertid kort forude, gengivet smerteligt præcist i ’The Crown’: Under parrets forlovelses-pressemøde sagde Diana, at hun og Charles var »meget forelskede«, hvortil Charles tilføjede de notoriske ord:

»Whatever ’in love’ means«.

»Det traumatiserede mig«, fortalte Diana i ’In Her Own Words’-dokumentaren.

Emma Corrin i ‘The Crown’.

Spiste Diana middag med Camilla?

Hvor mange kvinder har spist middag med deres kommende mands første store kærlighed? Diana gjorde det, som set i både ’The Crown’ og IRL.

I serien krummer man tæer over Diana og Camillas (Emerald Fennell) akavede stand-off, hvor sidstnævnte underviser Diana i alle de ting, Charles kan og ikke kan lide. Til Dianas store frustration. Det er en ulige mental magtkamp mellem den ældre, selvsikre Camilla og nervøse, 19-årige Diana, og sidstnævnte stikker da også hovedet i toilettet for at kaste middagen op, da ydmygelsen bliver en tricker for hendes bulimi.

I virkeligheden hed London-restauranten Ménage à Trois – seriøst! – og serverede ligesom i serien kun forretter og desserter.

Josh O’Connor som Charles og Emerald Fennell som Camilla i den foregående sæson 3.

Forærede Charles Camilla et armbånd før brylluppet med Diana?

Det flår i Dianas hjerte, da hun lige inden sit bryllup opdager, at Charles har fået fremstillet et særligt armbånd til Camilla – sågar med initialerne for Camilla og Charles indbyrdes kælenavne indgraveret i guldet.

Charles (sø)forklarer, at det er en slags farvelgave, nu hvor hans og Camillas forhold er ovre, men Diana køber den ikke. Og med rette.

Smykkefadæsen er sand, desværre:

I biografien ‘Diana: Her True Story’ skriver forfatteren Andrew Morton, at Diana alvorligt overvejede at aflyse brylluppet, men at hendes to søstre snakkede hende fra det. »Dit ansigt er trykt på viskestykker, du kan ikke bakke ud nu«, skulle de have sagt.

Også sandt: Charles og Camillas kælenavne var ‘Fred’ og ‘Gladys’.

The Crown sæson 4
Emma Corrin i ‘The Crown’

Har ’The Crown’ kopieret Dianas ikoniske bryllups-look?

Dianas enorme flødeskums-bryllupskjole var designet af ægteparret David and Elizabeth Emanuel og gik øjeblikkeligt over i modehistorien. I ’The Crown’ er kjolen gengivet af kostumier Amy Roberts, som har sat sit eget præg på designet, uden at det afviger drastisk fra originalen (couture-kendere vil givetvis være rivende uenige).

Til gengæld har serien taget sig nogle friheder, hvad angår Dianas tiara: I ’The Crown’s version er smykket, der var et arvestykke fra Spencer-familien, gigantisk som en kongekrone, mens det i realiteten var langt mere delikat og affødte en myriade af billige versioner i detailhandlen. Tsk, tsk!

Emma Corrin som Diana. (Foto: Netflix)

Havde Diana en spiseforstyrrelse?

Det er rigtigt nok, at Diana som ung led af bulimi, og at det blev værre under årene med Charles.

Ifølge biografen ’Charles: The Heart of a King’ blev prinsen simpelthen i tvivl om hele forholdet allerede inden brylluppet, da han fandt ud af, at Diana ikke altid var helt så livlig og kæk, som han først havde antaget.

I et interview med BBC i 1995 fortalte Diana, at hendes spiseforstyrrelse stak helt af, da Charles for alvor genoptog sit forhold med Camilla. Ifølge prinsessen affødte kendskabet til affæren »galoperende bulimi« og »en følelse af, ikke at være god til noget, at være ubrugelig og håbløs«.  

Emma Corrin som Diana og Josh O’Connor som Charles.

Var Charles og Dianas rejse til Australien et skæbnesvangert klimaks?

I fjerde afsnit, ’Terra Nullius’ (’Ingenmandsland’), ser det næsten ud, som om Charles og Dianas anstrengte forhold runder et hjørne på den royale charmetur til Australien og New Zealand i 1983.

Først forløber det lige så skævt som forventeligt efter et par års ulykkeligt ægteskab:

Diana insisterer på at tage baby-William med på den månedlange rejse, selvom dronningen fraråder det – hun og Philip rejste jo selv i deres unge dage rundt i fem måneder uden børnene, og det gik strålende … ahem.

Og Charles bliver voldsomt irriteret, da Diana ikke har lyst til at bestige Ayers Rock (nu Uluru) i hæle og stegende middagshede (i virkeligheden gik prinsessen også ned igen, men først og fremmest fordi hendes kjole blev ved med at blæse op om benene på hende, og der trods alt stod et hav af fotografer klar under hende).

Emma Corrin som Diana og Josh O’Connor i ‘The Crown’.

Efter endnu et heftigt skænderi beslutter parret i seriens udlægning sig for at slutte fred og gøre en større indsats for at være der for hinanden:

Og så bliver der ellers holdt i hånd, danset og mere til, mens medierne lapper den forelskede kemi i sig. De glade billeder spejler til dels den udstråling, den rigtige Diana og Charles emmede af på noget af rejsen, men både dengang som i ’The Crown’ gik luften hurtigt af ballonen igen, da Dianas popularitet eksploderede.

Prinsessen fortalte til til BBC i 1995:

»Hvis man er en mand og – som min husbond – en stolt mand, så går det en på … Man bliver nedtrykt af det, i stedet for at blive glad og dele begejstringen. Al medieopmærksomheden genererede en del jalousi. Det førte en masse komplicerede situationer med sig«.

Virkelighedens Diana og Charles i Australien.

Turen blev på mange måder begyndelsen på enden for Charles og Diana. Men den der dans? Den var lidt magisk. Også selvom fortryllelsen ikke varede meget længere end til næste morgen.

Emma Corrin i ‘The Crown’

Æh, fremførte Diana ballet for Charles?

Jep, danse- og teaterglade Diana arrangerede rent faktisk en surprise-balletoptræden for Charles på hans 37-års fødselsdag til tonerne af Billy Joels ’Uptown Girl’. Og ja, ifølge kilder tæt på parret følte den generte prins sig mere utilpas end stolt over sin hustru, skønt publikum selvfølgelig elskede hende.

Scenen er endnu et eksempel på, hvor lidt Charles og Diana i virkeligheden forstod hinandens personligheder, om end gestussen uden tvivl var velment.

Josh O’Connor som Charles og Emma Corrin som Diana.

Hvis Charles og Dianas ægteskab var så grelt, hvorfor hulen fik de så to børn?

Det korte svar: Fordi det forventedes af dem.

Traditionelt set betragtes det for risikabelt kun at have én arving, når det er kronens fremtid, der står spil.  

Emma Corrin som Diana.

Havde Diana også en affære?

Da Charles isolerer sig med Camilla og totalt vender sit ægteskab ryggen i slut-80’erne, indleder Diana selv en affære med sin ridelærer, den rødhårede officer James Hewitt.

Og ja, det gjorde hun også i virkeligheden, hvorfor britiske tabloidmedier lige siden har spekuleret i, om Hewitt monstro er ditto rødhårede Harrys far.

»Ja, jeg forgudede ham. Ja, jeg var forelsket i ham. Men jeg blev i dén grad svigtet«, fortalte Diana i BBC-interviewet i ’95 – året efter, Hewitt havde dolket hende i ryggen ved at udlevere intime detaljer om forholdet i bogen ’Princess in Love’.

Olivia Colman som dronning Elizabeth og Tobias Menzies som prins Philip.

Nægtede dronningen at lade Charles og Diana blive skilt?

I den hjerteskærende sæsonafslutning gør Charles og Diana endnu et forsøg på at appellere til dronningen (Olivia Colman) om at »få lov« til at blive skilt. Men der er bogstaveligt talt ingen kære mor i kongehuset, der ligesom i de foregående sæsoner fortsat insisterer på at fucke sine inderste medlemmers kærlighedsliv op for the greater good (jævnfør den abdicerede kong Edward og Margarets forhold til Peter Townsend).

Diana skal rette ind, og Charles skal mande sig op, som det hører og bør sig for landets kommende regent.

I virkeligheden opsøgte en grædende Diana sin svigermor i midt-80’erne for at spørge, hvad hun skulle stille op: »Jeg ved ikke, hvad du skal gøre«, lød det korte svar ifølge Diana i dokumentaren ’In Her Own Words’.

I ’92 hidkaldte dronningen og prins Philip Charles og Diana til et møde på Windsor Castle, hvor skilsmisse igen blev fejet af bordet: I stedet skulle prinsen og prinsessen give ægteskabet én chance mere. Kort efter blev parret separeret.

Skilsmissen blev endelig i ’96, blot et år før Diana døde i den tragiske bilulykke i tunnellen i Paris. Charles giftede sig med Camilla i 2005.

‘The Crown’ sæson 1-4 samt dokumentaren ‘Diana: In Her Own Words’ kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af