’Death to 2020’: ’Black Mirror’-skabers stjernebesatte Netflix-satire kører død i 2020

’Death to 2020’: ’Black Mirror’-skabers stjernebesatte Netflix-satire kører død i 2020
Samuel L. Jackson i 'Death to 2020'.

Trump er en nar, Biden er gammel, og corona var nedtur. Det er ikke ligefrem originale nye indsigter, ‘Black Mirror’-skaber Charlie Brooker serverer i sin satiriske årskavalkade ‘Death to 2020’Netflix.

Programmet blander virkelige nyhedsklip, fra de australske skovbrande til covid-vaccinen, med fiktive talking heads, spillet af stjerner som Hugh Grant, Lisa Kudrow, Kumail Nanjiani og Samuel L. Jackson. Med de navne og Brookers kapacitet havde jeg forventet en mere original tilgang. Men måske er der bare ikke så meget sjovt at sige om 2020.

Den mest rammende replik falder i åbningen, hvor Samuel L. Jackson i rollen som reporteren Dash Bracket på Newyorkerly News, spørger, hvad interviewet handler om. »Vi genoplever begivenhederne i 2020«, svarer Brooker bag kameraet. »Why the fuck would you wanna do that?« spørger Bracket.

Alligevel stiller han sin ekspertise til rådighed sammen med en række andre “eksperter”. Vi har Hugh Grant med hvidt hår og gammelmandsmakeup som tør historiker. Lisa Kudrow, der altid er sjov, som konservativ uofficiel talsperson for Det Hvide Hus, der konstant undsiger sine egne udsagn og beskylder instruktøren for at lægge ord i munden på hende. Leslie Jones som adfærdspsykolog, der elskede lockdown, fordi hun hader andre mennesker. Og Cristin Milioti som racistisk soccer mom og konspirationsteoretiker.

Lisa Kudrow i ‘Death to 2020’.

Kumail Nanjiani spiller en techmilliardær, som byggede en bunker til sig selv, efter at have hørt Greta Thunberg holde tale. Thunberg, som Jacksons journalist i øvrigt beskriver som »en teenager, der er blevet berømt, selvom alt hvad hun siger er deprimerende – lidt ligesom Billie Eilish«.

Tracey Ullman er en vellignende Dronning Elizabeth, der hader Harry og Meghan, men til gengæld elsker Netflix-serien ‘The Crown’, fordi det er forfriskende at se et jordbundent drama om almindelige menneskers hverdagsliv. Og da det er en meget mere realistisk skildring af det royale liv end ‘Tiger King’, der ikke nedstammer fra en royal linje, hun kender. Ha ha!

Der er sjove jokes i ‘Death to 2020’. Bare ikke rigtigt sjove og ikke sjove nok til at holde gejsten oppe gennem programmets 70 minutter. Jeg morede mig cirka i et kvarter, så blev formatet ensformigt og vittighederne trætte og alt for letkøbte. Ikke mindst når Brooker og hans 17 (!) medforfattere udpeger sociale medier og influencere som tidens værste pest efter covid. Dén pointe stod en del skarpere i ‘Black Mirror’ for fem år siden.

Man holder vejret, når programmet når til politidrabet på George Floyd og Black Lives Matter, for hvordan kan forfatterne gøre en joke ud af det? Det gør de heldigvis ikke, men den pludseligt seriøse tone virker også malplaceret midt i satiren.

Brooker rammer bare aldrig rigtigt, og det undrer mig, fordi han med tidligere satirenyhedsprogrammer som ‘Screenwipe’ har slået fast, hvor sjov, han er. Og med sin geniale, om end kvalitetsmæssigt svingende, dystopiske antologiserie ‘Black Mirror’ om menneskets håndtering af teknologi, hvor skarp og forudseende, han er.

Til sammenligning fremstår ‘Death to 2020’ som et halvhjertet venstrehåndsprojekt, der kun fortæller os noget, vi godt ved: at 2020 har været et sindssygt og på mange måder deprimerende år. Der er ingen grund til at genleve det, medmindre du insisterer på at pine dig selv (og grine en lille smule med en hul fornemmelse i maven) på din ensomme nytårsaften. Skål.


Kort sagt:
Charlie Brookers stjernebesatte satiriske årskavalkade er kun en sporadisk sjov, men til gengæld ret deprimerende gennemgang af det fucked up år 2020.

’Death to 2020’. Spillefilm. Instruktion: Al Campbell, Alice Mathias. Medvirkende: Samuel L. Jackson, Hugh Grant, Kumail Nanjiani, Lisa Kudrow, Laurence Fishburne. Spilletid: 70 min. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af