En guide til ’The Mandalorian’ sæson 2, hvis du ikke har stort Star Wars-kørekort

’The Mandalorian’ er stadig god, selvom man blot kender ’Star Wars’-universet fra spillefilmene, men alligevel er det godt at have en baggrundsviden om nogle af de nye karakterer i sæson 2, som er kendt fra animationsserier og spil.
En guide til ’The Mandalorian’ sæson 2, hvis du ikke har stort Star Wars-kørekort
'The Mandalorian'.

(Spoiler alert: Læs først med når du har set de første fem afsnit af ’The Mandalorian’ sæson 2.)

Hvis du mest kender Star Wars fra spillefilmene, bliver det sværere at få det hele med i ’The Mandalorian’ i de kommende afsnit.

Dave Filoni er executive producer på ’The Mandalorian’, og han skriver og instruerer også enkeltepisoder, blandt andet den skelsættende episode 13, hvor mandalorianeren møder Ahsoka Tano og lærer Baby Yodas rigtige navn. Dave Filoni er manden bag de animerede serier ’Clone Wars’ og ’Rebels’, og planen med ’The Mandalorian’ ser ud til at være at flette historien om Baby Yoda (undskyld, Grogu) meget mere sammen med seriernes fortællinger.

Så hvis du ikke lige er kommet godt i gang med de timevis af tegnefilm fra Star Wars-universet, kommer her en oversigt over den vigtigste baggrund, så du er klædt på til ’The Mandalorian’ i fremtiden.

Hvem er Ahsoka Tano?

Hun har orange hud, og der sidder to blå- og hvidstribede haler på toppen af hovedet, som hænger ned om skuldrene på hende. Og så kæmper hun med to lyssværd på én gang. Jedien Ahsoka Tano er ikke set før i live-action, men hun er en vigtig figur i serien ’Rebels’, og hun blev efterhånden den centrale karakter i ’Clone Wars’.

Vi så hende første gang i den animerede film ’Star Wars: The Clone Wars’ fra 2008, der skulle kickstarte serien. Her er hun den purunge yngling, der bliver en modvillig Anakin Skywalkers padawan, altså lærling, og igennem seriens syv sæsoner udvikler de et tæt venskab. Historien om deres forhold ender som en tragedie, da Anakin bliver til Darth Vader, og på et tidspunkt i ’Rebels’ møder de hinanden i lyssværdskamp. I ’The Mandalorian’ er Ahsoka Tano en voksen og hårdt prøvet krigsveteran, der både har kæmpet med og mod klonsoldater, og nu er hun en af de ganske få overlevende Jedier efter Order 66 i ’Revenge of the Sith’.

Hendes to lyssværd er hvide, og det er der både en symbolsk og praktisk grund til. En jedi-jæger – en såkaldt Inquisitor – klarede ikke mødet med Ahsoka Tano, der tog hans røde lyssværd og rensede krystallerne. Symbolsk er sværdene hvide for at vise, at hun hverken tilhører Sith- eller Jedi-ordenen.

Rosario Dawson som Ahsoka Tana i ‘The Mandalorian’.

Hun blev af Jedi-rådet anklaget for en forbrydelse, hun ikke havde begået, så hun blev først bandlyst og senere taget tilbage, men hun valgte at forlade Jeditemplet og vende ryggen til den strikse tro og Jedirådets fejlslagne strategi i slutningen af klonkrigene. Nu har hun et… kompliceret forhold til Jedi-ordenen, og selvom hun absolut må være en af de få, der kan siges at være kvalificeret til at træne Grogu, så har hun sine egne grunde til at afslå rollen som hans læremester.

Hun siger selv, at det er, fordi hun har set, hvad nære forbindelser kan gøre ved »selv de bedste af os«. En reference til Anakin Skywalker, som oprindeligt også blev nægtet træning, fordi han allerede var for nær på sin mor. Senere fik Anakin et forhold til Padmé Amidala, der endte katastrofalt, men i ’Clone Wars’-serien er der også scener, hvor Anakin kan siges at være kommet for tæt på Ahsoka, så han havde svært ved at tage de objektive krigsbeslutninger uden følelser, som det daværende Jedi-råd lagde så stor vægt på.

Man kan sige, at Ahsokas beslutning om at vende Jedierne ryggen måske reddede hendes liv, og man ville også kunne argumentere for, at det har gjort hende til en endnu bedre Jedi.

Hvad er der med Jedi-planeten Tython?

Det er planeten, hvor Jedi-ordenen startede. I ’The Mandalorian’ skal Grogu rejse til Tython og sidde på skuestenen i en særlig tempelruin og komme i kontakt med kraften, så han kan beslutte sig for en vej – skal han række ud til de resterende Jedier og blive trænet, eller skal han bare blive hos Farmand Mando og cruise galaksen i jagten på lækre snacks?

Tython er blevet nævnt mange gange i de historier, som ikke længere er officiel kanon, da Disney overtog Star Wars. Nu kaldes disse historier Legends, men en del ting er blevet genintroduceret i kanon, og nu ser vi planeten for første gang i levende billeder. Ifølge legenderne opstod den oldgamle Je’daii-orden her, og den blev senere til Jedi-ordenen. For titusindvis af år siden tiltrak planeten kraftsensitive væsner, der begyndte at dyrke kraften som en religion. De opdagede også kraftens lyse og mørke sider samt vigtigheden af at holde de to i balance. Det endte imidlertid med borgerkrig blandt Je’daiierne, og ud af konflikten opstod Jedi-ordenen, der alene ville dyrke kraftens lyse side. Tegneserien ’Doctor Aphra’ fra 2019 genindførte Tython i kanon.

Hvem er Bo-Katan Kryze?

I afsnit 11 møder Din Djarin tre andre mandalorianere, som han dog ikke i starten føler slægtsskab med, fordi de tager deres hjelme af og dermed ikke følger hans creed. Lederen af de tre mandalorianere er den rødhårede Bo-Katan Kryze, og det er hende, der leder Din Djarin på sporet af Ahsoka Tano. De to stærke kvinder har tidligere krydset klinger i klonkrigene, da Bo-Katan var leder af terrorgruppen ’The Death Watch’.

Men hun forlod gruppen, da Maul (tidligere Darth Maul, som overlevede at blive skåret over på midten) udnyttede disse krigere til at tage magten på Mandalore. Så slog Bo-Katan sig sammen med Ahsoka for at kæmpe imod Maul, så de to kvinder har en broget historie sammen.

Katee Sackhoff som Bo-Katan Kryze i ‘The Mandalorian’.

Som tidligere leder af Mandalore er Bo-Katan Kryze en af de mest fremtrædende mandalorianere, og hun kæmpede imod imperiets besættelse af planeten. Hun fortæller Din Djarin om ’The Children of the Watch’, som følger en ekstremistisk udgave af mandaloriansk kultur – endnu mere end ’The Death Watch’ gjorde – og det var dem, der reddede Din Djarin som barn. Han er opfostret af disse religiøse fanatikere, og derfor vil Din Djarin aldrig tage hjelmen af.

Bo-Katan Kryze havde på et tidspunkt det sorte lyssværd, det legendariske Mandalorian Darksaber, som nu er i Moff Gideons besiddelse. Det vil hun nok gerne have tilbage, så forvent at hun dukker op igen senere i serien, når opgøret med Moff Gideon kommer.

Moff Gideon har Dark Troopers

Vi så dem i slutningen af episode 12, hvor vi også kunne skimte, hvad der lignede et mislykket genmanipulationsforsøg (en tidlig Snoke-model?). Moff Gideon har tydeligvis ikke opdaget, at imperiet er faldet, og han kæmper ufortrødent videre. Hans Dark Troopers stammer oprindeligt fra spillet ’Star Wars: Dark Forces’, og de er svært bevæbnede, stærkt pansrede elite-kampdroider med særlige evner – de kan bland andet flyve – hvilket vi så i afsnit 14, da Moff Gideon sendte dem i aktion.

Hvad er historien om planeten Mandalore?

Mandalorianeren er ikke fra planeten Mandalore, og det kan lade sig gøre, fordi »Mandaloriansk er ikke en race, det er en kultur«, som vi får at vide i sæson 1. Det er meget lidt, vi ved om Din Djarins fortid, så det virker oplagt, at han i kommende afsnit vil søge svar om sit ophav og måske søge hen til den planet, hvis kultur han er blevet optaget af.

Mandalorianerne er stolte krigere, og Mandalore var et krigersamfund bestående af forskellige klaner og huse. Ære var et vigtigt begreb, hvilket vi også kan se i serien, hvor en mandalorianer altid holder sit ord.

En mandalorianer i ‘The Mandalorian’.

Jedier og mandalorianere har en lang historie som ærkefjender, men i episode 13 slår Din Djarin sig sammen med Ahsoka Tano. Det kunne symbolisere en ny begyndelse med samarbejde imellem de to slagne grupper, Jedier og mandalorianere. Det unikke mandalorianske våben The Darksaber blev lavet for lang tid siden af den første mandalorianske Jedi Tarre Viszla, og det blev brugt til at forene planeten.

Under klonkrigene ville Mandalore helst forblive neutral, for lederen, Hertuginde Satine af huset Kryze, var erklæret pacifist efter at have oplevet, hvordan Mandalore igennem lang tid havde været plaget af borgerkrig. Men Mandalores stolte krigere stod i skyggen og ventede på at ødelægge freden. En efterkommer af den mandalorianske Jedi, Pre Viszla, stod i spidsen for et kupforsøg med hjælp fra separatisterne og gangsteren Maul, men til sidst ender Satines søster Bo-Katan Kryze som leder af Mandalore, indtil de bliver invaderet af imperiet.

Mandalorianerne bliver spredt for alle vinde, og nogle hutler sig igennem tilværelsen som dusørjægere, blandt andet Boba Fett, som Din Djarin møder i episode 14.

Hvor er Grand Admiral Thrawn?

Det spørger Ahsoka Tano den diktatoriske Magistrat om i episode 13, da hun og mandalorianeren har nedkæmpet alle vagter omkring hende. Hun får det ikke at vide, men det giver os et tegn på, at vi kan se frem til at møde en live-action-version af hovedfjenden fra ’Rebels’-serien.

Det er lidt spændende, for det er ingen ringere end Lars Mikkelsen, som lægger stemme til den blåhudede skurk i serien, og eftersom de kan siges at have samme ansigtstræk, ville det være oplagt at caste danskeren i rollen, og så vil begge Mikkelsen-brødre have medvirket i Star Wars.

Thrawn blev sidst set, da han forsvandt et ukendt sted ude i rummet sammen med Jedi-lærlingen Ezra Bridger. Ahsoka ville lede efter Ezra, så det er muligvis derfor, hun prøver at finde Grand Admiral Thrawn.

Hvilke andre Jedier er derude?

»Der er ikke mange Jedier tilbage«, siger Ahsoka Tano, så hvem kan besvare kaldet fra Grogu og være i stand til at træne ham? De fleste røg i The Jedi Purge, men enkelte overlevede.

Måske bliver det Ezra Bridger, hovedpersonen fra serien ’Rebels’. Han bliver trænet som Jedi af Kanan Jarrus, da oprøret mod imperiet tager form, og nu kunne han måske være klar til selv at få en padawan. Ezra Bridger starter som en gadedreng, men bliver optaget af en gruppe, der deltager i den voksende modstand mod imperiet. På et tidspunkt møder han Prinsesse Leia, som på det tidspunkt er oprørsleder i det skjulte under dække af at arbejde for sin far, Senator Bail Organa.

Et andet, interessant valg ville være Cal Kestis, som vi indtil videre kun har set i spillet ‘Star Wars Jedi: Fallen Order’. Spillet er officiel kanon, så det kunne godt lade sig gøre, men det ville være første gang, en spilfigur fra Star Wars tager springet til live-action. Cal Kestis overlevede Order 66 og måtte i lang tid gemme sig for Inkvisitorerne, men han udtrykte interesse for at genskabe Jedi-ordenen, og for serien ’The Mandalorian’ giver det god mening at vælge en yderkarakter, som seerne ikke i forvejen har et alt for godt kendskab til. Cameron Monaghan fra serien ’Shameless’ spillede Cal Kestis i spillet, og han kunne godt gentage rollen.

Cameron Monaghan spiller Cal Kestis i ‘Star Wars Jedi: Fallen Order’.

Lidt mere perifært kunne det være Cere Junda, der stammer fra samme spil. Hun blev fanget og tortureret, men ved at lære elementer fra kraftens mørke side lykkedes det at undslippe. Hun har siden måttet undertrykke sine kræfter for ikke at komme til at udvikle den mørke side, men som læremester ville hun have unik viden om kraftens balance. Det kunne være vigtigt set i lyset af, at Grogu ikke har haft en nem 50-årig barndom. Der er frygt og vrede i ham, hvilket Ahsoka Tano også gør Din Djarin opmærksom på.

Ellers kunne det måske være Maz Kanata, som vi møder i ’The Force Awakens’, hvor hun er i stand til at mærke Reys skæbne og vise hende vejen. Maz er ikke som sådan en Jedi, men hun kender til kraften og ville være i stand til at høre Grogus kald. Hun har også en anden tilgang til kraften end Jedierne, og måske ville det være et sundere miljø at vokse op i end hos Jedierne og deres følelsesafstumpede kodeks.

Vil vi se noget til Luke Skywalker?

Et oplagt valg til at træne Grogu ville naturligvis være Luke Skywalker, som vi ved på det her tidspunkt er ved at etablere en ny Jedi-orden ved netop at træne unge, kraftsensitive væsner. Vi ved imidlertid også, at det ender skidt, og at Ben Solo bliver til Kylo Ren, som ødelægger Lukes Jedi-Akademi. Ikke just nogen tryg fremtid i sigte for lille Grogu.

Alt andet lige ville det være oplagt at lade Grogu møde Luke, som selv blev trænet af Yoda, men rent praktisk er det usandsynligt. Det ville virkelig være at sætte seriens selvstændighed på spil, og det ville kræve heftig cgi-foryngelse af Mark Hamill, med mindre de finder en anden skuespiller. Sebastian Stan (The Winter Soldier fra Marvel-universet) har været omtalt som et godt bud, og flere kunstnere og grafikere har lavet fan-artwork, som næsten overbeviser om, at det kunne lade sig gøre.

Selvfølgelig fortsætter serien den stolte Star Wars-tradition med at besvare spørgsmål med endnu flere spørgsmål. Alligevel har sæson 2 af ’The Mandalorian’ indtil videre givet mange svar på, hvordan livet i galaksen er efter imperiets fald, og vi får indblik i karakterer, hvis historie ikke er blevet afsluttet.

Det er meget ambitiøst at ville lykkes med at tage karakterer fra de noget mere børnevenlige, animerede serier og få dem til at virke i levende live i en actionserie for større børn og voksne, og det bliver spændende at se, om Jon Favreau og Dave Filoni kan blive ved med at please både de mange fans og beholde fornemmelsen af en mainstream-serie, der ikke kun er for Star Wars-kendere.

’The Mandalorian’ kan ses på Disney+.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af