’Friheden’ sæson 2: Viaplays svindlerkomedie er ekstremt underholdende

’Friheden’ sæson 2: Viaplays svindlerkomedie er ekstremt underholdende
Lene Maria Christensen og Lars Ranthe i 'Friheden'.

(Spoilers for første sæson af ’Friheden’)

Mens DR og TV 2 i år har fået ros for deres alvorsfulde dramaserier om bestialske mord og vold i hjemmet, tilbyder Viaplay et humoristisk og muntert alternativ med den undervurderede svindlerserie ’Friheden’, som er streamingtjenestens første danske originalserie.

I første sæson blev vi introduceret for ægteparret Nina (Lene Maria Christensen) og Erik (Lars Ranthe), der i virkeligheden hedder Simone og Christian og er bosat i et lettere faldefærdigt parcelhus klods op af Friheden Station i Hvidovre med deres to børn: den surmulende teenagedatter Esther (Emma Marott) og den oversete lillebror Kaj (Emil Tholstrup).

17 år inden havde de skiftet en mørk fortid som storsvindlere ud med en gennemsnitlig leverpostejstilværelse, indtil deres tidligere svindlerboss Jacqueline (Lotte Andersen) pludselig dukkede op ud af det blå og lokkede dem til at tage del i et ambitiøst og veltilrettelagt svindelnummer med svimlende 15 millioner på spil.

På ægte Olsen Banden-manér sneg de sig ind på magtfulde og pengegriske aktører i medicinalindustrien ved at udgive sig for at være inflydelsesrige personer i miljøet iført gennemførte, komiske forklædninger.

Selvom de flere gange blev mødt af nervirrende og uforudsigelige udfordringer, lykkedes kuppet. Men i en overraskende sæsonfinale endte det med, at Esther og den påtrængende svigersøn Patrick (Kasper Løfvall Stensbirk) stak af med pengene til Bolivia.

Hvor det i første sæson var den grådige medicinalindustri, der stod for skud, er det i anden sæson den løgnagtige skønhedsbranche.

Lene Maria Christensen og Lars Ranthe i ‘Friheden’.

Der er gået et par måneder, siden det unge par stak af med pengetasken. Mens Nina og Erik igen er vendt tilbage til hverdagens kedelige trummerum, nyder Esther og Patrick tilværelsen i sydamerikansk idyl, indtil de en dag bliver efterladt i junglen og får stjålet hele formuen på deres hotelværelse. Igen kommer Jacqueline det økonomisk trængte forstadspar til undsætning og hjælper deres datter og svigersøn sikkert hjem til Hvidovre. Dog på betingelse af, at familien skal gennemføre endnu et risikabelt kup for hende.

Her får Esther hovedrollen, hvor hun skal fedte sig ind på skønhedsdronningen Amanda, der ejer et populært beautybrand af samme navn, i et forsøg på at påvirke hende til ikke at underskrive en trecifret millionkontrakt med den franske beautykonge Fournier.

Seriens skabere Thor Bjørn Krebs og Mikkel Serup (’Den bedste mand’) har med anden sæson igen skabt et enkelt handlingsforløb, der rummer flere dramatiske plottwists. På humoristisk vis sætter manuskriptet fingeren på samfundskritiske problemstillinger i en kritik af den manipulerende kosmetiksbranche, der tjener formuer på at skabe uopnåelige skønhedsidealer og dyre skønhedsprodukter, som ikke holder, hvad de lover.  

Ligesom i første sæson er skuespilpræstationerne stærke, særligt af de to hovedrolleindehavere Ranthe og Christensen, der begge spiller overbevisende både som gennemsnitsdanskerne fra Hvidovre og i deres mange satiriske con-optrædener.

Særligt Lars Ranthes karikerede version af modekanonen David Vandenbosch, der bærer fashion-fingerringe og et fancy mustache, er spot on.

Lars Ranthe som David Vandenbosch i ‘Friheden’.

Og det er næsten umuligt ikke at trække på smilebåndet, når Esther, i sit nye job som personlig assistent, gang på gang bliver fanget i akavede situationer med sine forældre, der optræder i overspillede forklædninger lige for næsen af hende.

Derudover er det tragikomisk, når deres outsider-søn Kaj, hvis uskyldige og nørdede udtryk ikke er til at stå for, konstant bliver glemt i forældrenes omfattende svindelplaner.

Også de to unge skuespillere beviser deres talenter: Marott som den øjenrullende og utilfredse teenager, der mest af alt bare gerne vil tilbage i gymnasiet, og Stensbirk som kliché-svigersønnen, der insisterer på at påtale sine svigerforældre som ’svigerfar’ og ’svigermor’.

Til tider kan det være svært at se gennem fingre med kuppets alt andet lige urealistiske præmisser. Hvordan kan Ranthe slippe afsted med at spille en halvskaldet PET-efterforsker den ene dag og en fornem modegigant den anden over for de samme mennesker? Og ville internettet og sociale medier mon ikke i virkeligheden spænde ben for flere af deres ellers velstrukturerede svindelnumre?

Kan man ignorere den slags mindre hak i troværdighedstuden, har serien stor underholdningsværdi. Halvvejs inde i anden sæson lægges der op til en ambitiøs, sjov og spændingsfyldt afslutning, hvor familien endnu engang ser ud til at løbe ind i store problemer, i takt med at svindlercirkusset når nye højder, og flere af de involverede begynder at nære mistanke om urent trav.

Kort sagt:
Viaplays anden sæson af ’Friheden’ om svindlerparret fra Hvidovre er ekstremt god underholdning og et friskt og muntert pust i en tid, hvor dystre dramaserier dominerer det danske serieland.  

Anmeldt på baggrund af de første fire afsnit i sæson 2.

’Friheden’. Serie. Hovedforfattere: Thor Bjørn Krebs og Mikkel Serup. Medvirkende: Lene Maria Christensen, Lars Ranthe, Lotte Andersen, Emma Marott, Kasper Løfvall Stensbirk, Emil Tholstrup. Spilletid: 8 afsnit á ca. 45 min. Premiere: Kan ses på Viaplay.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af