Mads Mikkelsen er Peepaw på TikTok: What. The. Fuck?

Siden begyndelsen af november er Mads Mikkelsen-fans over hele verden gået bananas på TikTok og refererer nu til den danske skuespiller som: Peepaw. Vi har sat os for at nå til bunds i et af årets måske mest uforklarlige fanfænomener. Kald os bare boomers.
Mads Mikkelsen er Peepaw på TikTok: What. The. Fuck?
Foto: Hedda Rystad/Soundvenue

For mig er Mads Mikkelsen synonym med Allan Fischer fra ’Rejseholdet’. For TikTok-generationen er Mads Mikkelsen åbenbart synonym med ‘Peepaw’.

Jep – Peepaw. Normalt bryster jeg mig af at være ret orienteret på de fleste some-platforme, og for det meste kan jeg snakke flittigt med om diverse internet-trends. Men da jeg stødte på Peepaw-fænomenet, var der alligevel for mange spørgsmål, jeg ikke kunne besvare med hverken Google eller sund fornuft.

Betegnelsen Peepaw har i skrivende stund grebet så meget om sig, at kommentarsporene på Mads Mikkelsens egen Instagram-profil nu også er et virvar af emojis og kommentarer som »Peepaw got the drip« og »dang peepaw i kinda cute«.

Hvem og hvad filan er Peepaw?! Og hvad har det med Mads Mikkelsen at gøre?

Udtrykket, der ifølge Urban Dictionary først og fremmest er sydstatsslang for ‘Grandpa’, altså bedstefar, har siden begyndelsen af november floreret som kælenavn for den danske skuespillerstjerne i et hav af dedikerede fanvideoer på TikTok. Og for at det ikke skal være løgn, har ‘Peepaw’-artiklen i Urban Dictionary nu også fået tillagt forklaringen: »Another name for famous actor Mads Mikkelsen, used on TikTok«. Internet, hvad foregår der??

Under hashtagget ‘Peepaaw’ og på dedikerede profiler med navne som @peepawappreciation på TikTok og Instagram findes der et hav af hjemmestykkede slideshows med grynede billeder af Mads Mikkelsen, fanget i akavede hverdagssituationer eller populære filmroller. Ledsaget af kommentarer som:

»Happy birthday to my favorite peepaw!«

»I love peepaw«

»PEEPAW SUPREMACY«

»Peepaw is god«

»GO PEEPAW GO!«

Det her er bare et lille udpluk af kommentarfeltet tilhørende en TikTok-video af brugeren @lights_on_the_ridge, der har stykket et flot Mads Mikkelsen-slideshow sammen under titlen ‘Our PeePaw’ – og endda med musikmemet Dancing Polish Cow som underlægningsmusik. Er der en mening med galskaben, eller er fænomenet nøjagtig lige så absurd og internet-prut-agtigt, som det lader til at være? Efter et par eftermiddages dedikeret, men også ekstremt rundtosset research på Reddit, TikTok og Instagram, aner jeg konturerne af et svar.

Stay with me.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Mads, Daddy, Peepaw

At Mads Mikkelsen nu er hele internettets Peepaw, lader til at være kulminationen på en allerede ret heftig fankult centreret om skuespilleren og særligt hans rolle som Hannibal Lecter. Mads Mikkelsens rolle som den sofistikerede psykiater og skabskannibal i serien ’Hannibal’, og ikke mindst også hans semierotiske forhold til efterforskeren Will Graham, har over flere år skabt en særlig dedikeret fandom som man kender den fra andre franchises som ‘Sherlock’, ‘Doctor Who’, ‘Harry Potter’, you name it.

Og hans kølige attitude, høje kindben og hans liv som både Hollywood-stjerne og dansk familiefar har eksempelvis affødt et utal af posts på Reddit, hvor Mads-fans refererer til ham som ‘Dad’ eller ‘Daddy’.

I get it – Mads Mikkelsen har altså i lang tid været genstand for en lidt skør, men absolut ikke unormal idoldyrkelse, der både ser op til ham som et sexsymbol og som en faderfigur. Før Peepaw kunne Mads Mikkelsen-fandom’en have været en helt almindelig DILF-historie og for nogen måske med homoerotiske toner.

Men Peepaw-udtrykket fik mig alligevel til at tabe tråden. For hvorfor bruge ordet ‘peepaw’, der jo efter sigende refererer til en gnaven bedstefar fra sydstaterne, om et skandinavisk far-/sexsymbol?

En del af forklaringen er nok ganske enkelt, at den gruppe af fans, der både elsker Hannibal og samtidig er på TikTok, er født efter 2000. Og 55-årige Mads Mikkelsen er derfor i denne målgruppes øjne utroligt gammel. Flere brugere beskriver Mads/Peepaw som en ‘Senior Citizen’, og en bruger på TikTok forklarer fænomenet med, at »he’s old and its a funky name for grandpa«.

Derudover er de fleste Peepaw-videoer sammensat af billeder af Mads Mikkelsen i goofy, hverdagsagtige og måske lidt kiksede ‘far’-agtige situationer.

Særligt ét toppost på TikTok af brugeren Starla vidner om, at Peepaw-termen rummer en form for omsorg og den lidt forklejnende tone, man af og til taler med til ældre mennesker. Peepaw er måske i virkeligheden en sød måde at sige sexet boomer på?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den skandinaviske anti-glamour

Men okay, hvis fænomenet Peepaw egentlig bare er konsekvensen af, at Mads Mikkelsen er en pæn, sjov mand, der er væsentligt ældre end sine fans, er George Clooney så ikke også en Peepaw? Eller er den nu mere eller mindre aflyste Johnny Depp så ikke også en Peepaw? Well, distinktionen mellem en mandlig skuespiller i 50’erne og en ægte Peepaw, ligger nok i Mads Mikkelsens skandinaviske antiglamourøse karakter.

At spise en panini på Joe and The Juice, iført røde jeans, en nusset sweater og et par beats by Dre, er bare ikke rigtig noget, man typisk ser Hollywood-stjerner gøre. Og netop den rigdom af billeder, der findes af Mads Mikkelsen i hverdagssituationer og skøre danske filmroller, er nok den egentlige årsag til, at TikTok har fået Peepaw-feber over den ellers sofistikerede Hannibal Lecter-stjerne. At se en stor filmstjerne skeje ud med hurtigbriller og pink sweatshirt er som at se noget lidt hemmeligt, noget der ikke burde være muligt.

 

Tættere end det kommer jeg nok ikke på et svar. Efter at have søgt råd hos TikTok-brugere og unge Peepaw-fans må konklusionen være, at Peepaw nok også bare er et eksempel på en ægte internethvirvelvind, hvor et fænomen ved en tilfældighed opstår og breder sig som en steppebrand, inden de involverede rigtigt når at opfange hvorfor. Et fænomen uden en egentlig en oprindelse.

Længe leve internettet. Længe leve PEEPAW!

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af