Hold nu op, Johnny Depp-stans: Lad Mads Mikkelsen være

Man kan mene, hvad man vil, om Warners beslutning om at fyre Johnny Depp fra ’Fantastiske skabninger’. Men det bør ikke gå ud over Mads Mikkelsen.
Hold nu op, Johnny Depp-stans: Lad Mads Mikkelsen være
Mads Mikkelsen. (Foto: Hedda Rystad/Soundvenue)

KOMMENTAR. Reaktionerne faldt prompte, da Mads Mikkelsen i går blev bekræftet til rollen som Gellert Grindenwald i ’Fantastiske skabninger 3’ efter fyringen af Johnny Depp.

Depp-fans bombarderede hurtigt Mikkelsens Instagram-profil med #justiceforjohnny-kommentarer, mens nogle satte uddybende ord på: »Ved at acceptere rollen som Grindelwald disrespekterer du et offer for vold og overgreb i hjemmet. Respekt Johnny Depp!«, lød det eksempelvis.

Fansene mener, at det er urimeligt, at Warner bad Depp om at trække sig fra rollen i kølvandet på, at den britiske tabloidavis The Sun i retten fik medhold i, at der er grundlag for at kalde ham en »wife-beater«. I virkeligheden, argumenterer de, var det nemlig i mindst lige så høj grad Depps ekskone Amber Heard, der var voldelig mod ham, og det er således hyklerisk, at Warner lader hende spille med i den kommende ’Aquaman 2’ (for en mere tilbundsgående udredning af hele forløbet læs Lise Ulrichs glimrende artikel).

Scroller man igennem kommentarsporene hos de store internationale medier, skal det siges, at der er lige så meget medvind til Mads Mikkelsen, som der er modstand. Her kan reaktionerne groft sagt deles op i tre kategorier: 1) Warner har behandlet Depp som skidt, men Mads Mikkelsen er en fantastisk skuespiller, og det bliver spændende at se, hvad han gør med rollen. 2) Mads Mikkelsen burde have haft rollen i første omgang. 3) Mads Mikkelsen burde aldrig have takket ja til rollen, og jeg vil aldrig se på hans danske fjæs igen.

Sådan er showbusiness

Som det typisk er på internettet, er det dem med det mest passionerede forhold til sagen, der langt hen ad vejen overdøver de mere moderate holdninger.

Men ét er at opfordre til boykot af Warner og ’Fantastiske skabninger’-franchisen. Noget andet er at placere et personligt ansvar hos Mads Mikkelsen.

Man ganske vist godt forestille sig situationer, hvor en skuespiller af moralske årsager bør afholde sig fra et job. Lad os for eksempel sige, at en anden skuespiller var blevet fyret på grund af sin seksualitet – eller at filmen var et nazistisk propagandaprojekt.

Johnny Depp i ‘Fantastiske skabninger 2: Grindelwalds forbrydelser’.

’Fantastiske skabninger’ befinder sig bare ikke i en sådan yderlighed. Man kan sagtens mene, at Heard og Depp – ud fra hvad vi ved i offentligheden – har været lige gode om hele balladen. Man kan også sagtens mene, at Warner handler ud fra et kapitalistisk-kynisk forsigtighedsprincip, som ikke handler en døjt om at forsvare gode menneskelige værdier.

Men det er nu engang sådan, at det er Warner, der lægger de 1,2 milliarder kroner, som ’Fantastiske skabninger 3’ cirka kommer til at koste. Og at de dermed også er i deres gode ret til at beskytte deres investering – og mene, at et skuespillerflagskib, der lige nu primært associeres med historier om misbrug, vold og retssager, ikke er den bedst egnede til at personificere deres vigtigste satsning for klodens familier, som planlægges til at omfatte hele fem film. That’s (show)business.

Vant til at være andetvalg

Depp-korsfarerne vil kunne få lang tid til at gå med at kværulere over ovenstående udlægning alene. Men pointen er sådan set bare, at det er et så tilpas mudret forløb, at man ikke kan forvente, at Mads Mikkelsen skal vælge side i sagen.

For nej: Jeg mener ikke, at han tager aktiv stilling ved at tage rollen. Han er skuespiller. Han er på jagt efter sjove udfordringer. Og troldmand Gellert er én af dem.

For skuespillere på højeste plan er det helt normalt, at der går et længere forløb forud for, at de får en rolle. Som de mest profilerede daglejere på planeten er de vant til at være andet- eller tredjevalg. Hvor tit har man ikke hørt om klassiske præstationer, der var tæt på at gå til andre skuespillere? Fra Viggo Mortensens Aragon (Stuart Townsend) til Al Pacinos Michael Corleone (Jack Nicholson), Keanu Reeves Neo (Will Smith) og Harrison Fords Han Solo (Al Pacino). For en skuespiller handler det ikke så meget om at få tilbudt en rolle først, men om at levere varen, når først man står på settet, så ingen bagefter kunne forestille sig andre indtage figuren.

Der kan være således være gået alt muligt forud for, at en skuespiller gør klar til første »action!«-råb fra instruktøren. Fra helt almindelige kalenderfuckups til gemene konflikter. Depp-sagen er blot eksponeret i offentligheden som få andre.

Man kan ikke forlange, at skuespillere skal slå et smut forbi Baker Street og hyre S. Holmes til at udrede de nærmere omstændigheder, hver gang de overvejer en rolle.

Mads Mikkelsen ville nærmere politisere, hvis han takkede nej rollen. Hermed ville han sige: Jeg har undersøgt sagen så grundigt, at jeg med sikkerhed ved, at Warner Brothers har handlet så dybt uansvarligt, at jeg ikke vil have noget med dem at gøre.

Ingen skuespiller kan opretholde en karriere med en så skinhellig moralsk habitus. Og vi kan ikke forlange det af dem. Ligesom vi ikke kan forlange af Jude Law, Eddie Redmayne, Ezra Miller, Katherine Waterston og filmens øvrige skuespillere, at de hopper fra i solidaritet med deres fortabte kollega.

Det ville i øvrigt undre mig meget, hvis Depp selv bebrejdede sin danske kollega for at overtage pladsen. En så garvet rotte som ham ved vel om nogen, at den enes død den andens brød-devicen er en del af Hollywoods dna.

Så Depp-stans: Kritiser Warner alt det, I vil. Men back off fra Mads Mikkelsen.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af