’Quiz’: Miniserie om hosteskandale fra ’Hvem vil være millionær?’ har det hele

’Quiz’: Miniserie om hosteskandale fra ’Hvem vil være millionær?’ har det hele
Matthew MacFadyen i 'Quiz'.

»Wauw, det her er så vildt, at nogen bør lave en film om det!«

En variation af den sætning har jeg sagt ret tit. Ikke mindst på det seneste, hvor tv-skærme og nyhedskanaler har budt på det ene vildere-end-fiktion-øjeblik efter det andet. Fra Trumps uhyrlige massehypnose af et halvt USA til minkfarmere i traktoroptog på de nordjyske motorveje.

Virkeligheden er for vild og byder – forbløffende ofte – på historier så sjove, smukke, forfærdelige, vilde og absurde, at de kalder på at blive trukket en tur gennem fiktionsmaskinen i bagklogskabens klare lys.

Knap 20 år er der gået, fra den såkaldte hosteskandale i ‘Hvem vil være millionær?’ startede som sensationshistorie i verdenspressen, til den nu er blevet en serie, oprindeligt vist på den britiske station ITV, af instruktør Stephen Frears og manusforfatter James Graham.

Selv var jeg ærligt talt lidt for verdensfjern dengang til at bide stort mærke i skandalen. Men efter møde med serien og lidt research kan jeg godt forstå, hvorfor man har kastet sig over virkelighedsmiseren, der har det hele: Penge, skandale, satsninger, besættelse, ludomani, folkedomstole, farverige personager, komiske optrin, retssagsdramaer, uløste mysterier, og jeg skal komme efter dig.

Kernen af det hele er en fortælling om et ganske almindeligt ægtepar, Diana og Charles Ingram (hæderligt fremført af Matthew Macfadyen fra ‘Succession’ og ’Pride and Prejudice’) og Sian Clifford (søsteren fra ‘Fleabag’, nu uden pind i røven), der måske /måske ikke snyder sig til en million pund i det britiskfødte quizprogram ’Hvem vil være millionær?’.

Pengene får ægteparret ikke lov til at beholde. Tv-producerne anklager dem nemlig for at have vundet pengene i ledtog med en hemmelig sammensvoren, som hoster ved de rigtige svar og dermed sikrer ægteparret den koloenorme jackpot.

Sian Clifford, Matthew MacFadyen og Michael Sheen i ‘Quiz’.

Rundt om kernen er en masse interessante historielag, der næsten i sig selv kunne have været centrum for selvstændige serier.

Et af dem er historien om The Syndicate, en art hemmelig sammenslutning af underlige quizshownørder, der hjælper hinanden til at nå frem til den millionærstol. The Syndicate er i sig selv så finurligt et fænomen, fyldt med (i hvert fald i seriens fremstilling) så spændende personager, at de sagtens kunne have klaret mere skærmtid.

Her virker de små tre gange 45 minutter som lidt af et benspænd for serien. Måske man enten skulle have skåret andre historielag væk eller givet sig bedre tid at folde andre interessante aspekter og til tider lidt flade karakterer mere ud?

Heldigvis giver ‘Quiz’ sig dog god nok tid, når det kommer til det vigtigste: Sidste afsnit, hvor tv-stationen ITV i et klassisk retssagsdrama fra anklagebænken prøver at afsløre ægteparret Ingrams formodede forbrydelse. I folkedomstolen uden for retslokalet er Ingrammerne nærmest allerede dømt skyldige.

Et nutidigt publikum af ‘Quiz’ lader sig dog nok ikke så nemt overbevise. Efter serien sidder man nemlig tilbage med en nagende mistanke om, at de stærkeste spillere – ITV – måske har vundet, fordi de er, ja, stærkest. Og fordi det er dem, der som stor tv-kanal får lov til at definere den ’virkelighed’, vi bliver mødt med i medierne.

Og nu er det ikke, fordi jeg er sådan én, der går og råber fake news i megafon uden for DR og andre etablerede medieinstitutioner. Men jeg tager hatten af for, at ITV – både som oprindelig afsender af og spiller i ‘Quiz’ – er modne nok til at åbne op for en alternativ og mere nuanceret fortælling end den, de var med til at skabe for de knap 20 år siden, skandalen rullede i deres andre medier.

‘Quiz’ sår tvivl om, hvorvidt de sandheder, vi bliver fortalt i medierne, og som vi fortæller os selv, nu også altid er sande. Og det er, for at slå en krølle på den hale, grunden til at det altså kan være en ret god idé at smide de såkaldte historier fra virkeligheden en tur gennem fiktionsmaskinen. Det beviser den spændende ITV-serie så fint.


Kort sagt:
‘Quiz’ er en spændende, omend lidt fortættet, based on a true story-serie, der sætter et tiltrængt spørgsmålstegn ved en mediepræsenteret virkelighed. 

Anmeldt på baggrund af hele serien.

’Quiz’. Serie. Instruktion: Stephen Frears. Hovedforfatter: James Graham. Medvirkende: Matthew MacFadyen, Sian Clifford, Mark Bonnar. Spilletid: 3 afsnit a 45 min. Premiere: 7. december på C More
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af