‘The Midnight Sky’
’The Midnight Sky’ er blevet spået som en mulig Oscar-kandidat og er George Clooneys første film i instruktørstolen siden ’Suburbicon’ fra 2017.
I filmen indtager Clooney hovedrollen som den ensomme videnskabsmand Augustine, der i et postapokalyptisk univers forsøger at advare sine astronautkollegaer om en mystisk verdenskatastrofe.
Clooney flankeres af Felicity Jones, David Oyelowo og Kyle Chandler og har skrevet filmen i samarbejde med ’The Revenant’-manuskriptforfatteren Mark L. Smith.
Premiere 23. december på Netflix.
‘Let Them All Talk’
Steven Soderbergh var senest aktuel med Netflix-filmene ’High Flying Bird’ og ’The Laundromat’, som havde blandt andre Antonio Banderas og Meryl Streep på rollelisten. Nu genforenes instruktøren med sidstnævnte i komediedramaet ’Let Them All Talk’, hvor Streep spiller hovedrollen som en forfatter, der tager på krydstogtferie med en gruppe venner og sin nevø (Lucas Hedges) for at genfinde lykken i et forsøg på at komme sig over sin problematiske fortid.
Ligesom ’High Flying Bird’ er filmen delvist improviseret og lavet med et beskedent budget, hvor evigt innovative Soderbergh blandt andet selv har ageret fotograf.
Premiere 10. december på HBO Nordic.
‘Mulan’
Disneys ventede og ekstremt omdiskuterede liveaction-version af den Kina-baserede tegnefilmklassiker ’Mulan’ blev hårdt ramt af coronaepidemien, hvorfor Disney i en historisk beslutning valgte at smide filmen direkte på Disney+.
Filmen er instrueret af newzealandske Niki Caro og er til mange fans’ store skuffelse ikke en musical. Vi kan derimod forvente en mere seriøs genindspilning, hvor der ikke er sparret på episke kampscener og flotte kostumer.
I hovedrollen som Mulan er den kinesiske Yifei Liu (’The Forbidden Kingdom’), og yderligere finder vi Donnie Yen (’Rogue One: A Star Wars Story’) og kampsportmesteren Jet Li (’One Once’, ’The Exspandables’) på rollelisten.
Premiere 4. december på Disney+.
‘Bad Hair’
’Dear White People’-instruktør Justin Simiens horrorsatire ’Bad Hair’, der har Elle Lorraine fra ’Insecure’ i hovedrollen, blev pænt modtaget på Sundance Film Festival tidligere på året.
Filmen foregår i 80’ernes Los Angeles og følger den ambitiøse kvinde Anna, der drømmer om at blive vært på det musik-tv-show, hun arbejder for, hvilket viser sig at være umuligt, hvis man ikke har det rigtige hår, ansigt og hudfarve. For at imødekomme datidens skønhedsidealer tager hun derfor til frisøren for at få glattet sit hår permanent. En frisure, der ender med at gøre hendes liv til et sandt mareridt.
Premiere 7. december på Blockbuster.
‘Mank’
David Finchers længeventede ’Mank’, som vi i vores anmeldelse priste med hele seks stjerner, er instruktørens første filmprojekt for Netflix og hans første film siden ’Gone Girl’.
’Mank’ foregår i 40’ernes Hollywood og fortæller historien om den oversete manuskriptforfatter Herman J. Mankiewicz og hans arbejde på Orson Welles-klassikeren ’Citizen Kane’ fra 1941.
Gary Oldman indtager titelrollen som Mankiewicz, mens Welles spilles af Tom Burke, og Amanda Seyfried spiller Marion Davies.
Premiere 4. december på Netflix.
’Ma Rainey’s Black Bottom’
’Ma Rainey’s Black Bottom’ fortæller historien om ’Mother of the Blues’-sangerinden Ma Rainey i 20’ernes Chricago. Her opstår der stridigheder i bandet, da den stædige Levee, der spiller trompet, begynder at lægge planer for en solokarriere.
Filmen er instrueret af George C. Wolfe, og i rollen som Ma Rainey finder vi den Oscar-vindende Viola Davis, som spiller overfor afdøde Chadwick Boseman i hans sidste rolle.
Premiere 18. december på Netflix.
‘Soul’
Den ventede Pixar-film ‘Soul’ går i ‘Mulan’s fodspor og styrer direkte udenom biograferne for at lande direkte på Disney+.
Filmen handler om musiklæreren Joe Gardner (Jamie Foxx), der drømmer om om at blive jazzmusiker. En dag falder han ned i et kloakhul, der fører ham til en anden verden. Og her møder han den sarkastiske teenager 22 (Tina Fey), der ligesom Gardner er fanget i den mystiske dimension.
‘Soul’ er instrueret af den garvede Pixar-instruktør Pete Docter, der tidligere har været frontmand på de populære animationsfilm ‘Inside Out’, ‘Up’ og ‘Monsters Inc.’
Premiere 25. december på Disney+
‘Welcome to Chechnya’
Vi har som samfund et stykke vej endnu med hensyn til at anerkende LGBTQ+-miljøet, men et samfund, der har endnu længere, er den russiske republik Tjetjenien. Det bliver blotlagt i David Frances ‘Welcome to Chechnya’, hvor vi følger en LGBTQ+-gruppe i Tjetjenien, der i deres daglige gang bliver udsat for helt ekstreme krænkelser af både fysisk og psykisk karakter.
Filmen debuterede på Sundance Filmfestival i år, hvor den fik en flot modtagelse, blandt andet fra Indiewire, der kaldte filmen: »Et vitalt og akut vigtigt portræt af en hidtil uset humanitær krise«.
Blandt andet gør filmen brug af en revolutionerende teknologi, der forklæder de medvirkendes ansigter, uden at man lægger mærke til det. En perfekt erstatning for gammeldags, fremmedgørende sløring.
Premiere 31. december på C More.
’Life in a Year’
Teenagerne Isabelle (supermodellen Cara Delevingne) og Daryn (Jaden Smith, søn af en vis anden Smith) er håbløst forelskede, men Isabelle tøver med at give sig hen til Daryn af en kompliceret grund: Hun har kræft og kun ét år tilbage at leve i.
Filmen, hvis kærlighedshistorie leder tankerne hen på den populære ‘The Fault in Our Stars’, er den første engelsksprogede film fra slovenske Mitja Okorn hånd.
Premiere 14. december på Blockbuster.
’Psykose i Stockholm’
Det, der skulle have været en hyggelig fødselsdagsweekend i Stockholm for filmens teenagepige (Josefine Stofkoper), udvikler sig til det stik modsatte, da hendes mor (Josefin Neldén) bliver psykotisk på turen og skaber den ene tåkrummende scene efter den anden. Og med ét bliver Josefine således tvunget til at agere mor over for sin egen mor.
’Psykose i Stockholm’ er inspireret af en Stockholmtur, instruktør Bäck selv havde med sin syge mor. Filmen er en del af CPH PIX’ talentprogram og kan også opleves i biograferne Grand Teatret (København) og Øst For Paradis (Aarhus) den 6. december.
Premiere 14. december på Blockbuster.
’The Painter and the Thief’
Man finder ikke meget større modsætninger end den tjekkiske maler Barbora Kysilkova og den norske mand, Karl-Bertil Nordland, der stjæler hendes kunst. Hun er fra et finkulturelt miljø, og han er fra et lavere socialt lag. Ikke desto mindre sætter Kysilkova sig for at undersøge motiverne (og mennesket) bag den tatoverede mand, der stjæler hendes malerier. Og ud af det blomstrer et højst usædvanligt venskab.
Det lyder som fiktion, men Benjamin Rees ’The Painter and the Thief’ er en dokumentar. Filmen fik premiere på Sundance Filmfestival i år, og her fik den en rigtigt flot modtagelse.
Premiere 21. december på Blockbuster.