Rollerne, der markerer Riz Ahmed som et lysende multitalent i sin generation

Riz Ahmed leverer en uforglemmelig præstation som trommeslager på katastrofekurs i ’Sound of Metal’, som man kan se ved Soundvenues Forpremiere på tirsdag. Efterhånden tegner der sig en imponerende karriere for den britiske rapper og skuespiller.
Rollerne, der markerer Riz Ahmed som et lysende multitalent i sin generation
Riz Ahmed i 'Sound of Metal'.

På tirsdag har man chancen for at se en af årets bedste film før alle andre, når Soundvenue holder forpremiere på ’Sound of Metal’ om en trommeslager, der mister hørelsen. I hovedrollen ses rapperen og skuespilleren Riz Ahmed, der de senere år har markeret sig som et af sin generations mest interessante ansigter på såvel det store lærred og den lille skærm.

Om Riz Ahmed faktisk spiller overbevisende trommer, vil The Minds of 99-trommeslager Louis Barnholdt Clausen løfte sløret for i introen til forpremieren, men vi kan i hvert fald allerede nu slå fast, at den 38-årige brite med pakistanske rødder leverer karrierens vel nok bedste præstation i ’Sound of Metal’.

Så lad os da – her i gennemgangen af hans mest centrale roller fra et cv med forbløffende højt niveau – starte med den aktuelle:

Riz Ahmed i ‘Sound of Metal’.

Pragtpræstationen: ’Sound of Metal’

Riz Ahmed spiller Ruben, der er trommeslager i det lovende metalband Blackgammon, hvor hans kæreste er forsanger. De turnerer rundt til koncerterne i den camper, der også er deres hjem, som idealistiske, musikelskende nomader. Og de har begge en dyster fortid, som kun deres kærlighed og fælles liv holder fra døren.

Én dag svigter Rubens hørelse pludseligt. Og hvad gør man så, når hele ens liv roterer omkring et støjniveau ud over det sædvanlige? Riz Ahmed forener i rollen alle de facetter, vi har set i hans tidligere præstationer: Fra det hidsige på trommerne til det cool og kærlige i forholdet til kæresten og desperationen, da hans liv falder sammen.

Der er konstant noget at kigge og blive klogere på i hans ansigt og store øjne, og han bærer filmen fra start til slut, så man næsten føler, at ens eget liv er på spil.

Se filmen før alle andre ved Soundvenues forpremiere på tirsdag.

‘Vejen til Guantanamo’.

Den første: ‘Vejen til Guantanamo’

Riz Ahmed havde sin første egentlige rolle i den delvist dokumentariske ’The Road to Guantanamo’, hvor han spiller en af de tre fanger, der grundløst blev smidt i Guantanamo-lejren i to år uden rettergang.

Ahmed gjorde så stort indtryk i rollen, at nogle troede, at han var den autentiske fange, og på nogle måder satte filmen sig da også i hans rigtige liv: Da han skulle rejse hjem til England fra Berlin Film Festival (hvor filmen vandt en Sølvbjørn), blev han tilbageholdt i lufthavnen og udsat for en ulovlig afhøring med grove insinuationer. En oplevelse, der inspirerede ham til at skrive sangen ’Post 9/11 Blues’ under hans rappernavn Riz MC.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den oversete: ’Dead Set’

De fleste har hørt om Charlie Brooker på grund af ’Black Mirror’, men inden den tankevækkende sci-fi-serie lavede han i 2008 den groft underholdende mediesatire ’Dead Set’. Her er præmissen kort fortalt, at vi følger deltagerne i et Big Brother-hus, mens der udbryder et zombieangreb udenfor. Riz Ahmed spiller kæresten Riq til produktionsassistenten Kelly, der som en af de eneste overlever angrebet. Riq mistænker, at Kelly har været ham utro og sætter derfor kursen mod Big Brother-settet, hvilket både kan blive hans redning og hans død.

Som altid tiltrækker Ahmed vores sympati i en rolle, der med en spiller af mindre format hurtigt kunne blive irriterende.

Riz Ahmed i ‘Nightcrawler’.

Gennembruddet: ’Nightcrawler’

Det var over for Jake Gyllenhaals psykopatiske ambulancejagende fotograf i Dan Gilroys ’Nightcrawler’, at Riz Ahmed for alvor blev et kendt navn internationalt. I den suspense- og stemningsfulde film får Riz Ahmeds Rick chancen som eneste medarbejder for Gyllenhaals Lou, og man har lyst til at råbe af skærmen, at han skal tage benene på nakken og komme ud af den skånselsløse desperados kløer.

Rick er sympatisk og skrøbelig, og man kan næsten ikke have, at han skal forsvinde i Lous moralske fordærv. Riz Ahmed skruer helt ned for rapperattituden og skaber det hjerteskærende fikspunkt i en film om mennesket ublu kynisme.

Riz Ahmed i ‘The Night Of’

Den største transformation: ’The Night Of’

Riz Ahmed blev nok for alvor en favorit for mange med den store hovedrolle i HBO-serien om Naz, en ung og nørdet newyorker af pakistansk herkomst, der efter et tilfældigt taxamøde vågner op ved siden af en myrdet kvinde.

Alt tyder på, at han er blevet framet, og serien prøver egentlig heller ikke at få os til at tro andet, men det siger meget om Riz Ahmeds subtile spil, at vi på den ene side er 100 procent overbevist om hans uskyld, samtidig med at vi gisner om, hvorvidt han har en anden side af sit sympatiske ydre.

Men først og fremmest er Ahmeds transformation fra forsigtig dengsedreng til hårdkogt fange slet og ret ærefrygtindgydende. Ahmed kan noget med figurerer i spændet mellem det selvudslettende og ekstremt målrettede, og her leverer han varen i samtlige afsnit, så Naz bliver en af de der seriefigurer, der bliver siddende i kroppen.

Riz Ahmed og Lena Dunham i ‘Girls’.

Den hotteste: ‘Girls’

Efter forvandlingerne i ’Nightcrawler’ og ’The Night of’ havde Riz Ahmed en mere ligetil, men veloplagt rolle som hot surferlærer, der flirter med Lena Dunhams Hannah i ferieeksil på Long Island.

Hans karakter Paul-Louis er for Hannah en klassisk feriefling: Et charmerende bekymringsfrit billede på, at livet kan leves på en anden måde, men efterhånden som den afslappede facade skrælles af, står der måske ikke det mest sympatiske menneske tilbage. Hannah bliver gravid, og det med ansvar huer ikke just den carpe diem-agtige Paul-Louis.

Riz Ahmeds afslappede udstråling skinner igennem i hver en scene i de få afsnit, han er med i.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af