Viggo Mortensen: ‘Green Book’-kritikken er »bullshit«

Viggo Mortensen: ‘Green Book’-kritikken er »bullshit«
Mahershala Ali og Viggo Mortensen i 'Green Book'.

Green Book‘ blev i 2019 hyldet med en Oscar for Bedste film for en antiracistisk fortælling om et spirende venskab mellem en virkelig, sort musiker (Mahershala Ali) og hans hvide taxachauffør (Viggo Mortensen).

Men er den nu også antiracistisk?

Siden filmen udkom har den været genstand for en del kritik fra seere, der mener at filmen er decideret problematisk, fordi den i deres øjne favner narrativet om den hvide mand som den sortes mands frelser.

Den kritik giver Viggo Mortensen ikke meget for.

»Meget af kritikken, der var rettet mod (‘Green Book’ red.) var ikke kun urimelig, men også upræcis, misvisende og uansvarlig«, siger skuespilleren til avisen The Independent og fortsætter:

»Det er baseret på en masse bullshit og nag. Påvirker det, hvad jeg laver, og hvordan folk ser mig som skuespiller? Måske gør det. Men jeg kan ikke rigtig gøre noget ved det«.

I ‘Green Book’ er Mortensens karakter til en start fordomsfuldt anlagt, men efter at han overværer de krænkelser Dr. Donald Shirley (Ali) dagligt må stå på mål for, vender han på en tallerken. Den dansk-amerikanske skuespiller blev Oscar-nomineret for sin hovedrolle, mens Ali vandt prisen for Bedste birolle.

Mortensen har ligeledes fået kritik for sin aktuelle instruktørdebut, ‘Falling‘. Denne gang, fordi han som heteroseksuel spiller en homoseksuel mand.

»Jeg kunne ikke kunne finde på at spørge nogen om, hvad deres seksuelle orientering eller kønsidentifikation er. Jeg antager heller ikke, at skuespillere, som identificerer sig som homoseksuelle, kun vil spille homoseksuelle roller. Jeg planlagde ikke at spille John (den homoseksuelle søn i ‘Falling’, red.), men jeg endte med at spille ham, fordi jeg har en høj profil (i branchen), og jeg ikke havde råd til at betale en skuespiller«, forklarer Mortensen til The Independent.

»Det er ikke nødvendigt at spørge folk, hvordan de ser sig selv. Hvad der er vigtigt for mig er, at personen gør et godt stykke arbejde i rollen«, slutter skuespilleren.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af