Den virkelige grund til at Hayao Miyazaki afbryder sin pension for at lave ny Ghibli-film

Den virkelige grund til at Hayao Miyazaki afbryder sin pension for at lave ny Ghibli-film
Hayao Miyazaki. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images)

Den japanske animationsmester Hayao Miyazaki havde egentlig deklareret sin pension, men i 2017 stod det klart, at han ville vende tilbage med en sidste film, ‘How Do You Live’.

Dengang forlød det via Miyazakis producer på Studio Ghibli, Toshio Suzuki, at instruktøren ville lave filmen som en gave til sit barnebarn. Men nu fortæller Hayaos søn Goro Miyazaki (selv en talentfuld filmskaber) i et interview med /Film, at det kun er den halve sandhed.

Faren var nemlig ikke »i stand til at blive væk særligt længe«, siger han. »Han havde brug for at skabe noget for at leve, dybest set. Så han startede med at lave en kortfilm for museet (det store Ghibli-museum i Japan, red.), og så gik han videre til at lave sin nye film i spillefilmlængde«, fortsætter sønnen og beskriver, hvordan der derved pludselig kom liv i Studio Ghibli, som ellers havde ligget øde hen.

Manden bag mesterværker som ‘Chihiro og heksene’ og ‘Min nabo Totoro’ kunne altså, når det kom til stykket, ikke forlige sig med tilværelsen som en gennemsnitlig pensionist.

Hans søn fortæller til /Film:

»Hayao Miyazakis hustru, som er min mor, plejede at sige til ham: ‘Jeg ville ønske, du kunne gå på pension og tage det roligt og nyde resten af dit liv’. Men hun har for nylig accepteret det faktum, at han ikke kan stoppe med at skabe, så det ved hun, så nu er hun sådan: ‘Okay, hvis du hellere vil skabe, indtil dit liv slutter, så tag hen til studiet, tag på kontoret hver dag’«.

Lidt synd for fru Miyazaki, men godt for os andre, der kan glæde os til ‘How Do You Live’.

Vi kommer dog fortsat til at vente en rum tid. Som det tidligere har været fremme, tager det Miyazaki og hans hold en måned at lave ét minuts film, fordi de håndtegner flere billeder end nogensinde før. Og resultatet forventes således først at være klar i 2023.

Hayao Miyazakis film kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af