’The Glorias’: Feministikon spillet af fire skuespillere, fra Alicia Vikander til Julianne Moore

’The Glorias’: Feministikon spillet af fire skuespillere, fra Alicia Vikander til Julianne Moore
'The Glorias'. (Foto: PR.)

I en scene i Julie Taymors ‘The Glorias’ er feministikonet Gloria Steinem, i skikkelse af Alicia Vikander, ude for at købe briller. Hun lander på en overdimensioneret lyseblåfarvet aviator-model, som blev del af Steinems signatur-look.

»De er for store! De skjuler dit smukke ansigt!« udbryder ekspedienten. »De er perfekte«, svarer Gloria, der gennem hele sin karriere er blevet skudt i skoen, at hun er for sexet til at være en troværdig feminist, eller at hun udnytter sit udseende til at erobre mediernes opmærksomhed.

Det er selvfølgelig noget sexistisk pis, men Steinem var forud for sin tid i forhold til erkendelsen af, at man godt både kan være et seksuelt væsen og være glad for læbestift og ønske ligestilling i samfundet. I filmen ser vi Steinem konstant kæmpe mod sexisme, ikke mindst som ung journalist, hvor redaktører sætter hende til kun at skrive om mode og dating, beder hende om at lave kaffe og inviterer hende på hotel.

Selv da hun går undercover som Playboy Bunny og afslører kvindernes ringe arbejdsbetingelser i kioskbasker-artiklen ‘A Bunny’s Tale’ i magasinet Show fra 1963, føler hun sig ikke anerkendt af sine mandlige kolleger, der kun fokuserer på, at hun arbejdede som Bunny. Redaktørernes uvilje mod at lade hende dække den eksploderende kvindebevægelse inspirerer hende til både at tale til aktivistmøder og være med til at etablere det feministiske magasin Ms. Magazine i 1972. Med sit drive, retfærdighedssans, medietække og skarpe pen udvikler hun sig til en af kvindebevægelsens vigtigste talspersoner, som man også sidste år kunne se i serien ‘Mrs. America’, hvor hun bliver overbevisende spillet af Rose Byrne.

I ‘The Glorias’ deler fire skuespillere i forskellige aldre rollen: Ryan Kiera Armstrong spiller hende som barn, hvor hendes hustler-far (Timothy Hutton) konstant rykker familien op med roden for at jagte den næste forretningsmulighed og giver rejsefeberen videre til Gloria. Lulu Wilson spiller teenageren Gloria, der, efter faren er rejst, passer sin psykisk syge mor (Enid Graham), der opgav sin egen journalistdrøm for at få børn.

Julianne Moore i ‘The Glorias’ (Foto: PR.)

Alicia Vikander er i filmens mest interessante del den unge Gloria, der bliver feministisk vækket af en toårig rejse i Indien, starter sin journalistkarriere i New York og forsøger at komme over sin frygt for at tale offentligt. Og endelig spiller Julianne Moore den modne Gloria, som starter Ms. Magazine og kæmper politisk side om side med blandt andet kongreskvinde Bella Abzug (Bette Midler i hopla), advokat Flo Kennedy (Lorraine Toussaint) og Cherokee-overhøvding Wilma Mankiller (Kimberly Guerrero) for blandt andet at få gennemført en tilføjelse til forfatningen om at forbyde kønsdiskrimination i lovgivning – den såkaldte Equal Rights Amendment, forkortet ERA.

Sidstnævnte føles som en gentagelse, når man lige har set ‘Mrs. America’, som netop fokuserede på kampen om forslaget. Og det er kendetegnende for filmen, at den falder i biopic-fælden og bliver for meget et greatest hits over Steinems liv frem for at gå i dybden med enkelte aspekter.

Som introduktion til Gloria Steinhem og hendes betydning i historien fungerer filmen dog fint. Den er engagerende hele vejen igennem, selvom den er en anelse lang, og de skiftende skuespillere trækker lidt fra i den følelsesmæssige tilknytning til karakteren. Til gengæld skaber det liv i den ellers lidt stive portrætform, at Julie Taymor, der tidligere har stået bag de fortællemæssigt eksperimenterende ‘Across the Universe’ og ‘Frida’, springer frem og tilbage i tiden og mellem de fire skuespillere.

I en tilbagevendende gimmick lader hun – i stil med Jennifer Fox’ ‘The Tale’ – ‘karaktererne’ sidde i en Greyhound-bus og diskutere hændelserne i deres liv. Hvorfor sagde jeg ikke fra over for en sexistisk tv-vært, spørger den yngre Gloria for eksempel den ældre, der beroliger hende med, at det skal hun nok få lært. Imens bliver den ældre Gloria mindet om sin ungdoms fremtidsdrømme ved at spørge teenageren. Grebet fungerer godt som levendegørelse af den indre monolog, vi alle har med os selv.

Gloria Steinem, der i dag er 86 og stadig er engageret i kønskampen, har fortalt, at hun foretrækker ‘The Glorias’ frem for ‘Mrs. America’. Det er klart nok: Filmen er baseret på hendes erindringer ‘My Life on the Roads’ fra 2015, hun har selv været involveret i produktionen, og filmen er en ganske ukritisk hyldest uden mange modhager.

Det havde klædt filmen at have mere af den kant og mod, som Steinem selv besidder.


Kort sagt:
‘The Glorias’ er et oplysende og engagerende portræt af en af USA’s vigtigste feministikoner, men savner lidt af sin hovedpersons kant.

'The Glorias'. Film. Instruktør: Julie Taymor. Medvirkende: Alicia Vikander, Julianne Moore, Lulu Wilson, Bette Midler. Spilletid: 147 min. Premiere: 8. februar på Blockbuster.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af