Vi besvarer (næsten) alle dine spørgsmål efter ’WandaVision’ afsnit 4

Marvel-serien ’WandaVision’ på Disney+ slog en overraskende kolbøtte i fjerde afsnit, der åbnede universet op på vid gab for en længere række af saftige teorier og (endnu flere!) referencer til Marvels filmfranchise. Vi giver dig overblikket.
Vi besvarer (næsten) alle dine spørgsmål efter ’WandaVision’ afsnit 4
Elizabeth Olsen i 'WandaVision'. (Foto: Marvel Studios)

Spoilers for ’WandaVision’ afsnit 1-4 på Disney+, og for alle ’Avengers’-filmene.

Vi lægger ud med en ekstra-ekstra disclaimer:

Følgende artikel går i spoiler-dybden med fjerde afsnit af Disney+ og Marvels ’WandaVision’, men er du ikke nået så langt endnu – eller er du bare rundforvirret over, hvad dælen seriens præmis overhovedet er – så læs først vores grundige introduktion til universet HER.

Er du derimod helt up to date og klar til at følge med ned i kaninhullet efter et afsnit, der slog en heftig stilistisk kolbøtte, så puds læsebrillerne. For ja, hele sitcom-formatet viste sig selvfølgelig at være Wandas fiktive vision af et ønskeliv med Vision, som desværre stadig er stendød.

Vi uddyber her 12 vigtige detaljer fra den syrede halve time, der løfter sløret for seriens gåder og peger frem mod en potentielt tragisk finale:

Monica Rambeau vender tilbage til livet.

12. Back to »the blip«

Afsnit fire havde titlen ’We Interrupt This Program’ – og dét løfte skal vi da lige love for, at serien fulgte op på, da åbningsscenen i bragende technicolor simpelthen skruede tiden tilbage til dét øjeblik i ’Avengers: Endgame’, hvor vor helte omgjorde Thanos’ dødelige fingerknips.

I ’Spider-Man: Far From Home’ fik vi en humoristisk version af, hvordan det så ud, da de mange millioner mennesker, Thanos havde forvandlet til støv, pludselig vendte tilbage, men ’WandaVision’ gik anderledes alvorligt til værks.

Og det var kuldegysende godt lavet, da de første sekunder viste Monica Rambeau (’naboen’, Wanda kylede ud af ’showet’ i tredje afsnit) blive hel igen og fortumlet vandre rundt på det hospital, hvor hun for få øjeblikke siden sad og vågede over sin indlagte mor.

Bortset fra, at øjeblikket var blevet til fem år, og moren for længst var død.

Scenernes paniske kaos, hvor folk dukkede skrigende op til højre og venstre, tog os med »bag kulissen« på Avengers-flokkens færden i IMAX-format og viste os i stedet de meget menneskelige konsekvenser af ’the blip’ i hverdagsøjenhøjde.

Det overraskende tonale og fokusmæssige skift fra de tidligere sitcom-formede ’WandaVision’-afsnit bidrog effektivt til ens eget seer-chok (om end genreafvigelsen givetvis ikke vil falde i alles smag) og introducerede Monica Rambeau (Teyonah Parris) som en vigtig hovedkarakter.

Det fører os videre til…

Teyonah Parris som Monica Rambeau. (Foto: Suzanne Tenner/Marvel Studios)

11. Hvem er Monica Rambeau?

Så du ’Captain Marvel’? Selvfølgelig gjorde du det.

Og dermed har du også allerede mødt Monica. Som barn i 90’erne, vel at mærke, hvor hun helt specifikt hjalp Brie Larsons Captain Marvel med at finde de rette farver til superheltedragten.

Monica er nemlig den nuttede datter til Captain Marvels BFF, Maria Rambeau, og hun har således haft et nært kendskab til superhelte og aliens igennem hele sin opvækst:

Captain Marvel/Carol Danvers sammen med Monica og Maria Rambeau i ‘Captain Marvel’. (Foto: Marvel Studios)

Derfor er det heller ikke så underligt, at Monica som voksen arbejder for organisationen S.W.O.R.D., Sentient Weapon Observation Response Division, som hendes mor var med til at grundlægge.

Bortset fra, at den før morens død hed ’world observation’, ikke ’weapons’. Hmm.

I Marvel-tegneserierne blev Maria Rambeau til superhelten Photon, og vi ved, at hun spiller en stor rolle i den kommende ’Captain Marvel 2’, der ligesom den første film foregår i 90’erne.

Måske Monica vil tage stafetten op anno 2021?

Monicas lidt for venlige chef. (Foto: Marvel Studios)

10. Jep, der er noget uldent ved S.W.O.R.D.

Organisationen fungerer som en forlængelse af S.H.I.E.L.D. (du ved, som Samuel L. Jackson er leder for), og holder skarpt øje med særligt følsomme våben (a la dødsensfarlige Scarlet Witch).

Som Monica bemærker, er S.W.O.R.D. siden Maria Rambeaus død imidlertid også begyndt at lege med egen udvikling af våben, heraf udbytningen af ’world’ med ’weapon’. Med mindre man er reformerede Tony Stark, er dén form for kapitalistiske våbenhandler-tilbøjeligheder som ofte lidt af et rødt flag i Marvel-land.

Det skal også bemærkes, at der i Marvel-spinoff-serien ’Agents of S.H.I.E.L.D.’ optræder en ikke helt kosher karakter ved navn Brian Hayward – samme efternavn som Monicas chef i ’WandaVision’, direktøren Tyler Hayward (spillet af Josh Stamberg).

Brian Hayward arbejdede for skurkeorganisationen Hydra og blev dræbt af S.H.I.E.L.D. Er han mon i familie med ’WandaVisions’ Tyler, og er denne i så fald i ledtog med Hydra? Er det mon derfor, Tyler beordrer Monica ud på »kedeligt« FBI-feltarbejde i stedet for ud i rummet?

Marvel gør sig sjældent i tilfældigheder. Just sayin.

Velkommen til Westview. (Foto: Marvel Studios)

9. Hvor befinder Wanda sig, sådan rigtigt?

Wanda har brugt sin virkelighedsforvrængende evner til at tryllebinde en hel lille by, Westview, og få alle indbyggernes familie og venner udenfor til at glemme alt om dem. Selv kommunens lokale politi (fra Eastview…) har ingen erindring om, at Westview eksisterer, selvom de står lige foran byskiltet.

Det vil sige, at alle ’karaktererne’ i Wandas sitcom – fra naboerne til Visions chef og kolleger – rent faktisk er almindelige, sagesløse mennesker, som hun kontrollerer – akkurat som hun rodede med Black Widow, Tony og de andres sind tilbage i ’Avengers: Age of Ultron’.  

Så står vi tilbage med spørgsmålet: Hvis alle personerne er virkelige, hvad er Vision så? Ham kommer vi til lige om lidt.

Den famøse S.W.O.R.D.-drone. (Foto: Marvel Studios)

8. Hvad sker der, hvis man bevæger sig ind i Westview?

Alle, der sætter fod i illusionen, skifter på magisk vis look, alt efter hvilken tidsperiode Wandas sitcom foregår i. Den røde S.W.O.R.D.-drone fik et legetøjsudtryk for at passe til 60’er-settingen, mens S.W.O.R.D.-medarbejderen, der sendes ind i Westview via kloaken, dukker op i et retro-biavlerkostume i stedet for den moderne hazmat-dragt, han i virkeligheden har på.

Det virker dog ikke til, at nytilkommere automatisk hjernevaskes af omgivelserne, idet Monica vækker Wandads vrede ved at nævne Ultron (som slog Wandas tvillingebror Pietro ihjel i ’Age of Ultron’).

Randall Park som Jimmy Woo. (Foto: Marvel Studios)

7. Hvorfor er FBI-agenten Jimmy Woo så irriterende?

Nogle siger irriterende, andre siger sødt charmerende. Vi lander indtil videre… et sted imellem.

Uanset hvad står det i afsnit 4 klart, at Woo (Randall Park) endelig har fået styr på det korttrick, han forsøgte at lære af Paul Rudds Scott Lang i ’Ant-Man and the Wasp’. Således ’tryller’ han på smooth vis sit visitkort frem, da han hilser på Monica uden for Westview.

’WandaVisions’ glubende appetit på easter-eggs slår til igen.

Jimmy Woo øver sig på korttricket i ‘Ant-Man and the Wasp’. (Foto: Marvel Studios)

Vi får også bekræftet, at det var Woo, der forsøgte at komme i kontakt med Wanda igennem radioen i afsnit 2. Men…

Beboerne i Westview analyseres. (Foto: Marvel Studios)

6. Hvem er Woos hemmelige vidne?

Spørgsmålet til en million (eller, et af dem i hvert fald) efter afsnit 4:

Hvem er den mandsperson, Woo har placeret i et vidnebeskyttelsesprogram i Westview? Og vi skriver »mand«, fordi Woo omtalte ham som »ham«.

Kan det være Ralph, naboen Agnes husbond, som er blevet nævnt flere gange, men ikke vist? Paul Bettany fortalte i et interview med Indiewire, at han kommer til at have scener med »en skuespiller, som jeg altid gerne har ville arbejde med, og vi skaber fyrværkeri… Scenerne er ret intense«.

Ergo er det ikke en skuespiller, Bettany har mødt i ‘Avengers’-filmene, men dermed ikke sagt, at det ikke snildt kan være en af de mange, mange Marvel-karakterer, vi allerede kender – Bettany medvirkede trods alt kun i ‘Age of Ultron’, ‘Captain America: Civil War’ og ‘Infinity War’.

På Reddit gættes der lystigt, og et særligt shoutout skal lyde til brugeren u/mchch89893, som har rationaliseret sig frem til, at det for eksempel kan være selveste Benedict Cumberbatchs Doctor Strange, Chiwetel Ejiofors Baron Mordor fra ‘Doctor Strange’, Mads Mikkelsens (!) skurk Kaecilius fra ‘Doctor Strange’ eller Laurence Fishburnes Bill Foster fra ‘Ant-Man and the Wasp’.

Kathryn Hahn som Agnes. (Foto: Marvel Studios)

5. Endelig nævner I Agnes!

Ja, sorry, vi sprang lidt for hurtigt over Wanda og Visions påtrængende nabo Agnes i vores tidligere guide til seriens gåder. Sjovt nok dukker Agnes (spillet af fabelagtige Kathryn Hahn) ikke op på S.W.O.R.D.’s tavle over Westviews beboere, da Darcy, Woo og co. først begynder at identificere de forskellige sitcom-medlemmer.

Og det er der en god grund til, ligesom det også kan give en forklaring på, hvorfor Agnes formår at skjule ‘sin mand’, Ralph. Her er, hvad vi ved:

Der er stor sandsynlighed for, at Agnes er Marvel-heksen Agatha Harkness, der i tegneserieuniverset bliver en slags mentor for Wanda. Hvis dét holder stik, er hun givetvis helt klar over, hvad Wanda har gang i.

Udover at navnet ’Agnes’ kunne være en sammentrækning af Ag(atha) og (Hark)ness, er der særligt ét kæmpe-clue, der taler for teorien:

Tilbage i første afsnit fortæller Agnes, at det eneste, der ville kunne få Ralph til at huske årsdagen for deres bryllup, var, hvis »der var en øl, der hed 2. juni«.

2. juni 1692 er den dato, hvor byen Salem indledte sin »hekse-retssag«, der endte med at få adskillige kvinder og mænd brændt på bålet. Marvel-sagnet går, at Agatha spillede en væsentlig rolle i Salem-heksejagten.

Bum!

Kat Dennings som Darcy i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

4. ’Thor’s Darcy gør comeback

Apropos lidt anstrengende bekendtskaber fra de lavere Marvel-karakterhylder:

Der skal nok være dem, der fandt Kat Dennings skæve karakter Darcy Lewis lettere enerverende i ’Thor’ og ’Thor: The Dark World’, hvor hun gav den som Natalie Portmans sarkastiske videnskabs-praktikant og døbte Thors hammer Mjølner »Mew-mew!«.

Men det er bare sur bagdel, for nu er Darcy tilbage. Og hun vil virkelig gerne have en kaffe.

Siden vi så hende sidst i ’The Dark World’ er Darcy tydeligvis blevet færdig med studierne (hun blev nok ikke »blippet«), og der er bud efter hendes ekspertviden udi astrofysik for at løse gåden om Wandas sitcom-verden.

Hello darkness, my old friend… (Foto: Marvel Studios)

3. ZombieVision!

Hej, mareridt.

Jumpscares er ikke just, hvad man forbinder med ‘WandaVisions’ første par hygsomme afsnit, men yikes for en bombe fjerde afsnit smed i de sidste minutter, da alt trylleblændværk momentant faldt til jorden, og Wanda endelig så sin mand, som han i virkeligheden ser ud post-’Avengers’:

Stendød og med et hul i panden, hvor Thanos flåede The Mind Stone ud i ’Infinity War’.

Det var oprigtigt chokerende, da Vison trådte ud af skyggerne, og en brutal påmindelse om, hvor megen smerte der ligger bag Wandas forcerede sitcom-verden.

Wanda rystede på hovedet, og Vision vendte tilbage til ’normalen’ – men hans anstrengte ansigtsudtryk (stærkt spillet af Paul Bettany) vidnede om, at selv han er bevidst om, at noget er galt. Og at han er bange for Wanda.

Har Wanda genskabt sin kæreste i så minutiøse detaljer, at fatamorganaet tænker egne tanker? Har hun (nejnejnej!) stjålet hans krop fra slagmarken og re-animimeret den, Frankenstein-style, så ZombieVision stavrer rundt indhyllet i en slags virtual reality-filter?

Én ting er sikkert: Den oprindelige Vision, vi kendte fra ’Avengers’, er ej mere. Snøft.

Fryd og gammen i Westview. (Foto: Marvel Studios)

2. Wanda kommer til at give Doctor Strange hovedpine

Wanda vil gøre hvad som helst for at beskytte sin lille lykkeboble med Vision og børnene. Men det går kun én vej for heltens mentale helbred, der styrer lukt mod en tragisk opvågnen.

Som vi tidligere har skrevet, er Elizabeth Olsen på rollelisten i den kommende ’Doctor Strange and the Multiverse of Madness’, hvor en myriade af Marvel-karakterer og plottråde blandes sammen på tværs af tid og rum. Og det virker ikke usandsynligt, at stakkels Wanda kommer til at indtage skurkerollen.

Et udefrakommende clue:

På filmens Wikipedia-side står der allerede, at handlingen følger direkte op på begivenhederne i ’WandaVision’ og ’Avengers: Endgame’, og at Doctor Strange skal kæmpe mod en »friend-turned-enemy«. Jovist, det kan være Chiwetel Ejiofors førnævnte Mordo, Stranges tidligere ven, der blev ond i slutningen af den første ’Doctor Strange’-film.

Men det kan søreme også være Wanda.

Tilbage til 80’erne. (Foto: Marvel Studios)

1. Er ’WandaVision’ færdig med sitcom-stilen?

Nej! Vi har skam stadig Wandas 80’er-sitcom-pastiche til gode og mere til.

Heldigvis, for størstedelen af ’WandaVision’s særegne charme ligger i det spøjse miks af genrer, hvor den lalleglade – og imponerende gennemførte – sitcom-ramme står i uhyggelig kontrast til de barske realiteter bag facaden.

Stay tuned…

‘WandaVision’ kan ses på Disney+, hvor der lander et nyt afsnit hver fredag.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af