(Spoilers for ’Avengers: Infinity War’ og ’Avengers: Endgame’, samt de første to afsnit af ’WandaVision’, der kan ses på Disney+.)
Lad os få én ting på det rene først: Marvels nye serie ’WandaVision’ på Disney+ er udelukkende for dig, der allerede har set ’Avengers’-filmene.
Serien bygger direkte videre på begivenheder fra ’Age of Ultron’, ’Infinity War’ og ’Endgame’, hvorfor novicer i superhelteuniverset ikke vil have en (over)jordisk chance for at hitte rede i plottråde og referencer, der immervæk kræver, at selv franchisefans holder tungen lige i munden undervejs.
For hvad er det egentlig, der foregår i den sorthvide sitcom (?!) om superheltekæresterne Scarlet Witch aka. Wanda (Elizabeth Olsen) og androiden Vision (Paul Bettany)? Døde sidstnævnte ikke rimelig definitivt i ’Avengers: Infinity War’? Hvorfor foregår handlingen pludselig i 60’erne? Hvad er handlingen overhovedet?
Og måske mest nærliggende: Har Marvel-bagmændene simpelthen fået en kreativ hjerneblødning i kølvandet på ’Endgame’s kraftanstrengelser, eller aspirerer de til at lave en overambitiøs ’David Lynch’ på genren oven på Martin Scorseses kritik af superheltefilm som forudsigeligt farveladebras?
’WandaVision’ er lidt af et mindfuck i særligt sine første to syrede afsnit, der fik premiere på Disney+ i sidste uge, og hører du til de mange, der føler sig pænt udfordrede, er der godt nyt:
Det er 100 procent meningen, at vi skal være snotforvirrede, og nej, sitcom-formen er ikke for bare for spas og løjer.
Herunder giver vi dig svar på en million række af mest presserende spørgsmål, der klæder dig godt på til resten af ’WandaVision’:
Hvordan er Vision pludselig i live igen, når nu Thanos forvandlede ham til skrotmetal?
Det er han efter al sandsynlighed heller ikke.
Øhhh?
Læs videre…
Jeg ville have en farverig superhelteserie og har i stedet fået en sorthvid-kopi af gamle amerikanske sitcoms. Med dåselatter. WTF?
Træk vejret og ryk lidt tættere på skærmen: ’WandaVision’s besynderlige udformning er meget langt fra en random prætentiøs stiløvelse, men derimod et snigende mareridt, hvis bevidst forcerede imitation af den amerikanske tv-forstadsidyl i »de gode gamle dage« langsomt krakelerer. For under slapstick-komikken lurer grumme traumer, og djævlen er i snart sagt hver en lille detalje i serien, der er proppet til randen med hints til det større Marvel-univers.
Farverne? Dem kommer der rigeligt af.
Mangler der ikke et »og« i titlen ’WandaVision’?
’WandaVision’ har to betydninger: Den første refererer selvsagt til seriens hovedpersoner. Den anden afslører lige for snuden af os, at hele serien er ekstremt kraftfulde Wandas fiktive vision af det idealiserede lykkeliv, hun gerne ville have haft med kæresten. En ønskedrøm, der dækker over den sørgelige virkelighed, hvor Vision såvel som Wandas tvillingebror Quicksilver er døde (broren, spillet af Aaron Taylor-Johnson, blev dræbt af Ultron tilbage i ’Avengers: Age of Ultron’).
Hvorfor skal det ligne en sitcom?
Med sine virkelighedsforvrængende evner kopierer Wanda stilen fra de amerikanske sitcoms, hun givetvis har fundet tryghed i under opvæksten i det krigshærgede hjemland Sokovia. Men hun får også hjælp i kulissen (mere om det om lidt).
Akkurat som sitcom-genren udglattede en alt andet end rosenrød samfundsvirkelighed i USA’s 50’ere og 60’ere, forsøger Wanda at svømme væk i hyggeeskapisme, men nostalgitrippet i de første par afsnit vil nok først og fremmest klinge varmt genkendeligt for amerikanske seere, der har et langt tættere popkulturelt forhold til de ældre sitcoms, ’WandaVision’ spoofer, end vi har i den danske andedam.
Heriblandt ’I Love Lucy’ med komikeren Lucille Ball, ’The Dick von Dyke Show’ og ‘Bewitched’ (om en heks i forstaden), hvor sjove, evigt husholdningsdedikerede hustruer med hvepsetaljer fremtryllede fem-retters middage, når mandens chef kom på besøg.
Eftersom hvert afsnit af ’WandaVision’ dækker en ny tv-æra, vil sitcom-referencerne fra uge til uge blive mere ‘moderne’ genkendelige, navnlig når vi når op i 80’erne og 90’erne (hvis serien ligefrem laver en ’Friends’-hyldest, eksploderer vores hjerner).
Wandas nuttede forvirring over hausfrau-livet imiterer særligt Lucille Ball, men viser også med al tydelighed, at hun vitterligt ikke helt har styr på, hvordan hun og Vision er endt bag det hvide stakit. Hvordan mødte de hinanden? Hvornår blev de gift?
Det faktum, at Wanda ikke har nogen svar, tyder på, at hendes vision i lige så høj grad er en slags ’The Truman Show’ (der ligeledes var modelleret som en pænt alternativ sitcom med mareridtsundertoner), som den skabes af hende selv. Teorien understøttes af (farve!)billedet i slutningen af første afsnit, der forestiller en person sidde i et slags high-tech kontrolcenter med skærme, der afspiller rulleteksterne i ‘WandaVision’.
Okay, jeg har forstået sitcom-konceptet. Fortæl mig så om de der easter-eggs!
Hvor lang tid har du? De første to afsnit alene svømmer over (seriøst) med mere eller mindre subtile brødkrummespor, hvoraf en hulens masse lige nu diskuteres heftigt på Reddit (et deep-dive derinde kan anbefales for de særligt interesserede).
Her kommer et lille udvalg af de mest prominente:
Vinflasken: Den her er cluet, der løfter sløret for seriens plotfundament, men hæng på, for nu bliver det ’lidt’ indviklet. Vinen, som Wanda serverer for Visions chef i første afsnit, er af mærket ’Maison du Mépris’ (’Foragtens hus’). Navnet fører tilbage til den dystre Scarlet Witch-historie ’House of M’ fra Marvels-tegneserieunivers, og Paul Bettany bekræftede for nylig til Variety at, ja, ’WandaVision’ blev pitchet som »et mash-up af ’House of M’ og ’The Vision’«.
I ’House of M’ beslutter Avengers og X-Men med Doctor Strange og Xavier i spidsen, at Wanda bliver nødt til at dø, da hendes kræfter ikke kan tøjles. ’M’ står for Magneto, der her er Wandas far. Wanda lader sig imidlertid ikke lige dræbe og kreerer i stedet en alternativ virkelighed, hvor ingen af karaktererne helt kan huske, hvad der er sket, men alle (fra Spider-Man til Captain Marvel) har fået tildelt det liv, de allerhelst ville have. Wanda har fået tvillingedrenge, og sjovt nok bliver hun i ’WandaVision’ med ét gravid i andet afsnit (tegneseriespoiler: I det trykte Marvel-univers går det ikke just Wanda og Visions børn godt…).
Indtil for nylig har Marvels superheltefilm og ’X-Men’-franchisen været adskilte, idet 20th Century Fox havde rettighederne til mutanterne, men i dag er alle superkollegerne samlet under ét Disney-tag. Og derfor er det oplagt, at ’WandaVision’ bygger den første bro mellem de to lejre.
Især to ting taler for en superheltefusion:
1. Evan Peters, som spillede Quicksilver-karakteren i ’X-Men’-franchisen, er bekræftet i en endnu ukendt rolle i ’WandaVision’. Vil han dukke op som en alternativ version af Wandas bror, når nu Aaron Taylor-Johnsons Quicksilver som før nævnt er død?
2. Elizabeth Olsen er på rollelisten i den kommende ’Doctor Strange’-fortsættelse, ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’, der kommer til at blande et hav af karakterer og tidslinjer på tværs af Marvel-fortællingerne. Hvilken bedre mulighed for at trække ’X-Men’ ind i mikset?
Brødrister-reklamen: Den labre 60’er-brødrister er designet af Stark Industries aka. Tony Starks fars firma, der udviklede avanceret teknologi og våben. Den lille lampe på risteren blinker rødt som en tikkende bombe (det første farveglimt i serien) i reference til en uhyggelig anekdote, Wanda fortæller i ’Age of Ultron’: Da hun og broren var børn, regnede bomber fabrikeret af Stark Industries ned over Sokovia.
Wandas forældre blev dræbt, men en u-detoneret bombe landede i hjemmet, hvor lille Wanda og Quicksilver rædselsslagne lå og holdt øje med den blinkende røde lampe. En oplevelse, der satte sig dybe spor i begge, hvorfor det ikke er underligt, at mindet sniger sig ind i Wandas vision. Reklamens slogan er »Forget the past, this is your future!«, der refererer Wandas forsøgsvise fortrængning af fortiden.
Pænt mange brødkrummer, den brødrister gemmer på.
Ur-reklamen: Modellen og brandnavnet ’Strücker, Swiss Made, Hydra 1000M’ refererer til skurkeorganisationen HYDRA, som Avengers-flokken konstant ramler sammen med, og HYDRA-uslingen Baron von Strücker, der udførte eksperimenter på unge Wanda og Quicksilver (det så vi i end credit-scenen i ’Captain America: The Winter Soldier’, hvorefter Strücker senere dukkede op i ’Age of Ultron’).
Sloganet »Strücker: He’ll make time for you« antyder igen, igen, at tiden er meget relativ i ’WandaVision’, men er også en sadistisk reference til Strückers »dedikerede arbejde« med Wanda.
Stemmen over radioen: I andet afsnit går sitcom-fantasien op i sømmene, da en desperat mandestemme pludselig adresserer Wanda fra en radio. »Wanda, who’s doing this to you?« lyder det, og stemmen tilhører FBI-agenten Jimmy Woo fra ’Ant-Man and the Wasp’ (spillet af Randall Park). Virkeligheden kalder Wanda, men spørgsmålet er, om vi her samtidig skal forstå, at vor superhelt er under indflydelse af mørke kræfter, der holder hende »fanget« i fantasiverdenen.
Legetøjsflyvemaskinen: Et af få farveindslag i de første afsnit lander i form af en legetøjsflyvemaskine i Wandas hæk. Men er det nu også et stykke legetøj? Wanda undersøger forvirret tingesten, og man fornemmer en uvelkommen genkendelse, da hun ser logoet S.W.O.R.D. Forkortelsen står for Sentient Weapon Observation Response Division: En hemmelig organisation i Marvel-universet, der fungerer som en forlængelse af S.H.I.E.L.D. (du ved, som Samuel L. Jackson er leder for). S.W.O.R.D. holder skarpt øje med særligt følsomme våben – a la dødsensfarlige Scarlet Witch, måske?
Manden med bierne: Det første oprigtigt creepy, full-on Lynch-agtige øjeblik i ’WandaVision’, der endegyldigt punkterer sitcom-idyllen, indtræffer i slutningen af andet afsnit, da Wanda og Vision ser en mandsperson i fuldt biavler-outfit og med summende bier om hovedet kravle op fra kloaken midt på villavejen.
Forud for scenen er både Vision og Wanda begyndt at ane, at noget ikke er helt, som det skal være i dukkehjemmet, og biavler-typen er dråben for Wanda. »Nej!« udbryder vor heltinde bestemt, hvorefter tiden skrues et par scener tilbage, og alt atter er fryd og gammen. Ingen skal fucke med Wandas boble. Hvem er manden så? En ansat i S.W.O.R.D., som logoet på dragtens ryg afslører.
Bonusinfo: Skuespilleren under bi-hjelmen er stuntmanden Zac Henry, som har medvirket i stort set alle Marvels-film.
Hvem er superskurken i ’WandaVision’?
Alle superheltefortællinger har selvfølgelig en superskurk. Og selvom ’WandaVision’ ikke har introduceret sin endnu, er der allerede flere teorier der peger på Mephisto, Marvels svar på Djævlen. I tegneserierne spiller han en fremtrædende rolle i Wandas personlige tragedier, da det viser sig, at hendes to børn, Billy og Tommy, i virkeligheden er fragmenter af Mephistos sjæl. Begge forsvinder, da skurken ’samler sig’ igen, og Wandas sorg leder direkte over i ’House of M’-historien.
Det forlyder, at Mephisto også er på spil i den kommende ’Loki’-serie, der lander på Disney+ til foråret og i ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’, så en debut i ’WandaVision’ giver god mening.
Der er bare lige to aber dabeis…
1. På ’Maison du Mépris’-vinflasken står årstallet 1953. Det var året, hvor Marvel introducerede den kvindelige superskurk Menace. Og der er rigeligt af suspekte kvindelige naboer at vælge imellem i ’WandaVision’.
2. I den tegnede intro til første afsnit har skarpe fans spottet, hvad der til forveksling ligner skurken Grim Reapers hjelm:
Dukker der flere Marvel-karakterer op?
Well, alle ovenstående plot-overlap taget i betragtning ville det ikke være helt ude i skoven, hvis selveste Doctor Strange lagde vejen forbi til allersidst i serien.
Sikkert er det, at quirky Darcy Lewis fra de første to ’Thor’-film (spillet af Kat Dennings) er med, og hendes ekspertviden om ormehuller kan sikkert tids nok blive relevant for Wandas twistede virkelighed.
I ’Thor’ var Darcy assistent til videnskabsfolkene Erik Selvig og Jane Foster, spillet af Stellan Skarsgård og Natalie Portman – som søreme også snart vender tilbage til Marvel-folden i den kommende ’Thor: Love & Thunder’. Hmm.
Stadig lidt forvirret? Det er vi også. Og det er dæleme skønt i et superhelteland, hvor forudsigelighed indtil nu har været filmversionernes største kæphest.
’WandaVision’ kan ses på Disney+, hvor der kommer et nyt afsnit hver fredag.
Læs også vores 5-stjernede anmeldelse af serien HER.