‘Druk’s Golden Globe-forbigåelse betyder intet for Oscar-chancerne

‘Druk’s Golden Globe-forbigåelse betyder intet for Oscar-chancerne
Mads Mikkelsen i 'Druk'. (Foto: Henrik Ohsten)

Det blev ikke til dansk sejr ved Golden Globe-uddelingen i nat, hvor ‘Druk’ var outsider i kategorien Bedste Fremmedsprogede Film, men favoritten ‘Minari’ tog stikket i sidste ende.

Nomineringen af ‘Minari’ er dybest set noget underligt noget: Det er en amerikansk film, der udelukkende foregår i USA og er lavet af amerikanske filmfolk ført an af den amerikanske instruktør Lee Isaac Chung. Men Golden Globe-reglerne tager det med det fremmedsproglige meget bogstaveligt, og hovedparten af ‘Minari’ er på koreansk, da den følger en koreansk familie, der er immigreret til USA (baseret på instruktørens egen historie).

Det giver ingen mening, og det gode er, at det da heller ikke får nogen betydning for det langt vigtigere Oscar-show i slutningen af april. Her hedder den tilsvarende kategori nemlig Bedste Internationale Film, og her er det kun indstillingerne fra verdens lande uden for USA, der dyster. Og til Oscar er ‘Minari’ blandt favoritterne til en nominering i hovedkategorien Bedste Film.

Med andre ord: Til Oscar er ‘Minari’ ikke en konkurrent, og nattens begivenheder spiller således ikke negativt ind på Thomas Vinterberg & co.’s Oscar-chancer, om end en småsensationel Golden Globe-sejr selvfølgelig kunne have givet et forrygende boost.

Dertil kommer, at Golden Globes-priserne uddeles af 87 ikke-amerikanske filmjournalister i The Hollywood Foreign Press Association, som altid har fået hård kritik for at være en useriøs og småkorrupt forening – særligt på det seneste. Oscar-akademiet består heroverfor af små 10.000 folk fra filmbranchen selv, og der er dermed intet overlap i dem, der stemmer på de to priser.

Derfor er ‘Druk’ stadig forhåndsfavorit til at vinde Oscar’en i kategorien, om end intet er afgjort på forhånd i en af Oscar-feltets historisk set mest uforudsigelige kategorier.

Det blev i øvrigt heller ikke til jubel hos det andet danske islæt i Golden Globe-feltet: Susanne Biers ‘The Undoing’ var nomineret i fire kategorier i tv-serie-feltet, men måtte gå tomhændet hjem.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af