WTF, ’WandaVision’? Vi besvarer dine største spørgsmål efter finalen

Så gik det hele ned! Marvel-serien ’WandaVision’ på Disney+ er slut, og vanen tro går vi her igennem finaleafsnittet med en tættekam for at udvinde seriens sidste vilde easter eggs.
WTF, ’WandaVision’? Vi besvarer dine største spørgsmål efter finalen
'WandaVision'. (Foto: Marvel Studios)

Dette er en SPOILER-ARTIKEL om hele ’WandaVision’ + ALLE ‘Avengers’-filmene. Har du endnu ikke set ‘WandaVision’, kan du starte med at læse vores 5-stjernede, spoiler-fri anmeldelse HER.

Skal du have genopfrisket, hvad der gik forud for afsnit 9, kan du med fordel plukke i de forgange ugers guides:

Læs vores guide til afsnit 1-3 HER.
Læs vores guide til afsnit 4 HER.
Læs vores guide til afsnit 5 HER.
Læs vores guide til afsnit 6 HER.
Læs vores guide til afsnit 7 HER.
Læs vores guide til afsnit 8 HER.

Kære ligesindede ’WandaVision’-loyalister:

Vi blev trollet. Trollet for hårdt.

Og vi fik en dosis true love lige i hjertekulen.

’WandaVision’-finalen var en rutjsebanetur for følelserne, der det ene øjeblik fik os til at kaste armene over hovedet i eufori for derefter at kyle popcorn efter skærmen i raseri og slutteligt græde (mange) salte tårer.

… hvorefter vi med feberhede fingre og flakkende øjne scrollede igennem Twitter-reaktioner til klokken halv tre natten til lørdag a la Mark Ruffalo:

Senere i denne uge bringer vi vores endelige anmeldelse af ’WandaVision’ som samlet serieværk, men her skal det naturligvis først handle om påskeæg, end credit-scener – der var to! – de vildeste overraskelser og mest rørende øjeblikke i finaleafsnittet.

Så hop med os ned i kaninhullet en sidste gang, når vi nedenfor nørder helt ud og besvarer (næsten) alle dine største spørgsmål. Det bliver snørklet, langt, emotionelt og detaljeliderligt på ’Da Vinci Mysteriet’-plan.

Let’s go!

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Tak for nada, Paul Bettany

Jep, vores bange anelser fra i sidste uge holdt stik:

Den vilde cameo, som Paul Bettany havde teaset for i ugevis, var … ham selv. Skuespilleren, han »altid havde drømt om at spille sammen med«.

Dermed fik vi Vision vs. Hvide Vision i et showdown, der på passende klogeåge-Vision-vis blev afklaret i Westviews lokale bibliotek (dialogudvekslingen om tankeeksperimentet ’The Ship of Theseus’ dukker også op i tegneserierne). Mens vores Queen Witch Wanda bekæmpede Queen Bitch Agatha på anderledes klassisk superheltemanér udenfor …

Paul Bettany x 2. (Foto: Marvel Studios)

Vi havde virkelig håbet på et glimt af Benedict Cumberbatchs Doctor Strange – hvis kommende film ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ jo er direkte forbundet med ’WandaVision’ – og/eller Ian McKellens Magneto fra ’X-Men’, der i tegneserierne er Wandas far.

Men nej: Finalen understregede, at ’WandaVision’ først og fremmest var Wandas vision hele vejen igennem. The Scarlet Witch sprang ud som en gudinde i rødt, og ingen superhelte-kendisgæst skulle stjæle spotlyset.

Og måske havde det trods alt heller ikke været heeelt fair, hvis hun skulle have delt sit mest tegneseriemytiske øjeblik …? Især ikke, når nu Elizabeth Olsen var så formidabelt god, at vi fik kuldegysninger over hende:

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Når det er sagt, så har vi stadig et lille horn i siden på Paul Bettanys fan-trolling.

Og apropos fan-trolling … Lad os sprinte lukt i favnen på finalens største mavepuster:

Evan Peters i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Fietro, Pietro, Peter… penis?!

What. The. Actual. Fuck?

Finalens største twist indtraf, da Monica (Teyonah Parris) fandt, hvad der lignede et amatøragtigt skuespiller-headshot og en regning i Pietro/Quicksilvers mandehule, der afslørede, at karakteren »i virkeligheden« bare var en ganske almindelig Westview-borger ved navn »Ralph Bohner«, der blev kontrolleret af Agatha via en forhekset halskæde.

Boner. Tøhø.

En penisjoke som punchline for seriens eneste ekstraordinære cameo?!

Ja, det kan godt være, at en af karaktererne i sitcom-klassikeren ‘Growing Pains’ havde øgenavnet ‘Boner’, men seriøst Marvel, det lignede jo fan dis-service udi det regulært perfide.

‘WandaVision’ afsnit 9. (Foto: Marvel Studios)

Twitter flød da heller ikke overraskende over med rasende fanreaktioner weekenden igennem, og vi indrømmer gerne, at vi også så hekserødt et øjeblik.

For her var netop ikke tale om en hvilken som helst flyvsk teori, som vi fans partout læste for meget i for så at blive dybt skuffede for egen, selvforskyldte regning.

Lad os gentage et par Quick-fakta:

Quicksilver har særstatus som den eneste Marvel-karakter, der har optrådt i både ’X-Men’-franchisen og ’Avengers’-filmene.

I ’X-Men’-filmene spillede Evan Peters Quicksilver aka. Peter Maximoff. Bosat i USA og søn af Magneto. Peter medvirkede i tre ’X-Men’-film og overlevede.

I ’Avengers: Age of Ultron’ spillede Aaron Taylor-Johnson Quicksilver aka. Pietro Maximoff. Bosat i Sokovia og forældreløs. Pietro medvirkede i én ’Avengers’-film, hvori han døde.

‘Avengers: Age of Ultron’. (Foto: Marvel Studios)

I tegneserierne hænger ‘X-Men’ og ‘Avengers’ sammen som ærtehalm, og søskendeparret Wanda og Pietro er børn af Magneto. Men i filmenes verden har mutanter og superhelte været adskilt siden 90’erne, da Marvel Studios solgte ’X-Men’-filmrettighederne grundet pengenød (oh, how times have changed).

Disney købte rettighederne tilbage i 2019, og siden har Marvel teaset en introduktion af ’X-Men’ i ’Avengers’-universet. Muligvis igennem »multiverset«, hvor alternative virkeligheder og tidslinjer krydses.

Tilbage i 2016 vakte Pietros bratte ’Age of Ultron’-exit ramaskrig blandt fans, der mente, at Marvel smed karakteren på gulvet efter knap og nap en times reel skærmtid. Og derfor har ’WandaVision’s håndtering af Pietro/Peter bragt ekstra dårlige minder frem:

Hvordan kunne Marvel fucke Quicksilver op to gange?

Evan Peters i ‘WandaVision’ afsnit 9. (Foto: Marvel Studios)

Hvad siger ’WandaVision’s showrunner om sagen?

Well, han har ikke sagt noget efter finalen i fredags, men i sidste måned fortalte showrunner Jac Schaeffer om Evan Peters’ casting:

»Kevin (Feige, Marvel-bossen) ville være sikker på, at der var en grund til at gøre det – at det gav mening. Og jeg håber, at det er det, vi har gjort. Den her serie er sådan et puslespil, og fordi den arbejder på så mange planer, og der er så mange opfattelser af, hvad der er ægte og hvad der ikke er, præstationer og castinger og seere og fans og alt det der, så synes vi bare, at det ville være den vildeste ting at få Evan med over til Marvel Cinematic Universe«.

’WandaVision’ hintede fra a-å, at multiverset er ved at blive åbnet op og ja, så har den kommende ’Doctor Strange and the Multiverse of Madness’ selvsagt »multiverse« i titlen. Det var ikke så underligt, at Evan Peters cameo fremstod signifikant for fans.

Så var en penisjoke det »vildeste«, man kunne finde på?

Paul Bettany, Evan Peters og Elizabeth Olsen i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Var ’Ralph’ bare en komplet random dude?

Nej, det var han (næsten) 100 procent ikke.

Jeg er 100 procent forvirret. Hvem hulen var han så?

Det kræver en længere udredning plus tro på Schaeffers oprindelige puslespilsvisioner. Så hæng fast:

Ved nærmere eftersyn drog finaleafsnittet faktisk overraskende mange easter egg-paralleller til ’X-Men’s Quicksilver, ligesom de forgange afsnit med Fietro/Pietro/Peter/Ralph også bød på hints, vi overså i første omgang.

Vi starter med at spole tiden tilbage til Evan Peters’ introduktion i slutningen af afsnit 5:

Da hans karakter dukkede op om aftenen hos Wanda og Vision, var hans hårfarve sølv fra rod til spids som i ’X-Men. Men da vi så ham igen næste morgen, i afsnit 6, havde han pludselig fået Aaron Taylor-Johnsons afblegede surfer-lokker fra ’Avengers: Age of Ultron’:

Øverst er det Evan Peters i ‘WandaVision. Nederst er det Quicksilver fra ‘X-Men’ og ‘Avengers: Age of Ultron’. (Foto: Marvel Studios)

Huh? Gav Agatha ham lige en ekstra lyn-makeover, så han ville minde mere om Wandas Pietro? Og betyder det i så fald, at hans oprindelige »jeg« var nærmere den Quicksilver, vi kender?

’WandaVison’ var som sagt Wandas solohistorie, og det skulle ingen cameo distrahere fra – men serien dansede alligevel bevidst udenom at afsløre identiteten på den mand, som FBI ifølge Jimmy Wood havde placeret under »vidnesbeskyttelse« i Westview.

Siden afsnit fire har vi gættet på, at det kunne være Agathas husbond ’Ralph’, og dén teori smider vi nu gerne ugens lommepenge bag, idet ’Ralph Bohner’ var så bovlamt et navn, at selv den forheksede ejermand fnøs, da Monica læste det op.

Det var til gengæld præcis sådan et alias, ’X-Men’-Peter selv ville have sat stor pris på, idet han alle dage var en wisecracking drengerøv…

Og både forheksede ’Ralph’ såvel som ’Ralph’ på det fotografi, Monica fandt, var selvfølgelig klædt i Quicksilvers signaturfarve blå.

Så…mange…spørgsmål. (Foto: Marvel Studios)

Svar mig så lige ud: Var han Ralph eller Quicksilver?!

Vi lægger forsigtigt hovedet på blokken og fanhjertet i hænderne på Jac Schaeffer:

Quicksilver.

Men ikke den version, Evan Peters spillede før.

I Marvels multiverse findes utallige versioner af de samme karakterer – se ’Into the Spider-Verse’ for et langt mere vellykket eksempel på, hvordan det kan forløses filmisk – og ’Ralph’ fremstod som en manifestation af ’X-Men’-Quicksilvers værste sider.

Evan Peters som Quicksilver i ‘X-Men: Apocalypse’. (Foto: PR)

»I still live in my mom’s basement. I’m a total loser«, sagde Quicksilver i ’X-Men: Apocalypse’, hvor han stadig boede i sin rodede mandehule i kælderen omgivet af halvtomme energidrikke på hver en overflade, høretelefoner, en række old school guitarer og utallige video- og arkadespil:

Quicksilvers mandehule ‘X-Men: Apocalypse’. (Foto: PR)

I ’WandaVision’-finalen kom vi med ind i ’Ralph’s mandehule på loftet, hvor han meget specifikt sad omgivet af, ja, halvtomme energidrikke på hver en overflade, høretelefoner, en række old school guitarer (som scenen virkelig sørgede for, at vi lagde mærke til i flere klip) og utallige computerspil:

Monica i ‘Ralph’s mandehule i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Hvor Quicksilver-Peter fra ’X-Men’ var en ægte helt med solidt moralkompas under de kvikke oneliners, var Quicksilver-Ralph den lade taber, som Peter var bange for at blive, før han selv fandt sit kald.

Evan Peters i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Seriøst syret. Men stik mig et easter egg mere!

Jeez, nogle mennesker skal da også have i pose og sæk. Men allright, der var et prominent ’æg’, vi ikke har nævnt endnu.

Lagde du mærke til det tøjdyrs-tigerhoved, der stod øverst på ‘Ralph’s reol ved siden af en bunke computerspil …? Du kan spotte det her, hvor Monica kastes igennem rummet:

Interiøret i Ralphs hule. (Foto: Marvel Studios)

Og husker du, hvad Quicksilver havde på allerførste gang, vi mødte ham i kælder-hulen i ’X-Men: Days of Future Past’, hvor han sad og spillede arkadespil …?

Vi slår begge sammen og topper op med en lille gadget fra virkelighedens verden:

Quicksilver i ‘X-Men: Days of Future Past’, tigerhovedet på hylden hos ‘Ralph’ i ‘WandaVision’ og et ‘X-Men’-spil fra virkelighedens verden. (Foto: PR).

Værsågod: ‘X-Men’-tigersymbolik for alle pengene.

Next level. Men hvad er Marvel-meningen med det hele?

At superfans skal tage en chill pill og få et liv?

Tsk, tsk. Nej da, du skeptiske læser (håber vi …).

’WandaVision’s behandling af Quicksilver var en smagsprøve på, hvor eksperimenterende Marvel Studios har tænkt sig at blive med historiefortællingen efter ’Avengers’-filmæraen, der sluttede med ’Endgame’.

Quicksilver-gimmicken var ikke videre elegant – og den frådende fanvrede på Twitter bør måske nok give Marvel-boss Kevin Feige stof til eftertanke, når formen skal finpudses.

Men den peger i retning af, at vi fx ikke automatisk skal gå ud fra, at Tobey Maguire og Andrew Garfield spiller deres gamle versioner af Spider-Man, bare fordi de begge skal være med i ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’.

Lille Tommy og onkel Quicksilver til Halloween. (Foto: Marvel Studios)

Evan Peters’ medvirken i ’WandaVision’ var frustrerende, men plotmæssigt var det ikke udelukkende for the lulz i henhold til at føre universet videre.

For selvom ’Ralph’ i sidste afsnit var til grin, var figurens relation til Wandas tvillinger, Billy (Julian Hilliard) og Tommy (Jett Klyne), præget af vigtig symbolik.

Især forholdet til Tommy aka. tegneseriernes superhelt Speed, der har arvet onklens evner, føltes som en overdragelse af hurtigstafetten til den nye generation. Da begge iklædte sig Quicksilver-figurens originale Marvel-tegneseriekostume til Halloween i afsnit 6, svømmede fan-glæden kortvarigt over på den anden side af skærmene.

Quicksilver og Tommys unikke bånd blev understreget af introen til afsnit 6:

‘WandaVision’-introen til afsnit 6. (Foto: Marvel Studios)

… og i finalen mini-imiterede Tommy sin onkels superheltedebut:

Første gang, vi så Quicksilver folde kræfterne ud i ’professionelt’ øjemed, var, da han afvæbnede et rum fuldt af FBI-agenter i ’X-Men: Days of Future Past’ og stjal en logo-kasket i farten.

I ’WandaVision’ afvæbnede Tommy Haywards S.W.O.R.D.-soldater og nappede sig også en logo-kasket:

Tommy vs. Quicksilver. (Foto: Marvel Studios)

Au revoir, Quicksilver. Velkommen, Speed.

Moving on: Lad os tale om Wandas sweatpants

Gerne!

Eliazabeth Olsen i ‘WandaVision’.

Har en superhelt nogensinde bekæmpet onde kræfter i så komfortabelt et outfit? Wanda i action iført sweatpants var alle os, der har arbejdet hjemmefra i pyjamas igennem lockdown.

Og så er der ellers dømt favorit-Halloween-kostume herfra og til evigheden.

Er jeg den eneste, der får BabySam-vibes her …?

Paul Bettany som Hvide Vision.

Vi havde ikke skænket det mange tanker, at Visions outfit sådan set altid har levet op til gammeldaws superheltes karakteristiske forkærlighed for underhylere udenpå bukserne. Før nu.

Hvide Visions voksenble ville få selv Superman til at fnise i kappen.

Hvad betød billboard-reklamen?

Alle reklamerne i ’WandaVision’ har haft særlig betydning (genbesøg vores tidligere afsnitguides for detaljer om dem alle), og den her for ’Squeaky Shine’-rengøring ville meget gerne ses, mens Agatha sværmede rundt foran den:

‘WandaVision’ afsnit 9. (Foto: Marvel Studios)

Reklamen lover en »all natural formula using the power of Mother Nature« og kan være en reference til tegneserien ’The Avengers’ nr. 187, der forklarer, hvor heksebogen ’The Darkhold’ kommer fra (den bog, som først Agatha og siden Wanda bruger til at lære om magi).

For at gøre en ret langhåret historie kort fortæller dæmonen Chthon – der beskriver sig selv som »bror til Moder Jord« og i nogle plots forhekser Wanda – at en overnaturlig skabning ved navn Le Fay forsøgte at gemme ’The Darkhold’ ved at begrave bogen for foden af Wundagore-bjerget i det fiktive Østeuropæiske land Transia.

I efterfølgende tegneseriehistorier voksede Wanda og Pietro op ved Wundagore, og det kan være dér, vi ser Wanda i finaleafsnittets ene end credit-scene. Det vender vi tilbage til.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

‘Troldmanden fra … Westview’?

Da Wanda kastede en bil i hovedet på Agatha under deres kamp, udviklede scenen sig til et ømt callback til ’Troldmanden fra Oz’, hvor Dorothys hus lander oven på The Wicked Witch of the East.

Kathryn Hahn i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Hvad kommer der til at ske med Westviews ’Wicked Witch’ herfra?

Kathryn Hahn er endnu ikke bekræftet til kommende Marvel-projekter, men hendes Agatha kunne sagtens dukke op igen.

Faktisk ville vi blive ret overraskede, hvis hun ikke gjorde det (men så igen: efter ’Ralph Bohner’ er vores fornemmelse for, hvad Marvel vil og ikke vil med deres karakterer en smule flosset).

I tegneserierne har Agatha og Wanda som tidligere nævnt i vores afsnitguides et vigtigt mentor-forhold. Det ville nok liiiige kræve, at ’WandaVision’-versionen af Agatha åd en bid stolthed og sagde pænt undskyld for sine skurkestreger, men den burde vel ikke være så svær at skrive sig rundt om?

Hahn er et glimrende kort at have i baghånden (skønt hun druknede lidt i effektmageri i finaleafsnittet), og hendes sidste scene i serien, da Wanda forvandlede hende til den »nysgerrige nabo«, var mesterligt spillet. Få kan skrige så effektivt med øjnene, mens munden spyer sitcom-floskler.

Kathryn Hahn i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Betød ingen af de der Mephisto-rygter noget som helst?

»Kan ham postbuddet være Mephisto?! Hvad med hende curling-moren Dottie? Den der stueplante/stork/biavler ser mistænkelig ud!«

Eftersom ’WandaVision’ fra allerførste afsnit gjorde det klart (via mærkatet på en rødvinflaske), at plottet til dels ville læne sig op ad ’House of M’-historien fra tegneserierne, forventede mange helt frem til det sidste, at superskurken Mephisto lurede i skyggerne, muligvis i ledtog med Agatha.

‘WandaVision’. (Foto: PR)

I tegneserien er Wandas tvillinger til dels skabt af djævlen Mephistos sjæl, og da drengene i dén fortælling dør, bliver Wanda vanvittig. Doctor Strange og Wandas far, Magneto, beslutter i fællesskab, at Wanda er for farlig til, at de andre superhelte kan lade hende leve, men så galt gik det ikke i ’WandaVision’ (hvor hverken Strange eller Magneto altså heller dukkede op), der i stedet var sin egen … ’House of W’.

Det betyder ikke, at skurken ikke kan komme til at spille en rolle i Wandas filmiske rejse senere hen – og hvem ved, måske vi til den tid erfarer, at et par af ’WandaVision’s Mephisto-formede brødkrummer rent faktisk var afgørende clues.

Men indtil videre slumrer djævlen videre.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Dét billede virker bekendt…

Tænker du måske på den her familie:

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Referencen måtte næsten komme, efter Westviews biograf i afsnit 6 havde netop ‘The Incredibles’ på plakaten.

Josh Samberg i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Øh, skød Hayward virkelig efter børnene?

Jep. Køligt.

Vi fik aldrig bekræftet, om Haywards (Josh Samberg) loyaliteter i virkeligheden svingede i retning af skurkeorganisationen Hydra, men hvis man skulle have været i tvivl om, hvor stor en SOB han egentlig var, så fik man det da slået fast med syvtommersøm, da han uden at fortrække en mine rettede sit våben mod tvillingerne.

Teyonah Parris i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Ret heldigt, at Monica (Teyonah Parris) var klar til at demonstrere sine nye superheltekræfter på det helt rette tidspunkt. Hende vender vi også tilbage til længere nede.

Var Wanda og Visions farvel den sørgeligste scene i Marvels filmunivers?

Den er i hvert fald up there med de bedste af slagsen, og der var en form for hjerteskærende poesi over, hvordan Wanda og Visions sidste dialog foldede sig ud, som stod parret i orkanens øje, mens deres lille verden faldt sammen omkring dem på visuelt blændende vis.

For ikke at tale om, da hun og Vision puttede tvillingerne med ordene:

»Thank you for choosing me to be your mom«.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Wanda afslørede, at Infinity-stenen ikke alene slap hendes kræfter løs dengang i Sokovia (som vi så i afsnit 8), men at den simpelthen gav hende et stykke af sig selv, som nu lever i hende (Infinity-stenene var altid en form for levende ‘væsner’). Og takket være den kunne hun genskabe Vision:

»You are the part of the Infinity stone that lives in me. You are my sadness and my hope. But mostly … you are my love«.

Og så var der ellers ikke et øje tørt ude i de små hjem.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Vision satte endda lige trumf på, hvis man troede, at man kunne gemme den sidste kleenex i pakken til en anden god gang:

»We’ve said goodbye before, so it stands to reason…«

»…that we’ll say hello again«, stemte Wanda i.

»Goodbye, my darling«.

Indrøm det, nu sidder I og snøfter igen …

Det kan hverken be- eller afkræftes.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Kunne Hvide Vision ikke have brugt 2 sek. på at trøste Wanda?

Jo!

Dårlig stil, Hvide Vis, særligt når Westviews Vision jo ellers lige havde givet ham al data om hans og Wandas kærlighedshistorie og Avengers-tiden.

Det virkede lettere mystisk, at Hvide Vis ikke havde tid til at veksle et par ord med Wanda – og at hun ikke gjorde mere for at opsøge ham det øjeblik, The Hex var nede og hendes hjemmelavede Vision forsvandt.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Så hvor fløj Hvide Vis hen?

Formentligt til et sted, hvor han kan blive endnu klogere på sin eksistens og sit formål med tilværelsen. Det vides endnu ikke, om Paul Bettany vender tilbage i Marvels filmunivers, men nu er muligheden der i hvert fald.

‘WandaVision’.

I har før sagt, at tvillingerne kan blive vigtige for MCU. Er de så ikke døde alligevel?

’WandaVision’s sidste to sekunder bekræftede, at tvillingernes tid slet ikke er forbi endnu, og at Marvel kan være ved at bygge op til filmplotsløftet fra tegneserierne ‘Young Avengers’.

Superheltegruppen tæller både Tommy aka. Speed og Billy aka. Wiccan (som ydermere er en af Marvels få homoseksuelle karakterer), samt den nye kvindelige Hawkeye – Kate Bishop – der netop nu er på vej til skærmen i Disney+-serien ‘Hawkeye’, hvor hun spilles af Hailee Steinfeld (‘Dickinson’).

Også på trapperne: She-Hulk, hvis veje før har krydset ‘Young Avengers’, og som snart kan ses i Disney+-serien ‘She-Hulk’ med Emmy-vinder Tatiana Maslany (‘Orphan Black’) i hovedrollen.

Mere om tvillingernes livstegn sidst i artiklen.

Pyh! Var der mon et par easter eggs på børneværelset?

Godt, du spørger! Ligesom med ’Ralph’s mandehule var der en del at komme efter på drengenes værelse, der understreger, at Marvel har noget i gærde.

Lad os zoome ind og knibe øjnene sammen:

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

På Billy/Wiccans side af værelset stod en stjernekikkert og på væggen hang en tegning af planeter som referencer til karakterens magiske kræfters forbindelse til kosmos.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Og på Tommy/Speeds side hang selvfølgelig en plakat med racerbiler, mens vi i hjørnet spottede et allersidste callback til onkel-Quicksilver i form af et lyskrydssignal:

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

I ’Days of Future Past’ havde Quicksilver således et ’Walk/Don’t Walk’-trafiksignal i mandehulen:

Trafiksignalet i Quicksilvers kælder i ‘X-Men Days of Future Past’. (Foto: PR)

Mellem Tommy og Billys senge hang en dinosaur-tegning, ligesom ungerne også refererede til dinoer tilbage i afsnit 6 (Tommy kaldte Billy for en dinosaur, fordi han var så klodset). Og på natbordet lå en legetøjsraket.

Fortidsmonstret refererer muligvis til Marvel-karakteren Devil Dinosaur, der tager på rumeventyr sammen med Moon Girl aka. Lunella Lafayette, skabt af forfatter og tegnere Brandon Montclare og Natacha Bustos.

Måske Billy og Tommy kunne få sig et par nye superheltevenner en dag ude i fremtiden…?

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Endnu et potentielt ret vigtigt Marvel-multiverse clue i børneværelse var en plakat af et par kampklædte karakterer med logoet ’Force’, der hang over natbordet:

Det refererer uden tvivl til Marvels superheltegruppe Strikeforce (endnu en!), som blandt andet består af Billy/Wiccan, Monica Rambeau og The Winter Soldier (hej, næste Disney+-serie på programmet). Altså alle karakterer, som Marvel nu har sat i spil.

Navnligt lille Billy står til at komme på overarbejde, hvis han også skal lege med i ‘Young Avengers’ …

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Kommer vi til at se Jimmy Woo og Darcy Lewis igen?

Intet er skrevet i sten, men det skulle undre os, hvis ikke Jimmy Woo (Randall Park) vender tilbage til ’Ant-Man’-franchisen, hvor han oprindeligt kom fra, i den næste film i rækken, ’Ant-Man & The Wasp: Quantumania’ (2022).

På samme vis ville det være oplagt, hvis Darcy (Kat Dennings) dukkede op i ’Thor’-universet igen i den kommende ’Thor: Love & Thunder’ (2022), ikke mindst fordi Natalie Portmans Jane – som Darcy arbejdede for i de første to ’Thor’-film’ – indtager en central rolle.

‘WandaVision’.

Hvad er ’Tannhauser Gate’ for noget?

Da The Hex forsvandt, kunne man se, at Westview-biografen (som har haft mange interessante titler på programmet i seriens løb) nu viste ’Tannhauser Gate’. Titlen er en direkte reference til androiden Roy Battys famøse ’Tears in the Rain’-monolog i ’Blade Runner’, der blandt andet lyder:

»Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain«.

En smuk, melankolsk detalje at slutte Westview-Visions historie på.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Så er der rulletekster! Hvad betød den første end credit-scene?

Monica Rambeau foldede sine nyfundne superheltekræfter ud i finalen og åbenbarede sit alias Spectrum fra tegneserierne – helt ned til S.W.O.R.D.-outfittets lighed med Spectrums kostume.

Spectrum har en række seje egenskaber – hun kan flyve, gøre sig selv usynlig og manipulere og skabe energiudladninger – men Monica har endnu ikke taget navnet til sig (bemærk, Monica er dog også gået under ‘Photon’ og endda, kort, ‘Captain Marvel’ i tegneseriene).

Det kan hun snart komme til, for i end credit-scenen blev hun passet op af et af rumvæsnerne fra Skrull-racen i forklædning.

De grønne væsner har vi mødt et par gange før i Marvels film, navnlig i ’Captain Marvel’, hvor Ben Mendelsohn spillede deres leder, og hvor racen endte med at blive BFF’s med Captain Marvel, Nick Fury og Monicas mor, Maria Rambeau.

Ben Mendelsohn som Skrull-leder i ‘Captain Marvel’. (Foto: Marvel Studios)

Senere dukkede de også op i ’Spider-Man: Far From Home’, og dén films end credit-scene er direkte forbundet med ’WandaVision’s her:

I ’Far From Home’ så vi Nick Fury på permanent rum-ferie hos Skrull’erne, hvor han sippede drinks og nød pensionen. Handlingen foregik et par måneder efter begivenhederne i ’WandaVision’, og det efterlader jo plads i midten til ’Captain Marvel 2’, hvor både Monica og Fury medvirker!

Monica har i hvert fald fanget Furys opmærksomhed (de to mødtes jo også i ’Captain Marvel’, da Monica var barn), og nu er Fury klar til at lege mentor igen.

Wanda alene i verden. (Foto: Marvel Studios)

Hvad så med end credit-scene nr. 2?

Setuppet med Wanda træhytten i bjergene lignede ved første øjekast en spejling af scenen i ’Endgame’, hvor Thanos kortvarigt nød roen i sit naturparadis og lille hytte (efter at have udryddet halvdelen af alle universets levende væsner, vel at mærke).

Scenen var dog også forbundet til billboard-reklamen, for mon ikke Wanda netop er taget til Wundagore-bjergområdet for at reflektere over sine kræfter og videre skæbne?

Superhelten havde allerede lært sig selv at forlade sin krop, Doctor Strange-style, og vi så Wanda gennemgå ’The Darkhold’ for at studere magiens kunst. Og lege med multiverset, uden tvivl, så hun er klar til sin rolle i ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’.

Hvor vi ganske vist endnu ikke ved, om Wanda spiller god eller ond …

Wanda studerer ‘The Darkhold’. (Foto: Marvel Studios)

Det bedste ved scenen? Da Wanda pludselig hørte Tommy kalde på sig fra en anden virkelighed!

Kom afsted og red dine børn, Wanda (hvordan filan det så ellers skal forklares, at drengene nu eksisterer udenfor The Hex). Og please, lad det ikke være en fælde sat af en skurkagtig type … (»Mephisto!«, hyler Twitter).

Der florerer i skrivende stund rygter om, at skuespillerne bag Billy og Tommy, Julian Hilliard and Jett Klyne, faktisk filmede scener til ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ sidste år, så vi krydser fingre og tæer for et gensyn.

Detalje: ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ instrueres af ’Evil Dead’-instruktøren Sam Raimi, og Wandas hytte kunne sådan set godt ligne hytten fra den originale ’Evil Dead’. ’WandaVision’ løftede i hvert fald også på hatten til Raimi, da Westview-biografen tidligere viste ’Oz, the Great and Powerful’, som instruktøren stod bag.

Wanda for Ever. (Foto: Marvel Studios)

Jeg vil have mere Wanda nu!

Join the club. Med lidt held får vi hende at se i efterårets ’Spider-Man 3’ – der ifølge Marvel også er direkte forbundet med begivenhederne ’WandaVision’ – men ellers må vi pænt vente til ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ i 2022.

Men fortvivl ikke:

Inden da skal vi selvfølgelig på easter egg-jagt i både ’Falcon & The Winter Soldier’ (premiere 19. marts) og i endnu højere grad i ’Loki’ (premiere 11. juni), der også kommer til at udforske multiverse-muligheder.

Og med det siger vi farvel for denne gang, kære påskeægsentusiaster! Tak for jeres tid igennem to begivenhedsrige ’WandaVision’-måneder.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Stay tuned for vores serieanmeldelse af hele ’WandaVision’ – vi gav i sin tid fem stjerner ved premieren baseret på de første par afsnit, men hvordan forholder det sig i dag?

Dommen falder, og stjernerne drysses ud, når pulsen er kommet lidt længere ned.

PS. Hvad syntes I om finaleafsnittet? Hvad var det bedste/værste/mest overraskende? Vi hører gerne fra jer i kommentarfeltet på Facebook, men start endelig alle spoiler-kommentarer med et stort fedt ’SPOILER’ af hensyn til læsere, der endnu ikke er nået til vejs ende i serien.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af