’WandaVision’ afsnit 8 krævede en hel pakke kleenex

’WandaVision’ er næsten slut, men inden den store finale gennemgår vi seriens første særafsnit, afsnit 8, der pludselig fik os til at række ud efter kleenexpakken.
’WandaVision’ afsnit 8 krævede en hel pakke kleenex
Elizabeth Olsen i 'WandaVision'. (Foto: PR)

Dette er en SPOILER-ARTIKEL om ’WandaVision’ afsnit 8 + ALLE ‘Avengers’-filmene. Har du endnu ikke set ‘WandaVision’, kan du starte med at læse vores 5-stjernede, spoiler-fri anmeldelse HER.

Endnu en uge, endnu en ’WandaVision’-gennemgang! Skal du have genopfrisket, hvad der gik forud for afsnit 8, kan du med fordel plukke i de forgange ugers guides:

Læs vores guide til afsnit 1-3 HER.
Læs vores guide til afsnit 4 HER.
Læs vores guide til afsnit 5 HER.
Læs vores guide til afsnit 6 HER.
Læs vores guide til afsnit 7 HER.

Vi er næsten i mål, trofaste ’WandaVision’-seere.

Ét enkelt afsnit mangler vi af Marvels mest unikke serieproduktion til dato, og så mange plottråde flagrer i vinden, at en svulstig to-times finale på fredag ville være på sin plads (hey, vi er jo alligevel vant til helaftensspilletider i superheltefilmregi, så bring it on!).

Igennem adskillige uger har vi gransket hver en lille detalje på skærmen og vendt en myriade af mulige og umulige fanteorier, men nu, med få dage til det hele går ned, vil vi forsøge at gøre det en smule kortere end vanligt og opfordre til, at man catcher op på nogle af vores tidligere guides for at få genopfrisket easter-eggs og teorier (den kritiske læser tænker måske, »Ha, det er da bare, fordi I ikke tør gætte forkert på slutningen i 11. time«, men det har selvsagt intetsomhelstoverhovedet på sig).

Her er de vigtigste ting, vi tager med os fra afsnit 8 til finalen:

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Wanda: Vores hjerter bløder for dig

Igennem syv vidt forskellige afsnit har ’WandaVision’ været sjov, syret, actionpakket og neglebidende (ofte på samme tid) med en snert af snigende tragedie lurende under sitcom-facaden. Men afsnit 8 udviklede sig decideret hjerteskærende, da selvsamme facader gik i tusinde stykker, så både vi og Agatha (!) måtte duppe øjet i smug.

Vi har hele tiden vidst, at Wandas lille drømmeboble i Westview på den ene eller anden vis dækkede over traumefornægtelse i kølvandet på Visions død i ’Avengers: Infinity War’ og broren Pietros død i ’Avengers: Age of Ultron’. Og vi forudsagde allerede i vores guide til afsnit 1 og 2, at hele sitcom-konceptet formentligt var løftet fra Wandas barndom i krigshærgede Sokovia, hvor lalleglad tv-eskapisme har været altafgørende for at klare hverdagen.

Et dystert tilbageblik på Wandas barndom. (Foto: Marvel Studios)

Dén teori viste sig at holde stik, da afsnit 8 bogstaveligt talt gav os en guidet tour igennem Wandas fortids største sorger, fra forældrenes død (voldsomt) til synet af døde Vision, der post-’Endgame’ blev pillet fra hinanden i S.W.O.R.D.-hovedkvarteret (ovenud grumt)

Wanda har mistet alle, hun elskede, og selv Avengers-kollegerne er enten døde eller spredt for alle vinde (husk, at ’WandaVision’ foregår få uger efter slutningen på ’Endgame’). Og med det in mente er det sådan set imponerende, at hun ikke splittede S.W.O.R.D.-værkstedet fra hinanden, da nederdrægtige Direktør Hayward viste hende de sørgelige rester af Vision.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

»I can’t feel you«, hulkede Wanda, da hun holdt hånden over Visions ødelagte pande, og scenen var et direkte, hjerteknusende callback til parrets kortvarige lykke i starten af ’Avengers: Infinity War’, hvor Wanda på samme måde holdt hånden mod kærestens hoved, mens Infinity-stenen stadig lyste livgivende, og de to kiggede hinanden dybt i øjnene.

»I just feel you«.

‘Avengers: Infinity War’. (Foto: Marvel Studios)

… Og replikken blev gentaget af Vision, da han senere i samme film bad Wanda om at slå ham ihjel, inden Thanos kunne snuppe Infinity-stenen:

‘Avengers: Infinity War’. (Foto: Marvel Studios)

Kleenex, tak.

Endnu mere sørgeligt blev det, da Wanda kørte fra S.W.O.R.D. til Westview for at bese den byggegrund, Vision havde købt til dem med henblik på at opføre et hjem. Wanda brød sammen, og eksploderede så i sorg (hendes ansigtsudtryk i scenen! Av, av). Og sådan fik vi endelig forklaringen på seriens sitcom-drøm, som vor tragiske heltinde uforvarende kreerede ud af ukontrollerbart savn.

Komplet med skabelsen af en ny Vision, udvundet fra Wandas inderste sjæl.

‘WandaVision’ er i sin kerne en bundhamrende trist skæbnefortælling, og man kunne godt have ønsket sig, at Thor, som nok er det eneste andet medlem af helteflokken, der har oplevet tab i samme liga som Wanda, lagde vejen forbi til et terapeutisk gruppekram.

Superheltepræstationer uden krakeleret klovnemakeup anerkendes sjældent ved de store prisuddelinger, men hvis der er nogen som helst retfærdighed til, er Elizabeth Olsen på både Emmy- og Golden Globe-kurs med sit nuancerede portræt af Wandas psyke. Vi smider gerne vores stemmer i hatten.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Den smukkeste replik i Marvels filmhistorie?

Det var en bittersød lille gave, at afsnit 8 løftede sløret for, hvordan Wanda og Vision oprindeligt faldt for hinanden, da Vision på lettere kejtet androide-vis forsøgte at trøste Wanda oven på Pietros død (efter ’Age of Ultron’).

»What is grief if not love perservering?«, spurgte Vision, da Wanda beskrev følelsen af at drukne i sorg.

Hvad er sorg, hvis ikke et tegn på kærlighed, der lever videre? Det er vitterligt en af de fineste replikker vi har hørt i Marvels-filmunivers. Helt oppe på siden af Tony og datters øjeblikkeligt ikoniske »I love you 3000« i ’Avengers: Endgame’.

Wanda begyndte at se Vision i et andet lys. Og mens Bryan Cranston (!) tossede rundt på skærmen foran dem i serien ’Malcom in the Middle’ (som ’WandaVision’ refererede i afsnit 6), faldt Marvels måske mest rørende par for hinanden.

Ærligt: Det samme gjorde vi.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Agatha: God eller ond?

Som vi skrev i sidste uges gennemgang af afsnit 7, er heksen Agatha (Kathryn Hahn) som regel ikke entydigt ond i tegneserierne, hvor hun gerne er på Wandas side – sådan heks til heks, du ved.

I ‘WandaVision’ er karakteren indtil videre anderledes perfid og hendes fryd ved at trække stakkels Wanda igennem fortidens traumer, var ikke videre charmerende. Om end selv Agatha så ud til at blive lettere rørt over Wanda og Visions spirende forelskelse i det blødeste flashback.

Agatha ville ih og åh så gerne aflure, hvordan Wanda har båret sig ad med at tryllebinde en hel by (avancerede forhekserier kræver normalvis mange års øvelse, forstås), men da omfanget af Wandas kræfter gik op for hende, blev Agatha oprigtigt ræd.

»Jeg ved, hvad du er… Det her er kaosmagi. Og det gør dig til… Scarlet Witch«, sagde Agatha, idet alvoren sank ind.

Agatha aka. verdens mindst troværdige børnepasser . (Foto: Marvel Studios)

Wanda kan slet og ret skabe liv. Men indtil nu har hun brugt sine kræfter til at »lave morgenmad til aftensmad«, som Agatha så mundret formulerede det og fik os til at overveje, om heksen måske egentlig er mest opsat på at greje Wanda, fordi hun selv vil beskytte menneskeheden.

Så igen: Hvem f*** kan stole på en person, der slår hundehvalpe ihjel? Bye, Agatha.

Detalje: Læg mærke til farvekoderne for Marvels hekse og troldmænd: Wandas kræfter er røde, Agathas er lilla, Doctor Strange er orange, og Loki er grøn. Vældigt pænt (ja, det var bare det).

Josh Samberg som Hayward i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Hvornår er der nogen, der kvaser Hayward som den store fede løgner, han nu engang er?

På fredag! Håber vi.

Vi er klar med popcorn, når ‘WandaVision’s øretæveindbydende skurk, S.W.O.R.D.-direktøren Taylor Hayward (Josh Samberg), bider i græsset, efter at han igennem samtlige afsnit, han har medvirket i, har løjet Wanda, Darcy og Monica lige op i ansigterne for at tegne Wanda som en farlig furie.

Nej, Wanda stjal ikke Visions krop for at genoplive ham (undskyld Wanda, dén røverhistorie købte vi også).

Og nej, Wanda er ikke en hysterisk heks, der skal destrueres for enhver pris, skønt boomer-Hayward forsøger at få gud og hver mand til at købe samfundsfordommen om stærke og/eller emotionelle kvinder som trusler mod sagesløse mænds forsøg på at overtage verdensherredømmet i fred og morderisk fordragelig. Ahem.

Lektien? Stol aldrig på en midaldrende hvid mand med magt i Marvel-film. Hilsen Robert Redford i ’Captain America: The Winter Soldier’ og William Hurt i ’Captain America: Civil War’.

Man skulle næsten tro, at Marvel var ude i noget slet skjult kønssatire…

Josh Samberg som Hayward i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Detalje: Kan du huske, at vi for et par uger siden nævnte, at Hayward muligvis har en bror, der også er lidt af en skurk i Marvels serieland?

I spinoff-serien ’Agents of S.H.I.E.L.D.’ optrådte karakteren Brian Hayward – altså samme efternavn ’WandaVision’s Hayward. Brian arbejdede for skurkeorganisationen Hydra, men blev dræbt af S.H.I.E.L.D. Er han mon i familie med »vores« Haywayd, og er denne i så fald også i ledtog med Hydra?

Det virker ikke helt ude i skoven.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Tvillingerne: Vi er stadig bekymrede

Fingrene væk, Agatha!

Vi ruster os til, at Vision måske ikke klarer sig igennem finalen, men har serien seriøst tænkt sig at lade Agatha gøre kål på Wandas søde drenge? Det ville være et af de mest brutale twist, vi endnu har set i en Marvel-produktion, og potentielt spild af to fremtidige superhelte, der allerede boltrer sig i tegneserierne (i de plots, hvor de ikke dør som børn, vel og mærke…).

Billy aka. tegneseriernes Speed og Tommy aka. Wiccan ville begge være stærke kort at have på hånden i fremtidige Marvel-film og -serier, der selvsagt kommer til at få brug for flere og flere nye ansigter, i takt med at de originale Avengers takker af.

Og eftersom Wiccan endog er en af Marvels eneste homoseksuelle karakterer (som vi tidligere har nævnt), ville det dæleme være barskt at introducere ham for ivrige fans blot for at skrive ham ud igen få uger senere.

Paul Bettany, Evan Peters og Elizabeth Olsen i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

»Fietro«?

Vi så intet til Evan Peters’ »fake Pietro« eller, som Agatha døbte ham, »Fietro« i afsnit 8. Men heksen gjorde et stort nummer ud af at slå fast, at han naturligvis ikke er Wandas rigtige bror, der jo blev dræbt i ’Age of Ultron’.

Agatha nævnte dog intet om, hvor hun så har fundet »Fietro«, og her er det værd at bemærke, at hun ikke er i stand til at skabe nyt liv ud af ingenting, som Wanda kan. Ergo er »Fietro« snarere Agathas forheksede offer end hendes kreation.

Monica mødte »Fietro« i end-credit-scenen i afsnit 7. (Foto: Marvel Studios)

Behøver vi at gentage, hvem han i virkeligheden er? Selvfølgelig ikke, men vi gør det da lige alligevel:

Pietro er Peter aka. ’X-Men’-universets Quicksilver.

Og hvis du skal have genopfrisket, hvordan filan det er gået til, at han pludselig er havnet i ’Avengers’-filmuniverset – og hvorfor, hans farmand formentligt også bliver ret vigtig for Wanda – så hop tilbage i vores guide til afsnit 5 og sidste uges guide til afsnit 7.

Nu håber vi så bare, at Peters møde med den nyklækkede superhelt Monica (Teyonah Parris) i afsnit 7 fører til, at han kan ruskes ud af sin døs og hjælpe til i finalen, ligesom han i ’X-Men: Days of Future Past’ reddede Wolverine, Charles Xavier og Magnetos’ respektive røve.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

The Vision – fås nu også i hvid

Hayward har bygget sit Apple-inspirerede masseødelæggelsesvåben af den oprindelige Visions kropsdele, men Hvide Vision optræder også i Marvel-tegneserierne.

Lad os lige få et hurtigt overblik:

Vision dukkede første gang op i tegneserierne i 1968, og det var faktisk oprindeligt meningen, at karakteren skulle være helt hvid. Men fordi printmetoden af tegneserier ikke var synderligt avanceret dengang, kom det til at se ud, som om Vision havde præcis samme farve som almindeligt hvidt papir, hvorfor figuren gik lidt for meget i ét med siderne.

Hokuspokus: Vision i farvefokus, som vi kender ham.

I 80’erne vendte Marvel tilbage til ideen om en hvid Vision, og skabte en historie, hvor karakteren blev omprogrammeret af skurkagtige kræfter, så han glemte alt om Wanda og børnene, Billy og Tommy. Meget dårligt nyt for WandaVision-familien.

For at ’fikse’ Vision blev han skilt helt ad, og det lykkedes Avengers-vennerne at stykke ham sammen igen. Men hans følelser og minder om Wanda kunne ikke genskabes. Game over for ægteskabet.

Mareridtsværkstedet hos S.W.O.R.D… (Foto: Marvel Studios)

Her er, hvor det bliver interessant for os:

I ét alternativt tegneserieplot (der er mange) bliver Hvide Vision til sig selv igen, da han bytter krop med en anden Vision fra en parallelvirkelighed.  

Kunne man håbe på, at Wanda kan smelte de to Visions sammen i finalen? Når nu Quicksilver er hoppet over fra en parallelvirkelighed, så kan der vel også findes en alternativ Vision derude i multiverset? (Kan du ikke erindre, hvad det der multiverse var for noget, så genlæs vores guide til afsnit 7. Det er ret vigtigt.)

Vi krydser fingre, men tør heller ikke helt tro på det endnu. Superhelteland elsker trods alt ulykkelig kærlighed.

Detalje: Lagde du mærke til formen på den lysende tingest, som Hvide Vision nu har i panden i stedet for Infinity-stenen? Scroll lige op og tjek den ud.

Og se så her:

Robert Downey Jr. i ‘Avengers: Endgame’. (Foto: Marvel Studios)

Der er visse design-ligheder med kære, hedengangne Tonys ‘hjerte’. Måske S.W.O.R.D. har leget med Iron Man-teknologien efter ‘Endgame’?

Det er en foruroligende tanke.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios.)

Har Paul Bettany trollet os alle?!

I ugevis har Paul Bettany teaset for, at en ganske særlig gæstestjerne er på vej til ’WandaVision’. En mandlig skuespiller, som Bettany har drømt om at spille overfor »hele livet«.

En person, som han kommer til at have »elektriske scener med«, og som fans »vil blive meget begejstrede for«.

Vi har gættet som rasende, først på Benedict Cumberbatchs Doctor Strange, senest på Ian McKellens Magneto. Men med introduktionen af Hvide Vision har vi pludselig fået en mulighed mere:

Kan det tænkes, at den særlige person, Bettany alle dage gerne har villet spille sammen med, er… ham selv?

Og at briten dermed har joke-trollet os alle på det groveste?

Det ville være lidt af en tidlig aprilsnar. Men også liiige frækt nok, skulle vi mene. Giv os så den vilde cameo, ’WandaVision’!

Scarlet Witch gør sin entre. (Foto: Marvel Studios)

En rød heks springer ud

Troede du, at vi havde glemt afsnit 8’s mest mytiske øjeblik?

Da Infinity-stenen ’aktiverede’ Wandas enorme kræfter i Sokovia-flashbacket, fik hun og vi et guddommeligt glimt af, hvem hun nu er på vej til at blive, mange år senere:

Scarlet Witch, iført en overdådig designopgradering af det Halloween-outfit, hun havde på i afsnit 6 (et look, der refererede karakterens klassiske tegneseriekostume). Men det kræver lige, at man zoomer godt ind:

Kan du se det nu? (Foto: Marvel Studios)

Som vi skrev i sidste uge, er Wanda muligvis en ‘Nexus’: Nexus’er er sjældne, yderst kraftfulde skabninger, der kan påvirke virkelighed og fremtid, og det går jo glimrende i spænd med de egenskaber, vi har set indtil videre (læg hertil: Wanda er af Nexus-slægten i flere tegneserieplot. Så det).

Elizabeth Olsen er på rollelisten til næste års ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ og forventes også at dukke op i dette års ’Spider-Man 3’ – og nu er hun bare én ’WandaVision’-slutning fra at springe ud som en af universets mest kraftfulde (og velklædte) superhelte.

Men om hendes loyaliteter fremadrettet vil tækkes gode eller onde kræfter, det er endnu uvist og givetvist meget afhængigt af, hvor meget mere hun mister i ‘WandaVision’-finalen.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Så… hvad er »kaosmagi«?

Wandas magiske evner bliver kaldt »kaosmagi« i hekse-folkemunde, eftersom hun kan forme virkelighed og tid efter forgodtbefindende, skabe nyt liv og potentielt set destruere det ganske univers, hvis hun lyster.

Hvis hun da ellers kan styre kræfterne.

I tegneserierne er Wanda den mest magtfulde mutant af alle X-Men, men i Avengers-universet, hvor ‘WandaVision’ udspiller sig, antydes det nu, at hendes kræfter er af mere kosmisk oprindelse og ikke ‘bare’ resultatet af onde eksperimenter i Sokovia (som vi fik det udlagt i ‘Age of Ultron’).

Igennem tegneseriehistorien har Wanda fået hjælp til at mestre magien af både Agatha og Doctor Strange, og vi er ikke i tvivl om, hvem af de to vi helst så træde til her.

Hurtigst muligt, tak.

Okay, det var ikke just en »kort« gennemgang af afsnittet…

Helt ærligt, havde du forventet andet?

Stay tuned!

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af