’WandaVision’ har smidt en bombe, der vender op og ned på alt i Marvels superheltefilm

Det nyeste afsnit ’WandaVision’ gav anledning til måben og jubel. Vi dykker ned i seriens hidtil vildeste afsløring.
’WandaVision’ har smidt en bombe, der vender op og ned på alt i Marvels superheltefilm
'WandaVision' afsnit 5. (Foto: Marvel Studios)

Først det formelle:

Artiklen indeholder spoilers for ’WandaVision’ afsnit 1-5. Er du endnu ikke startet på serien på Disney+, så læs vores 5-stjernede anmeldelse HER.

Er du derimod allerede i gang, men rundforvirret over sitcom-konceptet, så læs vores grundige Q&A-guide til ’WandaVision’ HER og vores forklaring af afsnit 4 HER.

Helt opdateret?

Så lad os fluks komme til sagen, for ’WandaVision’ afsnit 5, der blev sendt ud på Disney+ i fredags, var slet og ret en gamechanger for hele Marvels superhelteunivers.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Jovist, et ganske særligt vinflaske-easter egg i allerførste afsnit og en lækket castliste havde allerede givet os en lumsk indikation om, hvilken vej vinden blæste i Wandas foruroligende forstadsidyl, men det sidste minut af ‘On a very special episode’ (som afsnittet passende hed) fik os ikke desto mindre til at kaste armene over hovedet og Twitter til at gløde:

Ja, ’WandaVision’ bygger direkte bro mellem Marvel Studios’ superheltefilm og ‘X-Men’.

Og vi kan dårligt styre vores fangirling over, at det er Evan Peters’ geniale hurtigløber Quicksilver aka. Peter, der har fået æren af at være første mand mutant til at banke på og træde over Avengers-franchisens dørtærskel. Bogstaveligt talt (well meta-played).

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Foruden ’WandaVision’s unikke sitcom-koncept er Quicksilvers tilføjelse nogenlunde den mest velkomne plotbombe, Disney-ejede Marvel Studios har kastet vores vej, siden ’Avengers: Endgame’ sendte flagskibsheltene Iron Man og Captain America på pension og åbnede døren for en ny, mere uvis æra.

»Og hvorfor er det så vildt?«, spørger du måske (og afslører dermed, at du ikke har set ’X-Men: Days of Future Past’, tsk tsk).

Jo, ser du:

Både ‘Avengers’-vennerne og ‘X-Men’ er oprindeligt Marvel-kreationer, der i årevis har blandet tegneserieblod. Men i 1990’erne var Marvel Studios i så stor økonomisk krise (tro det, hvem der kan i dag), at de solgte rettighederne til ’X-Men’, ’Spider-Man’ og ’The Fantastic Four’ fra til andre studier.

‘X-Men: Days of Future Past’ fra 2014. (Foto: PR)

Indtil for nylig producerede 20th Century Fox således ’X-Men’-filmene med blandt andre Hugh Jackmans Wolverine, Ryan Reynolds Deadpool og Peters’ Quicksilver (introduceret i førnævnte ’X-Men: Days of Future Past’, der nu er obligatorisk ’WandaVision’-pensum), men skønt mutanter og Avengers levede adskilte biografliv, var der ét bemærkelsesværdigt overlap:

I tegneserierne er Quicksilver og Wanda aka. Scarlet Witch tvillinger og børn af selveste Magneto, men copyright-kontroverser til trods kunne Marvel ikke dy sig for at relancere søskendeparret i nye, mindre ‘X-Men’-agtige klæder i ’Avengers: Age of Ultron’.

Et voila: Velkommen til Elizabeth Olsens Wanda og Aaron Taylor Johnsons Pietro, der ikke var mutanter per se, men i stedet havde fået deres kræfter igennem grumme videnskabelige eksperimenter.

Og som naturligvis ikke blev kaldt Scarlet Witch og Quicksilver…

‘Avengers: Age of Ultron’. (Foto: Marvel Studios)

Kvikt tænkt, men ikke lige så kvikt eksekveret som ‘X-Men’s langt mere underholdende Quicksilver året forinden. Hvorfor kun de mest hardcore Aaron Taylor Jonhson-fans nok græd salte tårer, da mutte Pietro bed i græsset. blot halvanden times tid efter han havde gjort sin ’Avengers’-entre.

De hjemvendte mutanter

I 2019 vendte ’X-Men’ endelig officielt hjem til Marvel Studios-stalden efter en bette Disney-handel til 71,3 milliarder dollars – lige i tide til at give superheltekalenderen en dosis frisk hype på et tidspunkt, hvor det eneste kommende Marvel-projekt, der virkelig fik det til at kilde i maven på den anden side af ‘Endgame’, var Taika Waititis ’Thor: Love & Thunder’ (indrømmet: Det er det stadig).

Nok smed Iron Man hjelmen, men var det noget med en romcom med Captain Marvel og Deadpool…?

Ryan Reynolds i ‘Deadpool’. (Foto: PR)

Okay, det er gas, men muligheden for at udforske et væld af crossover-fortællinger lå lige for.

Og det giver supergod (sorry) mening, at det nu er ’WandaVision’, der skruer op for x-faktoren (sorry!), idet virkelighedsforvrængende Wandas sorg over Pietros død tilsyneladende har fremkaldt en alternativ version af karakteren.

Wanda taber mælet i mødet med Quicksilver. (Foto: Marvel Studios)

Eller har hun nu også det?

»She recast Pietro?!« udbrød Darcy forvirret, men der er naturligvis meget mere på spil, og vi køber hverken Twitter-teorierne om, at Marvel Studios på doven vis blot har skiftet én skuespiller ud med én anden (come on), eller at det er Wanda, der har tryllet en »forkert« Quicksilver frem, i takt med at hun mister grebet om sin drømmeverden.

Næ, mon ikke snarere nogen har hidkaldt denne Quicksilver for at ruske op i Wanda?

Og mon ikke denne nogen kunne være Doctor Strange, der, som vi tidligere har refereret til i vores dækning af ’WandaVision’, snart kan ses på det store lærred i ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’?

En film, der kommer til at blande et hav af Marvel-karakterer fra forskellige film og tidslinjer, og som har Elizabeth Olsen på rollelisten.

‘Doctor Strange’.

Det virker oplagt, om end ’WandaVision’ snildt kan have flere esser i ærmet. Kanske også et par, der involverer naboen Agnes/måske-Marvel-heksen-Agatha (Kathryn Hahn), der opfører sig mere og mere mystisk, selv efter ’WandaVision’-standarder.

Den vilde crossover-teori

Nogle Reddit-diskussioner peger desuden i retning af, at Quicksilver måske er skurken Mephisto i forklædning (mere om Mephisto-teorierne i vores easter egg-guide her), men det virker umiddelbart som en spildt chance, hvis Marvel ikke har tænkt sig at bruge Evan Peters til andet og mere end en snyde-cameo.

Paul Bettany, Kathryn Hahn og Elizabeth Olsen i ‘WandaVision’ afsnit 5. (Foto: Marvel Studios)

Så er der trods alt mere saftigt gods i, at bagmændene bag Quicksilvers intro kunne være – og hold nu fast – selveste ’X-Men’s Doctor Charles Xavier og Magneto, der udklækkede ’tidsrejseplaner’ i ’Days of Future Past’ (vi sagde jo, at den er pensum).

Følger man dén hvide kanin, er det især værd at bemærke, at ‘WandaVision’-organisationen S.W.O.R.D., der ih-og-åh-så-gerne vil gøre en ende på Wanda, tilsyneladende har forsøgt at bruge Visions døde robotkrop til at skabe våbenteknologi. Og hvad var det nu lige, S.W.O.R.D. stod for?

Sentient Weapon Observation Response Division.

Aha.

Og hvilken uovervindelig robotfjende var det lige, at X-Men var oppe imod i ’Days of Future Past’, der fik Wolverine til at rejse tilbage i tid for at forhindre udviklingen af teknologien bag?

The Sentinels.

Hyperavancerede, Vision-lignende A.I.’s der havde forvandlet kloden til en slagmark i udryddelsen af mutanter (og superhelte?).

Hvilken ung mutant-gavflab var det, Wolverine slog sig sammen med på sin tidsrejse? Gæt selv.

Og mærk så langsomt din hjerne eksplodere lidt.

Evan Peters i ‘X-Men: Days of Future Past’. (Foto: PR)

Nærmest (sådan da) uanset hvilken forhistorie Evan Peters (også kendt fra ’American Horror Story’) får i ’WandaVision’, tager vi imod ham med kyshånd og krydser fingre for, at Marvel ikke taber bolden, som 20th Century Fox gjorde det med karakteren i den rædderlige ‘X-Men: Dark Phoenix’ (hvor snart sagt hver en cool mutant fra kataloget blev kastreret i c-films-pladder).

Peters’ Quicksilver var ’X-Men’s svar på Tom Hollands kække Spider-Man (dog med en lille tendens til at bryde loven efter forgodtbefindende), og det er præcis den form for ung energi og potentialet i komplet uforudsigelige, nye relationer, Marvels film- og serieunivers har brug for i fremtiden som supplement til de tilbageværende, mere etablerede Avengers-helte. Enkelte bitre tunger vil mumle om genbrug (lyseslukkere), vi kalder det gensynsglæde.

Men, kære Quicksilver, driv nu ikke alt for meget gæk med stressede Wandas stakkels hjerte. Vi ved, det ender galt.

‘WandaVision’ og ‘X-Men: Days of Future Past’ kan begge ses på Disney+.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af