’WandaVision’ afsnit 7 skrev superheltehistorie

’WandaVision’ bliver ved med at overraske på Disney+, og afsnit 7 var ingen undtagelse. Vi tackler de største twists og vigtigste spørgsmål lige nu.
’WandaVision’ afsnit 7 skrev superheltehistorie

Dette er en SPOILER-ARTIKEL om ’WandaVision’ afsnit 7. Har du endnu ikke set serien, kan du starte med at læse vores 5-stjernede, spoiler-fri anmeldelse HER.

Endnu en uge, endnu en ’WandaVision’-gennemgang. Aka. hitserien, der i sidste uge simpelthen fik Disney+ til at crashe i USA, da afsnit 7 blev frigivet!

Skal du have genopfrisket, hvad der gik forud, kan du plukke i de forgange ugers guides:

Læs vores guide til afsnit 1-3 HER.
Læs vores guide til afsnit 4 HER.
Læs vores guide til afsnit 5 HER.
Læs vores guide til afsnit 6 HER.

Og lad os så komme til sagen og ugens mange spørgsmål, for afsnit 7 var proppet med twists og den historiske introduktion af Marvels filmunivers’ første sorte kvindelige superhelt.

Såvel som både en kærlig Stan Lee-reference og en ekstrascene efter rulleteksterne (sidstnævnte er vigtig, så gå fluks tilbage og find den, hvis du kom til at slukke for tidligt).

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Hvilken sitcom refererede afsnit 7?

Wandas skræddersyede sitcom-virkelighed i Westview er tidsmæssigt nået op til 10’erne (husk, at vi startede helt tilbage i 50’erne), og formen var derfor denne gang modelleret over årtiets største kommercielle komedieserie: ’Modern Family’.

‘Modern Family’.

Fra allerførste scene talte Wanda og co. til kameraet, som de gør det i ’Modern Family’, og Wandas ternede skjorte var som nappet direkte fra forstads-mummy Claires karakteristiske garderobe. På samme vis var Wanda og Visions køkken en noget nær tro kopi af ’Modern Family’s, helt ned til de køkkenting, der stod fremme på bordet (Wandas morgenmad, ‘Sugar Snaps’, var ganske vist en reference til Thanos’ notoriske fingerknips).

Elizabeth Olsen i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Til trods for at Wanda og Vision ikke havde nogen scener sammen i afsnittet, oprullede de hver især den »ægteskabelige« konflikt (alt er relativt!) i humoristiske kamerainterviews, hvor Vision gav som en klassisk forsmået Phil Dunphy, der føler sig trynet af konen, mens Wanda rullede med øjnene og erklærede, at hun tog en »mig-dag« for at fokusere lidt på sig for en gangs skyld.

Men under sitcom-spoofet lurede selvfølgelig alskens uhygge – og lige så bag selvsamme kamera, som Wanda betroede sig til. »You’re not supposed to talk«, udbrød vor plagede heltinde forvirret, da en stemme pludselig spurgte ind til, om ikke Wanda selv er ude om alle ting, der går hende på.

Og hvis stemme var det så…?

Kathryn Hahn i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

»It was Agatha all along!«

Vi sagde det jo.

Wanda og Visions lidt for hjælpsomme og alt for nysgerrige nabo Agnes er i virkeligheden heksen Agatha Harkness. Og hun har trukket i trådene i Westview – og Wanda – siden første afsnit. Hånden i vejret, hvis du også fik lidt kuldegysninger, da søde Tommy, som har kunnet høre skrigene fra alle Westviews forheksede borgere i sit lille hoved, basically outede hende med observationen:

»Du er stille indeni«.

Kathryn Hahn som Agatha i ‘WandaVision’.

Evigt underholdende Kathryn Hahn havde tydeligvis en fest, da Agnes/Agatha slog over i skurke-mode (til tonerne af en catchy jingle!) og afslørede, at det blandt andet er hende, der har hevet Pietro/Quicksilver og hvide kaniner op af hatten og hekset med naboerne, bedst som Wanda ellers gik og troede, at hun var ene dronning og skaber af Westview-boblen.

Til sidst infiltrerede Agatha sågar Wandas sind på præcis samme måde, som Wanda har gjort det med alle andre. Og nå ja, så slog hun da også lige stakkels Sparky ihjel i afsnit 6!

Kathryn Hahn i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

En hundehvalp! Helt ærligt, Agatha. Nogen burde ringe til John Wick.

Hvem er Agatha så egentlig?

Vi prøver at gøre det kort: I tegneserierne er Agatha Harkness en ældgammel, udødelig heks, som blandt andet var involveret i heksesagen i Salem i 1700-tallet. Hun er en slags mentor for Wanda, som i bund og grund vil Wanda det bedste.

Agatha er ikke før blevet fremstillet som en entydig skurk, men det ser ud til, at ’WandaVision’ nu giver hende en uhyggelig makeover. Hvad hendes mål er, er derfor også noget uklart.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Uanset hvad er hendes tilstedeværelse imidlertid meget dårligt nyt for Wanda og Visions tvillinger. I tegneserierne dukker Agatha nemlig op med en profeti, der går på, at »mørket vil vende tilbage«, »når en ikke-mand og en kvinde mærket af synd« får børn sammen.

Ikke-manden er naturligvis Vision, og Wanda er den syndige kvinde – syndig, fordi hun begik alskens ugerninger dengang, hun som ung arbejdede for skurkeorganisationen HYDRA (inden Avengers kom og fik hende på bedre tanker, som set i ‘Avengers: Age of Ultron’).

Agatha har profetien fra en gammel bog, ’The Darkhold’ aka. ’The Book of Sins’, forfattet af en af universets første væsner, en djævelsk skikkelse ved navn Chton. Og søreme om ikke ’WandaVision’s Agatha havde en mistænkelig gammel bog stående fremme i kælderen.

En ganske særlig bog… (Foto: Marvel Studios)

Hvorfor er alt det så skidt for Billy og Tommy? Jo, ser du, i tegneserierne viser det sig, at Wanda har skabt tvillingerne af fragmenter af djævlen Mephistos sjæl (det har vi tidligere skrevet om HER). Og da Agatha fremhæver profetien om »mørkets tilbagevenden«, er det starten på enden for poderne.

Først hunden og så børnene? WTF, Marvel?!

Vi vil ikke sugarcoate det: Vi er meget bekymrede for Billy og Tommy på nuværende tidspunkt.

Men! Det er ikke i alle tegneseriehistorier, at tvillingernes lys slukkes alt for tidligt.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Som vi skrev om i sidste uge, er der også plots, hvori de to krudtugler både bliver voksne og selv bliver superhelte. Billy arver sin onkel Pietros super-hastighed og bliver til Speed, mens Tommy har sin mors enorme trolddomsevner og går under navnet Wiccan – han er desuden en af Marvels få homoseksuelle karakterer, og ’WandaVision’ sneg et regnbueflag ind i afsnit 5.

I afsnit 6 reflekterede begge ungers Halloween-outfits Speed og Wiccans kostumer fra tegneserierne, så vi håber, håber, håber, at ’WandaVision’ har pustet liv karaktererne for at beholde dem, og ikke for at Agatha kan gøre kål på dem, eller djævlen kan tage deres sjæle.

Det ville da også være lettere ondskabsfuldt, hvis Marvel aflivede sit filmiske univers’ første LGBTQ-karakter, to uger efter han blev introduceret…

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Vi må dog være ærlige:

I tegneserierne ender kombinationen Agatha + tvillinger konsekvent i tragedie, der fører over i historien ’House of M’. En historie, som ’WandaVision’ har refereret siden seriens første afsnit (mere HER), og hvor Wanda er blevet vanvittig af sorg over tvillingernes død.

’House of M’ involverer både Avengers og X-Men, der skal deale med Wandas vanvid, og med Evan Peters Pietro/Quicksilver har vi jo allerede fået én X-Men-karakter på banen i ’WandaVision’. Flere kan være på vej, men det vender vi tilbage til lige om straks.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Og nu til noget mere positivt: ‘WandaVision’ skriver historie!

Afsnit 7 toppede op på mørke kræfter i Westview, men for at skabe balance i tingene (og det elsker fantasy-land trods alt) fik vi også Monica Rambeaus (Teyonah Parris) forvandling til superhelt i en forrygende sekvens, hvor kvinden målrettet forcerede The Hex uden beskyttelsesudstyr.

’WandaVision’s billedside ligner mere og mere en fuldfed biograffilm, og Monicas blændende flotte nøglescene var vitterligt et IMAX-lærred værdigt. Idet karakterens celler blev ændret, hørte vi stemmerne af både Captain Marvel (Brie Larson) og Monicas mor, Maria (Lashana Lynch) fra filmen ’Captain Marvel’, hvori vi mødte Monica som barn.

Monica maste sig ud på den anden side af The Hex, nu med lysende øjne (ligesom Captain Marvel, Agatha og Wanda) og superstyrke. Og vi kan slet ikke få armene ned over, at Marvels film- og serieunivers dermed har fået sin første sorte kvindelige superhelt.

Det fortjener en skål!

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Hell yeah! Men kan vi blive enige om, at Monicas chef i S.W.O.R.D er et røvhul?

Oh, yes.

Vores tidligere teori om, at Tyler Hayward (Josh Stamberg) er ude efter Visions krop for at udvikle våben, er bekræftet. Og det er derfor, han er så ivrig efter at få ryddet Wanda af vejen.

Hayward har tilsyneladende været tæt på at finde en måde at »tænde« for Vision igen uden Infinity-stenen, der oprindeligt gav superrobotten liv. Hvorfor det pludselig ikke virker helt så mystisk, at Wanda også har været i stand til at få strøm på sin mand (husk: Thanos dræbte Vision i ’Avengers: Infinity War’, da han flåede Infinty-stenen ud af panden på ham).

Paul Bettany i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

I vores gennemgang af afsnit 5 var vi inde på, at S.W.O.R.D. – som står for Sentient Weapon Observation Response Division – ligefrem kan være i færd med at udvikle en særlig type dræberrobot kaldet ’Sentinels’. Og det er værd at gentage, at X-Men var oppe imod netop Sentinels i filmen ’X-Men: Days of Future Past’, hvor Wolverine måtte rejse tilbage i tid for at forhindre opfindelsen af våbenteknologien.

Det var i samme ’X-Men’-film, at Evan Peters’ mutant Peter Maximoff aka. Quicksilver – ’WandaVisions’ »Pietro« – blev præsenteret for første gang og kom til at spille en vigtig rolle for Wolverines mission.

Summa summarum: Det er (stadig) en god film at catche op på, hvis du ikke allerede har været der. Find den på Disney+.

Nexus-reklamen i ‘WandaVision’. Foto: Marvel Studios

Hvad betød den underlige pille-reklame?

Ingen ’WandaVision’-uge uden en reklame fyldt med kryptiske referencer til det større Marvel-univers. I denne uge gjaldt det en meget alternativ type »antidepressiver«, der lovede at gøre virkeligheden lidt mere tålelig. Mulige følgevirkninger: »Mere depression« (hurra for Wanda).

Mærket var Nexus, og dét navn refererer til nogle særlige væsner i Marvel-tegneserierne kaldet Nexus Beings: Sjældne, yderst kraftfulde skabninger, der kan påvirke virkelighed og fremtid.

Wanda er muligvis en Nexus, og Nexus’erne er nøglen til The Multiverse – betegnelsen for et univers, hvor karakterer og tidslinjer kan blandes sammen i en stor pærevælling.

Af samme grund kommer de ofte i kontakt med organisationen Time Variance Authority (TVA), der på bureaukratisk vis holder øje med, at der ikke rodes alt for meget med tidsforskydninger og deslige – som Tom Hiddlestons Loki for eksempel gjorde det, da han stak af i ’Avengers: Endgame’!

Tom Hiddleston som Loki i ‘Avengers’.

TVA optræder i den kommende ’Loki’-serie på Disney+, så ’WandaVision’-reklamen fungerede både som link til Loki og til Wandas kræfter, der bringer hende pænt meget depression pt.

Nexus-mærket var den ultimative insider-blåstempling af, at ’WandaVision’ har åbnet for alle Multiverse-veje, der vil blive foldet yderligere ud i 2022’s ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’.

Og med de mange crossover-muligheder in mente bevæger vi os videre til…

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Hvad blev der af Pietro/Peter/Quicksilver?

Vi håber, at du fik set ekstrascenen efter rulleteksterne, som vi nævnte i starten af artiklen?

Her fik vi nemlig afsnits 7’s eneste glimt af »Pietro«, da han overraskede Monica, som var på vej ned i Agathas kælder. »Snoopers gonna snoop«, sagde gavflaben, nu iført et overordentligt besynderligt New Age-slacker-outfit (but why?).

Hvorvidt tvillingernes favoritonkel stadig er forhekset af Agatha, må vi vente med at se, men vi kan roligt slå fast, at der er tale om mutanten Peter Maximoff fra ’X-Men’-franchisen og ikke Wandas døde bror, Pietro Maximoff fra ’Avengers’-filmene (forvirret? Så må du vist lige tilbage og læse vores forklaring på, hvorfor der er to versioner af karakteren, HER).

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Det fremgår umiddelbart, at Agatha har kidnappet Peter fra en anden tidslinje, hvilket stemmer fint overens med Nexus-referencen (opsummering: Sammenblanding af Avengers og X-Men på skærmen kan kun lade sig gøre, fordi Disney i 2019 købte rettighederne til X-Men. Før da havde de to filmfranchises ikke noget med hinanden at gøre).

Forhåbentlig kan Monica ruske op i Peter, så han kan hjælpe til med at redde Wanda og tvillingerne. Men mon ikke også det ville være en god ide at ringe til hans farmand for lidt assistance…?

Og hvem er det nu, Quicksilvers far er?

En gut, du formentligt allerede kender. Må vi re-introducere denne super magtfulde ballademager fra ’X-Men’-filmene:

Michael Fassbender som Magneto i ‘X-Men’. (Foto: PR)

Eller, hvis man er mere til den ældre version:

Ian McKellen som Magneto. (Foto: PR)

Betyder det, at Magneto bliver ’WandaVision’s store gæstestjerne?!

Både Elizabeth Olsen og Paul Bettany har i ugevis teaset for, at en stor gæste-cameo er på vej til Westview.

Vi har, som den trofaste læser vil vide, tidligere sat vores penge på, at det kunne være Benedict Cumberbatchs Doctor Strange, idet ’WandaVision’s handling officielt fører direkte over i ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’, hvor Elizabeth Olsen er på rollelisten.

Med sine troldmands- og multiverse-kræfter er det oplagt at sende Doctor Strange i felten, men ’WandaVision’ dyrker uforudsigeligheden, og Paul Bettany (som ikke kan holde sin mund pt.) kom i sidste uge ind på Doctor Strange-rygterne i et interview med Esquire:

»Alle tror, at det er Doctor Strange. Men ingen har gættet rigtigt endnu«, fortalte skuespilleren.

Og det var så enden på dén teori! Spoiler-type.

‘Doctor Strange’.

Det betyder selvfølgelig ikke, at Cumberbatch slet ikke kan finde på at dukke op alligevel – måske i en ekstrascene efter sidste afsnits rulletekster, ligesom når Marvel-filmene droppede hints om kommende historier.

Men den store, vilde surprise-cameo, det er han ikke.

Bettany har tidligere sagt, at gæstestjernen er en skuespiller, han har drømt om at spille sammen med »hele livet«. Formuleringen peger lidt i retning af, at det er en lidt ældre skuespiller, vi har med at gøre.

Og så er vi tilbage ved ham her, som vi faktisk også var inde på i vores dækning af afsnit 5:

Ian McKellen i ‘X-Men’. (Foto: PR)

Fedt! Giv mig lige fem hurtige grunde til, hvorfor det giver totalt god mening.

1. I tegneserierne er Magneto far til Peter og Wanda. Relationen blev nævnt i ’X-Men: Days of Future Past’ (vi har sagt det før, og vi siger det gerne igen: Se den).

2. I ’Days of Future Past’ hjælper den ældre Magneto (McKellen) i år 2023 Wolverine med at rejse tilbage i tid for at stoppe de førnævnte Sentinel-robotter. I 2023 er Sentinels nemlig godt i gang med at forvandle planeten til en krigshærget udørk i jagten på mutanter. Og ‘WandaVision’ skal forestille at foregå i … 2023.

3. Det giver nul mening at introducere Quicksilver-Peter fra ’X-Men’ i ’WandaVision’s Avengers-univers, medmindre man har tænkt sig at invitere flere mutanter med om bord, der kan give crossover-plottet noget kontekst.

4. ’WandaVision’ som førnævnt refererer tegneseriehistorien ’House of M’. Her spiller Magneto en væsentlig rolle, da Wanda taber besindelsen (jævnfør M’et i titlen …).

5. Vi elsker Ian McKellen.

Michael Fassbender og Evan Peters i ‘X-Men: Days of Future Past’. (Foto: PR)

Et aber dabei: Hvis ’WandaVision’ lader Evan Peters’ version af Quicksilver og McKellens Magneto mødes, går der kuk i ’X-Men’-tidslinjerne. Evan Peters hører til i de ’X-Men’-film, der foregår i 70’erne og 80’erne, hvor Michael Fassbender spiller Magneto, mens McKellen hører til i fremtiden.

Hovedpine coming up.

Okayyy… den lader jeg lige stå. Men hey, var der ikke noget med en Stan Lee-hilsen?

Ah ja, godt du minder os om det her på falderebet. I introen til afsnit 7 så vi denne nummerplade:

‘WandaVision’ afsnit 7. Foto: Marvel Studios

… Og det er såmænd afdøde Stan Lees fødselsdato. Alt er love.

Ugens blindgyde: Monica mødtes endelig med sin »engineer«, men hvor blev overraskelsen af?

Ja, vi troede faktisk, at der gemte sig en potentielt vild karakter bag Monicas kontaktperson (omtalt som »my guy«), der skulle hjælpe hende igennem The Hex.

Mere præcist heppede vi på, at det kunne være ’Fantastic Four’-karakteren Mr. Fantastic aka. Reed Richards. En karakter, der ifølge rygtebørsen måske skal spilles af John Krasinski i en kommende Marvel-genoplivning af franchisen.

Men ak: Monicas dygtige kollega var bare en … kollega. Og dermed skolede ’WandaVision’ i os, at nogle brødkrummer i serien altså forbliver krummer. Det er en lektie, vi tids nok kan komme til at få gentaget et par gange før seriefinalen om to uger.

Kat Dennings som Darcy i ‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios)

Ugens high-five: Hvem var den emsige cirkusmand, som Darcy gav en på snotten?

Da Wanda i afsnit 6 udvidede sin Westview-boble, blev størstedelen af S.W.O.R.D. forvandlet til cirkusartister – et sjovt callback til Darcys replik »We’ve got the full clown car«, da hun og en række videnskabsfolk blev fragtet til S.W.O.R.D.-lejren i afsnit 4.

Og den ‘klovn’, som Darcy i afsnit 7 stak en lige højre, var selvsamme irriterende S.W.O.R.D.-militærmand, der var nedladende over for hende og Monica i afsnittene 4-6.

Stay tuned, som de siger i Westview!

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af