Den nye Captain America elsker dine fanteorier – så længe du ikke kalder ham queer

Det er faldet Marvels nye Captain America, Anthony Mackie, for brystet, at visse dele af fanmiljøet drømmer sødt om fiktive queer-romancer. Why so serious, Mackie?
Den nye Captain America elsker dine fanteorier – så længe du ikke kalder ham queer
Anthony Mackie i 'The Falcon and the Winter Soldier'. (Foto: Disney+)

KOMMENTAR. Havde Bucky Barnes aka. The Winter Soldier et godt øje til »America’s Ass«? Har han det til The Falcon aka. Sam Wilson? Var Loki hemmeligt forelsket i Thors udkårne Jane? Er Captain Marvel og Valkyrie queer?

Velkommen til en saftig verden af Marvel-fanteorier, der, som det hører og bør sig inden for en hvilken som helst type fandom, alle dage har dyrket en myriade af mulige og umulige romantiske parringer af superhelte- og skurke, konspirationer og håbefulde forudsigelser for tegneseriernes filmiske outlet MCU.

Det aktive seerengagement, der omfatter alle fra almene billetkøbere til imponerende produktive fanfic-forfattere, er selvsagt en livsvigtig komponent i Marvels supersized verdensdominans mainstreamsucces, og både instruktører og skuespillere har igennem årene yndet at pirre fansenes vilde fantasier og plotgætterier – hvis der da ikke er blevet refereret direkte til dem på skærmen (den aktuelle ’Loki’-serie indeholder flere små eastereggs løftet fra Twitter-fanmiljøet).

Anthony Mackie og Sebastian Stan i ‘The Falcon and the Winter Soldier’. (Foto: Disney)

Da ’The Falcon and The Winter Soldier’ med førnævnte Bucky Barnes (Sebastian Stan) og Sam Wilson (Anthony Mackie) fik premiere på Disney+ tidligere i år, tændte det ikke overraskende atter op under fandiskussionerne om, hvorvidt Bucky er biseksuel – og ja, jeg sprang skam selv i med begge ben, som du kan læse HER.

Manden bag vintersoldaten i eksistentiel krise, Sebastian Stan, udtalte kryptisk kækt til Variety, at han »bare er glad for, at Bucky og Sams forhold bliver taget godt imod« af seerne, og at relationen »bør favnes på en hvilken som helst måde, som folk lyster og ønsker« (ergo: Dream on, but don’t imagine they all come true, som den gode Billy Joel engang sang det).

I et interview med NME var ‘The Falcon and The Winter Soldier’s hovedforfatter, Malcom Spellman, ditto cheeky, da han blev spurgt ind til den potentielle seksuelle tiltrækning mellem karaktererne:

»Jeg hopper ikke ned i nogen kaninhuller, men bare se videre … «, lød det.

Nej til #Sambucky

Her stoppede fanfic-festen så imidlertid også brat:

Instruktør Kari Skogland slog fast med syvtommersøm over for Digital Spy, at Sam og Buckys intime kemi ene og alene skyldtes skuespillernes virkelige venskab.

Og Anthony Mackie, der slutteligt i serien overtog selveste Captain America-titlen, er just gået endnu længere for at kvase #Sambucky-længslerne. Ifølge Mackie er det nemlig slet og ret ødelæggende, at visse fans trækker queer-temaer ned over hovedet på sagesløse super-buff hetereoseksuelle mænd i ultra-stramme spandex og læderoutfits:

»Så mange ting bliver fordrejede og blæst ud af proportioner. Der er så mange ting, som folk hægter sig fast i ud fra personlige overbevisninger for at fremstå relevante og rationelle. Tanken om, at to fyre kan være venner og elske hinanden, er blevet et problem i 2021 på grund af udnyttelsen af homoseksualitet. Førhen kunne fyre være venner og hænge ud, og det var cool. Man mødtes altid med sine venner på en bar, du ved. Det kan man ikke længere, fordi noget så rent og fint som homoseksualitet er blevet udnyttet af folk, der forsøger at gøre sig selv relevante«, siger Mackie til Variety.

Vi må altså forstå, at homofanteorier ikke alene er irriterende, de går simpelthen også ud over homoseksuelle.

Aha.

‘The Falcon and The Winter Soldier’. (Foto: Disney+)

Her vil jeg bare sige to ting:

1. The lady doth protets too much, methinks.

2. Hvis man som hamrende privilegeret superhelteskuespiller føler sig så trynet af fankærlighed på nettet, at man bliver nødt til åbent at begræde heteroseksuelle mænds indskrænkede muligheder for at udtrykke venskabelige følelser på skærmen, så må man tørre øjnene i kappen og overveje, om man hellere skulle være gået den gængse, mere anonymiserede actionman-filmvej, fordi man bare ikke kan leve med, at seerne elsker en så højt, at de selv digter videre på historien.

Nogle burde have fortalt Mackie, at man som medlem af MCU-familien ikke bare er en del af et filmhold og en franchise, men en brik i hele det enorme Marvel-univers, hvor tegneseriekarakterer rask væk vender tilbage fra de døde og skifter køn, lige så nemt som de skifter outfit og seksuel orientering.

Mark Hamills fantække

Bevares, det er MCU’s karakter og Mackies rolle, så selvfølgelig ved studiet og han bedst selv, om Sam og Bucky havde en lille flirt kørende. Men i forhold til, hvordan Mavel tidligere har responderet på verserende fanspekulationer, er der alligevel noget ’spøjst’ insisterende over fornærmede Mackies behov for at etablere Sam og Buckys All American-straightness:

Captain America kan nu være sort, hurra, men for gud i himlens skyld ikke associeret med queer-vibes af en håndfuld fans.

Jeg tror ikke, at Mackie selv nærer nogen underliggende homofordomme – jævnfør blandt andet rollen i ’Black Mirror’-afsnittet ’Striking Vipers’, hvori han og ‘Watchmen’s Yahya Abdul-Mateen II indleder et hedt forhold i virtual reality.

‘The Falcon and the Winter Soldier’. (Foto: Disney)

Alligevel skal der lyde en lille bøn herfra:

Kære Mackie og MCU (og almægtige Disney?), lyt nu til Sebastian Stan og lad fansene, der lyster, drømme lystigt videre.

Som Luke Skywalker-ikonet Mark Hamill så smukt udtalte om samme tematik til The Sun i 2016:

»Fans skriver til mig med alle de her spørgsmål a la ’Jeg bliver mobbet i skolen, jeg er bange for at springe ud’. De spørger mig, ’Kunne Luke være homoseksuel’? Jeg vil sige, at det er op til seeren at tolke på det. Hvis du mener, at Luke er homoseksuel, så er han selvfølgelig det. Du skal ikke skamme dig over at tænke sådan. Bedøm Luke ud fra hans karakter, ikke ud fra hvem han elsker«.

Jeg er stensikker på, at den nye Captain America og hans BFF Buckys gode macho-ry snildt kan overleve en portion ivrig fanfic på sidelinjen, uden at det går udover gutternes kommende biograftække i ’Captain America 4’. Ligesom jeg også er overbevist om, at straight mænds bar-bonding helt generelt ikke er blevet kompromitteret fatalt af Twitters queer-shipping af fiktive tegneserieikoner.

Selvfølgelig skal heteroseksuelle superhelte kunne dyrke en varm bromance, uden at det udvikler sig til en reel romance.

Og selvfølgelig skal de kunne rulle rundt i en blomstereng i hinandens arme, uden at hysteriske LGBTQ-liderlige fans læser nogen som helst underliggende erotik ind i scenariet …

‘The Falcon and the Winter Soldier’. (Foto: Disney)

‘The Falcon and the Winter Soldier’ kan ses på Disney+.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af