’Mare of Easttown’-finalen triumferede – og knuste vores hjerter

HBO’s mesterlige krimiserie er slut, og på imponerende vis fik finalen bundet sløjfe på (næsten) alle løse ender. Vi ser nærmere på de største højdepunkter – og en totalt useriøs teori for anden sæson.
’Mare of Easttown’-finalen triumferede – og knuste vores hjerter
'Mare of Easttown'. (Foto: HBO)

SPOILERS FOR HELE ’MARE OF EASTTOWN’ PÅ HBO NORDIC.

Og morderen er …

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Vi gættede og gættede og bragte i sidste uge sågar en længere række af teorier om, hvem der mon skød stakkels Erin. Alle pile pegede i 11. neglebidende time på John, Erins fars fætter, og i starten af finalen så det da også ud, som om vi havde ramt rigtigt.

Jep, familiefaren John og husbonden til Mares bedste ven, Lori, havde selvfølgelig haft en affære med teenage-Erin, hvorfor han også var faren til lille DJ. Og ulykken indtraf, ifølge John, under et skænderi, hvor Erin viftede med en pistol og truede med at fortælle Lori alt.

Julianne Nicholson som Lori i ‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Forholdet mellem den granvoksne mand og highschool-pigen begyndte på familieweekendturen, hvor Erin delte hytte med Johns bøvede lillebror Billy. Men det handlede skam ikke bare om sex, fortalte John grådkvalt under forhøret med Mare, men om ægte følelser. Et tårevædet udsagn, der kun gav vor trætte heltinde endnu større lyst til at pande den pædofile klaphat en over snuden.

Afsted til fængslet med John og Billy ligeså, sidstnævnte for at afsone en et-årig dom for at have dækket over mordet.

Og dog … tænk at vi for et øjeblik troede, at ’Mare of Easttown’ ville lade os slippe så nemt.

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

John, Billy og (siden sjette afsnit) Lori havde ganske vist alle gået rundt med en grum hemmelighed. Men i finalens afgørende twist viste det sig på tragisk vis, at familien i virkeligheden dækkede over John og Loris søn, Ryan.

Allerede i starten af serien så vi, hvordan en tydeligt oprevet Ryan tævede en skolekammerat, og senere brød han grædende sammen over for sin mor, som drog den konklusion, at drengen måtte havde opdaget et af Johns sidespring. Lige dér burde alarmklokkerne imidlertid have bimlet og bamlet hos os – og det gjorde de måske også hos dig, kære læser?

En enkelt skarp kollega på Soundvenue-kontoret havde i hvert fald luret slutningen før filmredaktionen, ahem.

13-årig Ryan fandt ganske rigtigt ud af, at hans far havde en anden, via klassisk sms-snagen, og besluttede sig for at redde familien ved at jage en skræk i livet på Erin.

Han ’lånte’ Mr. Carrolls gamle politirevolver fra haveskuret og viftede med den i et showdown, der var dømt til at gå helt galt. Sikkert nok gik våbnet af, og Ryan betroede sig til sin far, som fik Billy til at hjælpe med at skaffe liget af vejen pronto. Lori blev først involveret, da John frygtede, at Billy ville gå til politiet, men på det tidspunkt tikkede dommedagsuret larmende ned for hele familien Ross.

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Alt for børnene

Igen og igen slog ’Mare of Easttown’ fast, at forældrekærligheden ingen grænser kender.

Mare var følelsesmæssigt lammet af sorg over sønnens selvmord, samtidig med at hun indædt kæmpede for at vinde forældremyndigheden over sit barnebarn, Drew. Det samme gjorde Drews misbrugermor, Carrie, alt imens naboen Dawn ville gøre hvad som helst for at finde sin forsvundne datter Katie, og Mares mor Helen forsøgte at være der for tre generationer af fortabte børn. John og Lori var slet og ret klar til både at dræbe Billy og tage en tur i fængslet for Ryan.

Men man kan ikke skærme sine unger fra alt i verden, og kærlighed kan ikke garantere en lykkelig slutning for alle, uanset hvor gerne man selv havde smidt sig på togskinnerne for dem.

Og Loris naturlige moderinstinkt blev i den grad udfordret på ny, da hun tog Johns søn til sig – med rollerne i ‘Mare’ og sidste års ‘The Outsider’ på HBO har skuespiller Julianne Nicholson efterhånden været på en regulær tour-de-plaget-kernefamilie.

Det var trist uden at svælge perfidt i tristesse, som nogle krimier, der sætter børns ulykke i centrum kan have tendens til, og samtlige skæbner blev behandlet med værdighed af serieskaber Brad Ingelsby i finalen.

Når det er sagt …

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Ryans tilståelse var på vippen

Det er altid vovet af en serie eller film at hænge det store twist op på en barneskuespiller, og tilmed en, som i dette tilfælde ikke har været en del af det centrale hovedcast undervejs i serien.

Der skal gedigne skuespillerevner til for at levere et sammenbrud med 100 procent troværdighed, og ikke så underligt kunne unge Cameron Manns portræt af Ryan ikke matche de voksne kollegers præstationer i de afgørende afslørings- og forhørsscener.

Slutresultatet var heldigvis stadig effektivt, men det var takket være Kate Winslet og Julianne Nicholson som Mare og Lori, der kompenserede for drengens mere shaky performance.

Samtidig kunne vi også godt have ønsket os, at serien havde gjort en kende mere ud af at vise, hvor lidt forstand på våbnet, Ryan havde.

»Han ved ikke engang, hvordan man holder på en pistol!«, udbrød Lori i afmagt over for Mare, men den gruopvækkende tilfældighed ved Erins dødsscene havde stået stærkere, hvis Ryan ikke havde virket så handlekraftig til at begynde med.

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Var det ikke jer, der i sidste uge var stensikre på, at Erins død og de kidnappede piger hang sammen?

Sidste uge er jo i alle henseender lang tid siden, så det kan vi beklageligvis ikke huske.

‘Twin Peaks’. (Foto: PR)

’Twin Peaks’-hyldesterne sad lige i skabet

’Mare of Easttown’ gjorde brug af mange velkendte krimigenretroper, men der var særligt ét serieforbillede, hvis ånd svævede over lillebyen:

Igen og igen tippede ’Mare of Easttown’-skaber Brad Ingelsby på hatten til David Lynchs kultklassiker ’Twin Peaks’, hvor highschool-pigen Laura Palmer som bekendt findes myrdet i første afsnit.

Ligesom i ’Twin Peaks’ var alle i Easttown mistænkt langt ind i seriens forløb, og Ingelsby ’lånte’ både Lauras karakteristiske hjertehalskæde som central rekvisit i plottet, den skumle prostitutionsforretning, der involverer flere unge piger i byen, og adskillige karaktertræk fra Lauras temperamentsfulde bad boy-kæreste Bobby, der i ’Easttown’ blev til semi-psykopatiske Dylan.

Tidligt i serien gik Ingelsby sågar ikke af vejen for at tease for, at Erins far måske havde en finger med i spillet – akkurat som Lauras dæmonbesatte farmand havde det – men valgte imidlertid klogelig at gå i en anden, mere jordbunden retning i finalen.

Kate Winslet og Julianne Nicholson i ‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Stik Kate Winslet alle Emmyerne!

Lad os få en stående ovation for fabelagtige Kate Winslet, hvis skuespil holdt et tårnhøjt niveau serien igennem og fik os til at føle hver af Mares sorger og frustrationer på egen krop.

Alene Winslets forpinte ansigtsudtryk i scenen, hvor Mare trådte ind i Loris hus for at hente Ryan, var en masterclass i, hvordan man knuser seernes hjerter og med få blikke og tunge skridt opsummerer hele karakterens væsen:

Dedikationen til retfærdigheden, kærligheden til veninden og erkendelsen af, at hun også selv ville have dækket over sin søns ugerninger smeltede sammen i et hamrende stærkt emotionelt klimaks uden store armbevægelser eller dramatiske udbrud.

Den britiske stjerne (shout-out til Philly-accenten, der skulle være særdeles svær at ramme på kornet) fortjener hver en pris, kaminhylden overhovedet kan bære, og hvis ikke Emmy allerede for længst har indgraveret hendes navn på en statuette forud for uddelingen i juli, er det bare med at rubbe neglene. You’re the queen of the world, Winslet!

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Et lille skridt for Mare, et stort skridt for seriens menneskelighed

Der blev smurt godt på med symbolikken, da Mare langt om længe kravlede op på loftet igen for at indtage det rum, hvor hendes søn begik selvmord – men det var præcis, som det skulle være.

Mare åbnede loftslemmen, fysisk såvel som psykisk, tog et kæmpestort lille skridt og efterlod os og kameraet i gangen i en scene, der fint rundede heltindens fortælling af.

Nej, det var ikke vildt overraskende, men det var tiltrængt og taknemmeligt optimistisk, at krimien slutteligt trådte ud af mørkelandet med en smuk og virkelighedstro melankoli frem for at drukne i dyster nihilisme.

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Say what, Præste-Mark gjorde comeback?!

Dén her kom næsten mere bag på os end Ryan-twistet. Søreme om ikke udskældte og udskammede Præste-Mark gjorde comeback på prædikestolen i Easttown-kirken, hvor han messede om tilgivelse og heling og opfordrede samfundet til også at favne dem, der ikke vil favnes (for Mare betød det naturligvis Lori).

Præste-Mark, som vel og mærkede for kort tid siden kylede Erins cykel i floden og dermed forhalede efterforskningen for at skjule det faktum, at han også tidligere i karrieren havde kurtiseret teenagepiger, mens han (uden tvivl) nynnede med på ’Thank heaven for little girls’. 

Fair nok, at alle skal have en chance til, men måske alligevel ikke et helt heldigt forsoningsbudskab set i lyset af de mange sager om pædofile præster i USA and beyond.

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Så Dylan var ikke en teenpsycho alligevel?

Vi troede aldrig på, at Dylan var morderen (alt for oplagt), men en førsteklasses douchebag, det var han med teenagefedtet hud og hår. Derfor var det også velkomment, at den vrede opkomling hankede op i sig selv i finalen og gav Lori de penge, han og Erin havde sparet sammen til DJ’s øreoperation, dengang Dylan stadig troede, at han var drengens far.

Vi håber, at den uselviske gerning bliver første skridt på vejen til et mere ansvarsfuldt og mindre eksplosivt kaptitel i Dylans liv. First up: Sig undskyld til Jess for den voldsomme gunpoint-trussel i sjette afsnit. Og aflever derefter selvsamme pistol på politistationen. Ingen privatejede våben i Easttown bliver brugt til noget konstruktivt (et serie-hint til de højere magter i Guds eget land).

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO Nordic)

Guy Pearce fik Mare i enden

Kender du den om fuckboy’en, der jagter sin udkårne i ugevis blot for på belejlig vis at fordufte, når scoringen er i hus? Richard, we see you.

Easttowns one hit wonder-forfatter, der igennem hele serien støttede Mare med hundeøjne og håndbajere fik både en dans og et par hede nætter med vor kærlighedshungrende heltinde. Men så var det også slut:

»Hvorfor skal du afsted nu, hvor det lige var ved at blive så godt?«, spurgte Mare og ekkoede dermed samtlige kvinder, der uforstående har set deres bolleven tage benene på nakken, når spændingselementet fes ud af dobbeltsengen.

Richard havde fået et et-årigt ’job’ på et universitet i en anden stat og stak Mare et typisk spin på »It’s not you, it’s me«-talen med svævende floskler om, at alle gode ting kommer ind fra højre når man mindst venter det, ergo kan det være, at de kan samle forholdet op engang i fremtiden … Yeah right.

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Tænk sig, hvis Richard rent faktisk ikke alene var en midaldrende Don Juan, men også i ledtog med Fritzl-kidnapperen af de tre teenagepiger? Tænk om Richard var ham, der havde gjort den ene pige gravid og fået hende til at ’forsvinde’?

Tænk om bestseller-forfatteren midt i sin skriveblokeringsafmagt havde besluttet sig for selv at skabe stof til en ny krimi? Tænk om sæson to vil handle om, at Mare finder ud af, at hendes kæreste er morder og således igen, igen står i et dilemma mellem det personlige og det professionelle?

Knald eller fald og hov, så fik vi en forklaring på, hvorfor serien castede så stor en skuespiller i en birolle!

Ej, det er pjat. Den tror vi selvfølgelig ikke på … gør du?

Kate Winslet og Jean Smart i ‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

’Mare of Easttown’s sidste store gåder:

Hvad blev der af den tredje kidnappede pige på loftet?
Man kan ikke få svar på alt her i livet, men lige det spørgsmål flagrer som en mystisk løs tråd.

Var det en prut eller en knirkende sko?
Det lugter af benægtelse, Helen (aka. MVP Jean Smart).

Kan man overleve at blive skudt i hovedet?
… spurgte Twitter fortvivlet efter afsnit fems waanzinnig sidste minutter. Svaret var nej.

Okay, men helt ærligt her til sidst, hvad lavede Guy Pearce i serien?
Det ordinære, men ikke desto mindre ret søde svar er, at han erstattede den oprindelige ’Richard’, Ben Miles (’The Crown’). Sammen med seriens instruktør, Gavin O’Connor, forlod Miles produktionen et par måneder inde i optagelserne (præcis hvorfor er ikke offentliggjort), og det var Kate Winslet, der forslog serieskaber Brad Ingelsby, at de kunne ringe til Guy Pearce.

Han og Winslet havde arbejdet sammen på HBO-serien ’Mildred Pearce’ 10 år forinden og var forblevet gode venner. Winslet havde allerede anbefalet en anden nær ven, Julianne Nicholson, til rollen som Lori, så Ingelsby tog imod tippet. Og Pearce takkede øjeblikkeligt ja.

Et voila! En ’Mildred Pierce’-reunion i Easttown.

‘Mildred Pierce’. (Foto: HBO)

Gavin O’Connor blev for øvrigt erstattet af Craig Zobel, som instruerede samtlige syv afsnit med genial flair, så dén udskiftning kan vi vist også kun kippe med flaget for.

Tak til ’Mare of Easttown’ for gisp, gåsehud og årets mest elegante mordmysterie!

’Mare of Easttown’ kan ses på HBO Nordic.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af