Mandag går det ned: Vores største spørgsmål før ’Mare of Easttown’-finalen

Det er lang tid siden, vi har ventet SÅ utålmodigt på en seriefinale som med ’Mare of Easttown’, hvis syvende og sidste kapitel lander på HBO mandag den 31. maj. Her opridser vi de største spørgsmål, inden det hele eksploderer i lillebyen.
Mandag går det ned: Vores største spørgsmål før ’Mare of Easttown’-finalen
'Mare of Easttown'. (Foto: HBO)

Spoilers for ’Mare of Easttown’ afsnit 1 – 6.

Jess snager i Erins dagbøger i ‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Hvem er personen på det billede, Jess gav til politiet?

Hvem, dammit, hvem?!

Vi gætter på, at det er Erins baby daddy, hvis identitet veninden Jess har holdt hemmelig ikke blot for politiet, men også fra den temperamentsfulde teenagepsykopat Dylan, lige siden hun forsigtigt listede billedet ud af en af Erins dagbøger.

Og hvem er han så, denne mystisk farmand/måske morder?

Forud for finalen peger pilene insisterende i retning af en af de to Ross-brødre, John eller Billy. Aka. Erins fars fætre.

Vi ved, at Erin og begge Ross’er var med på familieweekendturen ud i det grønne et par år forinden, og at Billy og Erin tilmed delte hytte. Og ja, at Billy på mordnatten vendte hjem til sin fars hus smurt ind i blod og helt fra snøvsen.

Det mest oplagte er selvfølgelig, at Billy og Erin indledte et semi-incestuøst forhold på familieudflugten, at Billy dermed er DJ’s far, og at han gav Erin hjertehalskæden, som Mare fandt på pigens værelse – i sig selv en seriehyldest til ikoniske Laura Palmers hjertehalskæde i ’Twin Peaks’.

Men måske er det også en kende for oplagt, at Billy er skurken. Og hvorfor overhovedet skyde Erin? Fordi han fandt ud af, at hun havde en anden?

Erin i ‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Billy kan sagtens have haft et crush på Erin og foræret hende smykket, men storebror John har fremstået mindst lige så mistænkelig fra allerførste afsnit. Hvis ikke mere, idet han umiddelbart har en del flere brikker at flytte rundt med end gumpetunge hillbilly-Billy.

Selvfølgelig var det John og Billy, der skulle fortælle Erins far, at pigen var død i første afsnit, og det kunne lige ligne en snu krimi som ’Easttown’ at sende morderen på dén slags perfide opgave for næsen af os seere.

Spørgsmålet er så, om morderen og DJ’s far er én og samme person, eller om førstnævnte (Billy?) slog Erin ihjel for at dække over/hævne en anden mands (John?) seksuelle eskapader med teenageren.

‘Mare of Easttown’s mistænkelige Ross-brødre. (Foto: HBO)

Manipulerer John sin lillebror Billy til at tilstå?

Af familiefaren John og single-taberen Billy er det John, der står til at miste mest, hvis han anklages for mord. Hvem vil savne Billy, hvis han belejligt ’forsvandt’ på fisketuren, inden Mare kunne nå frem og arrestere ham … ?

»Sig det!« råbte John ad sin bror i sjette afsnit, i hvad der kunne være hans forsøg på at få Billy til at tilstå. Men det kunne også være en trussel for at få lillebroren til at påtage sig skylden ved at kue ham til lydighed. Gentag efter mig …

I så fald:

Bye, Billy. (Foto: HBO)

… Er Billy taget på udflugt med døden?

Hele Johns ide med ’fisketuren’, revolveren i værktøjskassen (samme oldschool-model, der skød Erin) og den dybt foruroligende stilhed mellem brødrene i bilen på vej ud i skoven lugtede langt væk af optakten til en Godfather-lignende likvidering. Og Billy vidste det tydeligvis godt.

Hvad end John er parat til at slå lillebroren ihjel for at redde sin egen røv eller for at ’skåne’ Billy for fængslet (right), så kan det meget vel være bye, bye Billy, før den første fisk bider på krogen. Måske han alligevel ikke skulle have druknet de sidste hjerneceller i billig lokalbryg.

John Ross i ‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Har Mare en ølflaske i ærmet?

Hvad John ikke ved er, at Mare tidligere snuppede en af Billys ølflasker fra stuebordet. Hvis John slår Billy ihjel og efterfølgende bedyrer over for Mare, at lillebroren vedkendte sig faderskabet og mordet inden ’fiskeulykken’ indtraf, så har Mare muligvis en dna-trumf, der kan trække tæppet væk under Johns løgne.

Lori i ‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Gemmer Mares BFF Lori på en grum hemmelighed?

Vi bliver i Ross-familien, for der er faktisk en potentiel mistænkt mere, om end teorien er langt mere brutal og ødelæggende for Mares eget privatliv:

Har Johns hustru og Mares skoleveninde Lori skudt Erin i blindt raseri efter at have fundet ud af, at John er far til DJ?

»Jeg elsker ham stadig«, sukkede Lori, da Mare for 117 gang opfordrede hende til at forlade John, der igennem årene har haft for vane at knalde udenom. Lori vil tydeligvis kæmpe for sin mand med næb og klør, røvhul eller ej. Og kanske sågar også dræbe for ham.

Ikke noget under, at deres søn er ved gå til af stress. Uanset om det er mor ellers fars synder, han er kommet på sporet af, er han en oplagt kandidat til at indtage terapisofaen efter Mare.

Loris indblanding i Erins død ville være et ødelæggende slag for den stakkels efterforsker, som har så få nære relationer tilbage, men netop derfor ville det heller ikke være helt utænkeligt, at hendes affektioner for veninden har sløret hendes detektivsanser (man ser allerede forfatter-charmøren Richard ile til undsætning med en sixpack … ).

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Er kidnapningen af de tre teenagepiger og Erins mord slet ikke relaterede?

De tre kidnappede piger på loftet – hvoraf den ene endnu ikke er fundet, bemærkes – og Erins død har intet med hinanden at gøre. Det mener Mares evigt skråsikre chef som det eneste menneske på planeten.

For os at se virker det meget besynderligt, at to så opsigtsvækkende sager involverende jævnaldrende piger i byen slet ikke skulle have noget med hinanden at gøre. Ikke umuligt, bevares, men besynderligt.

Lad os nu få fundet den tredje pige, der blev flyttet fra loftet og aldrig set siden, efter hun blev gravid med kidnapperen.

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Hvad er Dylans skumle deal?

Erins eks Dylan er ’Mare of Easttown’s version af ’Twin Peaks’ Bobby – bortset fra, at selv Bobby momentant havde semi-forsonende træk, hvorimod Dylan tegner sig selv som en førsteklasses idiot, der truer alt og alle inklusive sine regnormsforældre uden tanke for, at hans sag forværres fra time til time.

I et isnende uhyggeligt øjeblik tidligere i serien så det sågar ud, som om han kunne finde på at kvæle baby DJ med en pude, da det gik op for ham, at han ikke er drengens far. Nej, mine chokerede damer og herrer, ’Mare of Easttown’ går ikke af vejen for at tease for småbørns uhyrlige endeligt – jævnfør også den gruopvækkende badekarscene i sjette afsnit.

Dylan gik all-in på at brænde Erins dagbøger med hjælp fra Jess, og ifølge kæresten Brianna forsvandt han ud af huset på mordnatten. Noget shady skjuler han helt sikkert – men vi tvivler nu stadig på, at Dylan var direkte involveret i Erins død. Igen: Det ville være lidt for oplagt, ikke sandt?

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Mister Mare forældremyndigheden over lille Drew?

Det har været decideret hjerteskærende at følge Mares desperation over at miste barnebaret Drew til den tidligere stofmisbruger Carrie – Mares døde søn Kevins kæreste, der i årevis ikke har været i stand til at tage vare på sit barn.

Den førnævnte badekarscene i sjette afsnit, hvor dødtrætte Carrie leger med Drew, men falder i søvn, mens karret fyldes af vand, gjorde det klart, at kvinden stadig er et stykke fra at være så meget i balance i livet, at hun kan tilbyde Drew trygge omgivelser. Kunne delt forældremyndighed ikke være en mulighed? Det ville kun være i Drews interesse, hvis Mare og Carrie begravede stridsøksen og sammen skabte rammerne for en harmonisk hverdag for drengen. Share the love, people.

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Skjuler Mares datter noget?

Apropos Mare og familien … Én ting er, hvis veninden Lori har noget med Erins død at gøre, men hvad nu hvis en fra Mares allernærmeste familie også har haft en finger med i spillet?

Traumerne over Kevins selvmord på loftet brød ud i lys lue i sjette afsnit, hvor datteren Siobhan brød sammen og bebrejdede Mare, at hun ikke var hjemme, da tragedien indtraf. Siobhan har forsøgt at bearbejde sin sorg igennem videoklip af broren, men tænk, om hun også bærer rundt på nogle af hans hemmeligheder? I hvert var det lettere underligt, at Siobhan i første afsnit ikke øjeblikkeligt fortalte sin mor, at hun var en af de sidste, der så Erin i live til festen i skoven.

Vi siger ikke, at Siobhan ligefrem har skudt Erin, men serien bliver ved med at drysse små brødkrummer ud i hjemmet, der tyder på, at en afsløring eller to er i gærde.

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Kan præsterne nå at skide på byens sidste rest af kristen goodwill?

Han skjulte det faktum, at han tidligere har haft et forhold til en mindreårig pige. Han mødtes med Erin på mordnatten. Han kastede hendes cykel i floden. Jep, Præste-Mark har fucket sit liv og sin karriere godt og grundigt op til et punkt, hvor der ikke er nogen vej tilbage. Thou shalt not bear false witness, blev der sagt!

Men hvad med Marks ditto kraveklædte kollega i kirken og Mares fætter, Præste-Dan? Det var Dan, der sladrede om Mark til politiet, og den slags er jo altid en glimrende afledningsstrategi, hvis man selv har snusket mel i posen.

Dan har indtil videre mestendels lusket omkring i kulissen, men det betyder ikke, at han ikke kan komme til at spille en rolle i finalen. For hvis krimigenren har lært os én ting er det, at man aldrig kan stole på lidt for hellige provinspræster …

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Hvorfor venter Mare aldrig på backup?!

Come on, Mare! Og så efter femte afsnits vanvittige shootout i 11. time! Har du intet lært af dine terapisessions?

‘Mare of Easttown’. (Foto: HBO)

Kommer Richard nogensinde til at skrive en ny bestseller?

Nej.

‘Mare of Easttown’ kan ses på HBO Nordic.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af