’Den gode spion’: Benedict Cumberbatch storspiller i stilsikkert spiondrama om to glemte helte

’Den gode spion’: Benedict Cumberbatch storspiller i stilsikkert spiondrama om to glemte helte
Benedict Cumberbatch i 'Den gode spion'. (Foto: PR)

I ’Den gode spion’ hensættes vi til England i 1960 under den kolde krigs langvarige hærgen, og angsten for atomkrig dominerer på tværs af kontinenterne. Fjendtligheden og de militære spændinger mellem de atombesiddende stormagter, USA og Sovjetunionen, Kennedy og Khrusjtjov, tager til.

Foruden den omspændende atomtrussel går livet sin stille gang for den britiske forretningsmand Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) og hans lille familie. Wynne er en sympatisk og veltalende sælger, som bor med sin lille familie i London. De lever et fint liv i den øvre middelklasse, men Wynne ser frem til at inkassere sin pension, så han kan slippe for at fedte for kunderne.

Ganske uden at vide det bliver han inviteret til frokostmøde med agenter fra den engelske og amerikanske efterretningstjeneste, MI6 og CIA, hvilket skal vise sig at blive en omvæltende affære.

Benedict Cumberbatch og Jessie Buckley i ‘Den gode spion’. (Foto: PR)

Filmen er baseret på den virkelige historie om den engelske ingeniør og forretningsmand og hans samarbejde med den russiske dobbeltagent Oleg Penkovsky (Merab Ninidze), som fik en afgørende betydning for enden på Cubakrisen. Filmen beretter stilsikkert om en ganske almindelig mands rejse ind i en nervepirrende og lyssky verden af spionage.

Grevilles mange forretningsforbindelser i Østeuropa, de dertilhørende handelsrejser og hans profession som forretningsmand gør, at hans indrejse i Rusland ikke vækker mistanke. Han er blot en harmløs handelsrejsende med en interesse for de østlige lande. Uden at vide hvad det indebærer, bliver Wynne rekrutteret til at smugle afslørende sovjetiske dokumenter til England.

‘Den gode spion’. (Foto: PR)

Der skal etableres en forretningsforbindelse til Sovjetunionen, hvorigennem Wynne kan møde Penkovsky. Kontakten mellem de to retfærdiggøres som russisk overvågning af den britiske teknologi. Som officer i den russiske efterretningstjeneste og militærmand er Penkovsky ganske rutineret over for den utrænede Wynne.

Penkovsky er syngende patriot, men han gruer for den impulsive og koleriske Nikita Khrusjtjov, og hans plads ved roret. Med frygt for, at han vil opruste atomberedskabet og handle overilet, ser Penkovsky sig nødsaget til at samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste under dæknavnet Ironbark. Med livet og familien som indsats.

‘Den gode spion’. (Foto: PR)

Ud af deres fælles satsning, deres kærlighed til familien og hjemlandet og deres ønske om fred blomstrer et venskab. Cumberbatch og Ninidze leverer to stærke personligheder med en opløftende kemi, så det er vanskeligt ikke at blive investeret i deres fælles færd.

Den hemmelighedsfulde aktion tærer på Wynnes familieliv, og hans tvivlsomme løgne foranlediger hans kone til at tro, at han har en affære. Kløften mellem Wynne og familien vokser sig større.

Under en opsætning af Svanesøen ved den ikoniske Bolsjojballet i Moskva understreges den angstfremkaldende situation, Wynne og Penkovsky befinder sig i. Den faretruende musik af Tjajkovskij og de dramatiske balletformationer bringer tårer frem hos de to tyngede spioner.

Som et kunstnerisk helle, hvor de frit kan give efter for de opædende følelser.

’Den gode spion’ er et velkomponeret og medrivende spiondrama, som især forløses i det velspillede venskab, som trodser de kulturelle barrierer og de storpolitiske grænser.


Kort sagt:
Benedict Cumberbatch og Merab Ninidze spiller med overbevisende indlevelse i autentisk spiondrama.

’Den gode spion’. Spillefilm. Instruktion: Dominic Cooke Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Rachel Brosnahan, Jessie Buckley, Merab Ninidze, Angus Wright. Spilletid: 111 min. Premiere: I biografen 8. juli

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af