De 20 bedste horrorfilm, du kan streame lige nu

På jagt efter en gruopvækkende gyser? Vi anbefaler de bedste, du kan opstøve på streamingtjenesterne – og viger uden om de allermest åbenlyse
De 20 bedste horrorfilm, du kan streame lige nu
'Malignant'. (Foto: PR)

Få genrer har så broget et renomme som horror-film. 10’erne bød på en amerikansk gylden periode for genren, der ikke har set sin lige siden 70’ernes voldsomme opbrudstid. Men i horror-sektionen på streamingtjenesterne oversvømmes man dog ofte af obskure, elendige overskudsvarer.

Her forsøger vi derfor at holde gyseraficionadoer opdateret på det bedste, der kan findes i rodekassen af gysertitler, som er tilgængelige på streaming. Hermed også en løftet pegefinger til de danske vod-platforme, der ikke kan tilbyde kultklassikere som ’Driller Killer’, ’Possession’, ’The Beyond’ og – helt grotesk – George A. Romeros ’Dawn of the Dead’.

Vi springer let og elegant over de mest åbenlyse klassikere, der ellers normalt dominerer lister som denne. Du ved nok i forvejen, at ‘The Texas Chainsaw Massacre’, ‘Halloween’, ’The Silence of the Lambs’, ‘The Shining’, ‘Psycho’, The Exorcist’, ‘Hereditary’, ‘Get Out’, ‘The Witch’, ’The Conjuring’, ‘Alien’, ‘Paranormal Activity’, ‘Dracula’, ‘The Blair Witch Project’ og ‘Scream’ er obligatorisk pensum.

I forbindelse med alletiders bedste helligdag, Allehelgensaften, har vi opdateret listen og gravet dybt i horror-annalerne med ti nye såvel som gamle gysere, der gerne både skulle skræmme og underholde langt ud på de mørke efterårsaftener.

‘Malignant’ (Foto: Warner Bros)

1. ’Malignant’ (2021)

Med film som ’Saw’ og ’The Conjuring’ under bæltet har ingen instruktør formet horror-genren i så markant en grad som James Wan. Han er slet og ret genrens indiskutabelt mest habile håndværker lige nu.

Med ’Malignant’ har han givet alle os gyserfanatikere en greatest hits-plade over sit alsidige arbejde komplet med en sadistisk seriemorder, knivskarpe mordscenarier, adrenalinpumpende jumpscares og uhyrlige, hjemsøgte villaer.

Glæd dig især til et voldsorgie henimod slutningen af filmen, som sprænger samtlige rammer for, hvad der er muligt at vise på skærmen i den ofte så metaltrætte slasher-genre.

Kan ses på HBO Max, Viaplay, iTunes, Blockbuster og SF Anytime.

‘The House of the Devil’. (Foto: PR)

2. ’The House of the Devil’ (2009)

Et årti før ’Hereditary’ gav svedige håndflader over gamle kultister, sendte ’The House of the Devil’ dynen over ansigtet på selv de mest garvede gyserentusiaster.

Det er ikke nemt at være børnepasser i gyserregi. Arbejdet tager en særligt diabolsk vending for den unge Samantha i Ti Wests gennembrudsfilm, da hendes aldrende værter (spillet foruroligende af horrorlegenderne Tom Noonan og Mary Woronov) viser sig at være satanister.

Disse dage er West aktuel med sin ’X’-trilogi. Der har med andre ord aldrig været et bedre tidspunkt at gå 00’ernes støvede horror-hylder igennem for hans gennembrudsfilm ’The House of the Devil’.

Kan ses på Blockbuster og SF Anytime.

Rebecca Hall i ‘The Night House’. (Foto: Disney+)

3. ’The Night House’ (2020)

Selvom Disney mest er kendt for deres familieunderholdning, hænder det overraskende ofte, at en fanden-i-voldsk gyser lander på Disney+.

Ingen står stærkere end ’The Night House’, David Bruckners grusomme, dybt originale meditation over sorgprocessen. Rebecca Hall giver en Oscar-værdig præstation som enken Becca, der hverken kan finde ro blandt sine lærerkollegaer eller i sit eget hjem eller tør røre mandens pludselige selvmord med en ildtang.

Den følelse af fremmedgørelse inden for hjemmets egne rammer styrkes af filmens kreative brug af optiske illusioner, hvor søjler og møbler pludselig ses som mørke skyggemænd ud af øjenkrogen.

Kan ses på Disney+, Viaplay, iTunes, Blockbuster og SF Anytime.

‘Inside’. (Foto: PR)

4. ’Inside’ (2007)

Selv inden for den kontroversielle New French Extremity-genre formår få film at chokere som home invasion-filmen ’Inside’.

Ballet åbner med et foster, som hamrer hovedet imod kameraet og spytter blod i fostervandet, da det dør i en bilulykke. Smag på den, ’Blonde’.

Der er dømt voldsudgydelser til den helt store julestjerne, når en højgravid enkes ensomme hjem juleaftensdag invaderes af en psykotisk kvinde (ingen ringere end Béatrice Dalle), der vil gå langt for at skære hendes fuldmodne baby ud af maven på hende som et modent æble fra trætoppen.

Kan ses på Blockbuster og SF Anytime.

‘Titane’. (Foto: Carole Bethuel)

5. ’Titane’ (2021)

Det er med god grund, at begge Julia Ducournaus spillefilm er repræsenteret på denne liste. Mens ’Raw’ repræsenterer en af de stærkeste debuter i gyserregi, er ’Titane’ den perfekte efterfølger.

I stedet for at holde tilbage hamrer Ducournau ind i det nærmeste autoværn i et manisk menageri af maskinolie og ferskt blod. Filmen kulminerer tidligt med hed sex på bagsædet af en krom-prangende muskelbil (med bilen vel at mærke) og bliver kun vildere efter det.

Den unge instruktør er den blot anden kvinde i historien til at modtage Cannes-festivalens hovedpris Den Gyldne Palme, men i al sandhed er ’Titane’ langt mere interessant end dette simple, historiske stykke trivia. Jeg vil gå så langt som at sige, at ingen vinder af den prestigiøse pris er så aparte, som ’Titane’ er.

Kan ses på Filmstriben, Viaplay, iTunes, Blockbuster, GRAND Hjemmebio og SF Anytime.

‘Drag Me to Hell’. (Foto: PR)

6. ’Drag Me to Hell’ (2009)

Med sin ’Evil Dead’-trilogi er Sam Raimi en hjørnesten inden for horror-genren. Siden da er meget vand løbet under broen, men i 2009 vendte han tilbage til hjemmevante omgivelser med ’Drag Me To Hell’. En (u)hyggelig omgang dæmonvanvid, der i al sin simpelhed omhandler en kvinde, som bliver forbandet til evig smerte i helvede med tre dages varsel.

Som med ’The Evil Dead’ er der ingen grænser for, hvilke pinsler drillepinden Raimi er villig til at udsætte sin stakkels hovedperson for, og om end filmen aldrig når helt op på samme niveau som ’Evil Dead II’ kan mindre også gøre det. Lad nu voksenbarnet have det sjovt i stedet for at begrave ham i intetsigende nonsens som ’Doctor Strange and the Multiverse of Madness’.

Kan ses på Filmstriben, MUBI, Viaplay, iTunes, Blockbuster og SF Anytime.

‘Phenomena’. (Foto: PR)

7. ’Phenomena’ (1985)

Før den italienske giallo-maestro Dario Argento forfaldt til affald som ’Phantom of the Opera 3D’ og ’Mother of Tears’, instruerede han i 1985 en af sine mest bizarre kreationer.

En purung Jennifer Connely er søvngænger og finder ud af, at hun kan kommunikere med insekter. Det bindegale handlingsforløb bliver mere og mere grotesk, mens det skrigrøde teaterblod fosser fra unge kvinder, der myrdes med knivskarpe rageknive.

Denne sene giallo-film skal dog først og fremmest ses på grund af det idiosynkratiske soundtrack, der udover musik fra Argentos faste kollaboratør Goblin også byder på flere numre fra ingen ringere end Iron Maiden.

Kan ses på iTunes, Blockbuster og SF Anytime.

‘The Wolf of Snow Hollow’. (Foto: PR)

8. ’The Wolf of Snow Hollow’ (2020)

Indie-darlingen Jim Cummings filmografi er blevet synonym med toksisk maskulinitet i udkants-Amerika.

I hans rørende horror-komedie ’The Wolf of Snow Hollow’ spiller han igen-igen rollen som en put-upon hverdagshelt i form af politimanden John Marshall, der hurtigt viser sig at være lige så højtråbende, som han er inkompetent, da de lokale begynder at blive myrdet på makaber vis under fuldmåneskinnet.

Han er flankeret af et stjernehold af kultskuespillere fra altid undervurderede Riki Lindhome til den afdøde legende Robert Forster. Det er sammenspillet mellem disse, der løfter ’The Wolf of Snow Hollow’ til kultklassikerstatus. Og som altid kan ingen miste besindelsen, som Cummings kan det.

Kan ses på Amazon Prime.

‘Studio 666’. (Foto: Open Road Films)

9. ’Studio 666’ (2022)

Det var ikke megen kærlighed, som Dave Grohls DIY-splatterfilm mødte hos det danske kritikerkorps, men for fans af den udskældte genre er der dog masser at sætte pris på.

Selvom filmen kun lige ved og næsten hænger sammen med latex, ren viljestyrke og en misfornøjet cameo fra John Carpenter, kan man nemlig ikke andet end elske bandmedlemmerne fra Foo Fighters, der giver den hele armen.

Dæmoner lemlæster på bestialsk vis musikerne lem for lem, mens de desperat skændes om indspilningen af deres 10. album og skaber sig til den store guldmedalje.

Filmen er værd at se alene for at mindes Taylor Hawkins, som tragisk døde tidligere i år. I ’Studio 666’ er man ikke et sekund i tvivl om rocklegendernes ømhed for hinanden, for musikken og splattergenren. 

Kan ses på Viaplay, iTunes, Blockbuster og SF Anytime.

‘The Sadness’. (Foto: PR)

10. ’The Sadness’ (2021)

Kirsebærret på toppen af denne blodige zombie-sundae er uden tvivl, da en parodisk version af den kinesiske statsleders kranie eksploderer i bedste ’Scanners’-stil. Men den taiwanesiske galemandssplatterfilm ’The Sadness’ er mere end ét memeværdigt øjeblik.

Det er faktisk den bedste zombie-film i mands minde. De levende døde er her inficerede, der har mistet al form for empati. Drevet af deres mest dyriske instinkter myrder, voldtager og torturerer de deres ofre, mens de kakler som dæmoner.

Endelig forstår en film i den ofte så reaktionære genre, at zombierne bør være i fokus frem for kedsommelige stærkemænd, som råber ad kone og børn (ja, jeg kigger i din retning ’The Walking Dead’).

Kan ses på iTunes, Blockbuster og SF Anytime.

‘The Empty Man’. (Foto: PR)

11. ’The Empty Man’ (2020)

Da ‘The Empty Man’ først viste sig på streamingfladen ud af det blå, lignede det endnu et uheldigt adoptivbarn i den grimme overgang fra 20th Century Fox til Disney i stil med ’The New Mutants’ og ’Underwater’.

Men allerede 20 kuldegysende minutter inde i denne vanvittigt vellavede kosmiske horror-film står det klart, at intet kunne være længere fra sandheden.

Efter en række mystiske selvmord i en lille flække begynder eks-politidetektiven James at rode sig ud i et spind af bizarre selvhjælpskulter og uhyrlige skyggemænd. Sjældent har en gyser overrasket så positivt, og ’The Empty Man’ nyder allerede kultstatus blandt horror-aficionadoer. 

Kan ses på Viaplay, iTunes, Blockbuster og SF Anytime.

‘Saint Maud’ (Foto: PR)

12. ‘Saint Maud’ (2020)

Rose Glass’ imponerende spillefilmdebut er det nyeste mesterværk i perlerækken af auteurdrevne indie-gysere fra A24. Den unge, nyreligiøse Maud finder sit kald, da hun åbner sin dødsens syge cancerpatients hjerte op for Guds frelse.

Filmen er en fascinerende undersøgelse af den millimetertynde grænse mellem tro og besættelse i et ungt, selvhadsk sind. I dens første indstilling kigger en blodsindsmurt Maud op mod loftet – og ser Gud i form af en stor fed kakerlak.

Kan ses på Blockbuster og SF Anytime.

‘Revenge’. (Foto: PR)

13.‘Revenge’ (2018)

Få film er er så kontroversielle som dem, der tilhører voldtægt/hævn-genren. Er de fandenivoldske feministiske hymner, der giver ofrene velfortjent hævn? Eller blot et billigt trick til at retfærdiggøre at gøre voldtægtsscenarier pirrende for det mandlige publikum?

Den franske instruktørdebutant Coralie Fargeat lykkes med at vende genrens konventioner komplet på hovedet i ’Revenge’, der bruger meget lidt energi på voldtægtsakten og til gengæld giver dens heltinde en power fantasy af dimensioner, når hun jagter sine voldsmænd ned med haglgevær og furie.

Blodet fosser i litervis, når de tre de dumme møgsvin skal slagtes i en af de voldeligste film lavet i nyere tid.

Kan ses på iTunes, Blockbuster og SF Anytime.

‘Candyman’ (Foto: PR)

14. ‘Candyman’ (1992)

Det var med en sten i maven, man måtte konstatere, at Nia DaCostas længe ventede remake af ’Candyman’ var lidt af en rodebutik af ambitiøse, men halvbagte ideer. Så kan man heldigvis stadig støve den fantastiske originale film op på streamingtjenesterne. I sin tid én af de første slasher-film, som specifikt omhandlede den afroamerikanske kultur og frygt.

Enigmatiske Tony Todd spiller spøgelset i spejlet Candyman, en rasende, lynchet slave, som jagter sine naive ofre med en sylespids klo. Filmen slægter den italienske giallo-genre på med ultravoldelige mordscenarier og et slibrigt detektiv-handlingsforløb. Og så formår den sociale samfundskritik stadig at tage kegler den dag i dag.

Kan ses på iTunes, Blockbuster og SF Anytime.

‘Lad den rette komme ind’. (Foto: PR)

15. ’Lad den rette komme ind’ (2008)

Bellas forbudte romance med bad boy-vampyren Edward var ikke den eneste coming-of-age-vampyrhistorie i 2008. I en lurvet forstad til Stockholm forelsker det utilpassede mobbeoffer Oskar sig i den mystiske nabo Eli, som naturligvis viser sig at være en 100 år gammel blodsuger.

Tomas Alfredson fremviser den socialdemokratiske hyggenation som en gold istap, hvor de gamle holder sig varme med flasken, og børn falder i isfælder på må og få. Med sin rå kynisme over den trøstesløse hverdag og morbide personager føles filmen unikt skandinavisk – hvorfor det komplet ligegyldige amerikanske remake da også pænt kan undgås.

Kan ses på Filmstriben, Netflix, Viaplay, CMore, SF Anytime og Blockbuster

‘Ju-on: The Grudge’. (Foto: PR)

16. ‘Ju-on: The Grudge’ (2002)

Den japanske gyserfranchise ’The Grudge’ føles som gysergenren brudt ned til de mest basale elementer: en uhyrlig dødsrallen. Et forvrænget ansigt dækket af sammenfiltret hår. Forladte huse og kontorgange, der hjemsøges af usete skikkelser.

Uhyggen når sit zenit med den første spillefilm i serien, hvor spøgelset Kayako og sønnen Toshi udøver bestialsk hævn på samtlige folk, der vover at træde over dørtrinet i deres gamle hus. Siden den originale ’Ju-on’ er spøgelsesgenren eksploderet i popularitet med ’Paranormal Activity’, ’Sinister’ og ’The Conjuring’.

Alle film, der dyrker spøgelset som en morderisk spasmager, der nyder at drive sine hjælpeløse ofre gale af desperation, før de lander dødsstødet. 

Kan ses på Viaplay, Blockbuster og SF Anytime.

Christian Bale i ‘American Psycho’ i 2000. (Foto: PR)

17. ’American Psycho’ (2000)

Instruktør Mary Harron transformerer Bret Easton Ellis’ misogyne satire over 80’ernes yuppie-kultur til en langt mere universel fordømmelse af amerikansk grådighed og forbrugerkultur, som ville lede os til den finansielle krise otte år senere.

Filmen udødeliggjorde Christian Bale i rollen som det psykotiske Wall Street-svin Patrick Bateman, der prøver at finde en identitet gennem lystmord. Fra hans isnende åbningsmonolog og en skinnende økse i ansigtet på en ung Jared Leto til kærlighedserklæringer om forretningskort, har der hverken før eller siden været så skarp en satire over Wall Street.  

Kan ses på Netflix, Viaplay, iTunes, SF Anytime og Blockbuster.

‘Raw’. (Foto: PR)

18. ’Raw’ (2016)

Julia Ducournaus rygende originale coming-of-age-via-kannibalisme-film har hele den ferske pakke. Da den jomfruelige vegetar Justine tvinges til at spise kaninnyre som et ydmygende rusritual for de nyklækkede dyrelægestuderende, får hun pludselig smag for det forbudte kød.

Der er intet nyt ved en horrorfilm, som bruger en kvindes spirende seksualitet til gys og væmmelse. Men i modsætning til andre (glimrende) coming-of-age-gysere som ’Carrie’ og ’Ginger Snaps’, er filmen lige så liderlig og hungrende efter rå, hed korporlig omgang – både i form af den lille og store død – som sin unge kannibal in spe.

Kan ses på iTunes, SF Anytime, Blockbuster og Viaplay.

Megan Fox i ‘Jennifer’s Body’. (Foto: PR)

19. ’Jennifer’s Body’ (2009)

I 2009, da Karyn Kusamas lynende intelligente horrorfilm ’Jennifer’s Body’ blev markedsført til liderlige 12-årige teenagedrenge, hadede kulturen kendiskvinder for meget til at anse filmens stjerne Megan Fox som andet end en talentløs Barbie.

Men som en hævngerrig succubus viser hun både hugtænder og kløer, når hun selvsikkert flirter med sine mandlige ofre for senere at flå dem åbne som piñatas. Heldigvis har tiderne ændret sig (en smule), og filmen nyder i dag status som en queer-kultfilm og et blodigt alternativ til highschool-komedier som ’Mean Girls’ og ’Heathers’.   

Kan ses på Disney+, iTunes, Blockbuster og Viaplay.

Kaya Scodelario i ‘Crawl’. (Foto: PR)

20. ’Crawl’ (2019)

Siden sin franske gennembrudsfilm, den ultravoldelige ’High Tension’ (i Europa ’Switchblade Romance’), har Alexandre Aja konsekvent vist sig som en af splattergenrens mest habile håndværkere.

Hans nyeste film ’Crawl’ leverer således præcis, hvad den lover: En makaber lækkerbisken af en creature feature, hvor enorme krokodiller mæsker sig i desperate Florida-indbyggere, der er strandet under en voldsom orkan. Kaya Scodelario (Effy fra ’Skins’) gør en fantastisk figur som den barske final girl, når hun tager kampen mod de tonstunge reptiler i vand, et iturevet hus og fugtige kældergange.   

Kan ses på CMore, iTunes, Viaplay, SF Anytime og Blockbuster.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af