Det dødbringende våben på Alec Baldwin-set var en ægte pistol

Det dødbringende våben på Alec Baldwin-set var en ægte pistol
Alec Baldwin. (Foto: Mark Sagliocco/Getty Images for National Geographic)

Efter det første chok over, at Alec Baldwin ved et uheld skød og dræbte fotografen samt sårede instruktøren på westernfilmen ‘Rust’, melder det store spørgsmål sig naturligvis:

Hvordan kunne det ske?

Mens der stadig er mange åbne spørgsmål, begynder man efterhånden at kunne sammenstykke noget af billedet, dels ud fra de politirapporter, amerikanske medier har fået indsigt i, dels ud fra kilder omkring filmsettet, der fortæller skræmmende detaljer om, hvad der gik forud.

Mediet TMZ fortæller ud fra flere kilder omkring produktionen, at pistolen slet ikke var en rekvisit-pistol, men en ægte pistol, som filmholdet i dagene op til havde brugt til skydetræning uden for settet med rigtige kugler.

Det vides endnu ikke, hvordan pistolen er endt blandt de prop-våben, der skulle bruges til optagelserne, men en kilde fortæller TMZ, at de blanke og rigtige patroner blev opbevaret i samme område.

Det peger selvfølgelig på dårlig sikkerhed på settet. I weekenden kunne Los Angeles Times fortælle, at der var blevet klaget over sikkerhedsforholdene i dagene op til den fatale ulykke.

Ifølge The Wrap via det lokale medie The Albuquerque Journal var det en assisterende instruktør, der kom med meldingen »cold gun«, før han gav pistolen i hænderne på Baldwin. Det er den tekniske besked for, at pistolen er sikker at bruge på i nærheden af andre på et filmset. Det var under prøver til en scene, at Baldwin affyrede pistolen, der dræbte Halyna Hutchins og sårede Joel Souza.

Den assisterende instruktør, Dave Halls, har tilsyneladende et blakket ry. TMZ har interviewet Maggie Goll, der står for at lave rekvisitter på filmsets, og som arbejdede med Halls på serien ‘Into the Dark’. Hun udtaler, at han ikke opretholdt et sikkert arbejdsmiljø – og ikke holdt sikkerhedsmøder, når pistoler blev brugt på settet.

Derudover var våbenmester på ‘Rust’, den blot 24-årige Hannah Reed, ganske uerfaren. Hun havde kun stået i spidsen for våbnene på én tidligere film, og her udtrykte hun i en podcast – ifølge TMZ – usikkerhed om, hvorvidt hun var klar til opgaven.

Alt dette er i tråd med, hvad den danske våbenmester Hummer Højmark – der er den eneste, der må håndtere våben på danske filmoptagelser, og som også har arbejdet på adskillige Hollywood-produktioner – har udtalt til flere danske medier de seneste dage.

Det er utænkeligt, at en rekvisitpistol har kunnet medføre den slags skade, har han sagt til både DR og Ekstra Bladet.

»Det kan ikke lade sig gøre i Danmark, for der er absolut ingen, der får lov til at medbringe et våben på et filmset, hvor der er hul gennem løbet. Det bliver tjekket af Rigspolitiet«, tilføjer han til DR.

I USA er der – i tråd med landets liberale våbenlov – en anden tradition for at tage rigtige våben med til indspilningerne, men det kan tragedien på ‘Rust’-settet måske være med til at lave om. Tv-kanalen ABC har allerede forbudt rigtige våben på settet til tv-serien ‘Rookie’ i kølvandet på ulykken.

Tilbage står blandt andet spørgsmålet om Alec Baldwins ansvar. Som skuespiller kan han næppe holdes ansvarlig – som sagt fik han udtrykkeligt at vide, at pistolen var sikker.

Til gengæld er han også producer på ‘Rust’ og har vel sagtens i den funktion et ansvar for den ringe sikkerhed på settet.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af