Den danske Oscar-kandidat ‘Flugt’ vinder stor nordisk pris

Den danske Oscar-kandidat ‘Flugt’ vinder stor nordisk pris
'Flugt'. (Foto: Sun Creature Studios, Final Cut for Real)

Årets danske Oscar-kandidat har fået endnu et rygstød mod det amerikanske prisshow til næste år. I går vandt ‘Flugt’ således årets Nordisk Råds Filmpris.

Nordisk Råd hædrer hvert år en nordisk præstation inden for kategorierne musik, film, litteratur, børne- og ungdomslitteratur samt miljøtiltag. I filmkategorien var instruktør Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm oppe imod svenske ‘Tigrar’, norske ‘Gunda‘, islandske ‘Alma’ og finske ‘Ensilumi’.

‘Flugt’ følger instruktørens anonymiserede barndomsven Amin, der kom til Danmark efter en lang og farefuld flugt fra Afghanistan. Mens han ser frem mod at skulle giftes med sin kæreste Kasper, ser han tilbage på den traumatiserende fortid, der stadig sidder i ham.

»Det er sjældent, at de æstetiske, politiske og menneskelige dimensioner går op i en så sublim, kunstnerisk enhed som i ‘Flugt’«, indleder Nordisk Råd sin begrundelse for, at netop den danske film skulle vinde filmprisen.

»’Flugt’ stiller konkrete og urovækkende spørgsmål til den aktuelle flygtningedebat, og samtidig er det let for publikum at relatere til Amins eksistentielle usikkerhed, som filmen underbygger med en velgennemtænkt og nogle gange humoristisk sans for detaljer og setting«.

Filmen går stadig i de danske biografer.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af