Årets profil ifølge Soundvenue #3: Lasse Deins progressive popsatire gør coronahelvedet en hel del sjovere

Op til jul udnævner vi fem profiler, der i løbet af 2021 flyttede den kulturelle dagsorden i nye og interessante retninger. Dagens tredje i rækken er DR Satires Lasse Dein, der med sin suveræne sangkomik skabte kærkommen glæde i endnu et mørkt år.
Årets profil ifølge Soundvenue #3: Lasse Deins progressive popsatire gør coronahelvedet en hel del sjovere
Lasse Dein. (Foto: Nicolaj Springborg/Soundvenue)

ÅRETS PROFIL. DR’s Talenthold har gennem årene født mange stjerner in spe – fra Mikael Bertelsen til Anna Lin, Frederik Cilius til Julie Rudbæk.

Og ingen, der har fulgt P3’s veloplagte satirevideoer over den seneste årrække, kan være i tvivl om, at Lasse Deins navn kan tilføjes kongerækken af udklækkede mediesvaner fra public service-stationens udviklingsprogram.

25-årige Dein gik fra Talentholdet til fastansat mand på DR-holdet i foråret, og han har for længst slået sit talent fast med en usædvanlig kombination af skarp komisk timing, tiltrængt progressiv forståelse for de store dagsordener og en uafviselig evne til at pakke det hele ind i vellydende ørehængere.

I årets løb var han en nøglespiller i flere af P3 Satires klassiske sketches, flere af dem lavet i samarbejde med Talentholds-kollegaen og vennen Nina Therese Rask:

Den herlige spoof på datingprogrammer i ’Gift ved første blik’/’Matchet på mælkevejen’-bølgen, hvor Dein spiller alt fra landmand til en stodder, der har meldt sig til programmet »for at kneppe, for at bolle og for at have sex. Sketchen med den ultimative mansplainer, der nævenyttigt bryder ind i andres samtaler i kantinen. Den med det spirituelle par Theis og Ari, der finder svar på alt i krystaller og stjernetegn. Og den præcise karikatur over nordiske ungdomsseriers klicheer, hvor Dein spiller ’Den Homoseksuelle Bikarakter’.

P3 Satire har holdt et imponerende niveau i flere år, og Dein har i sin talentholdstid spillet en afgørende rolle med blandt andet sine lystige, men også kærlige inkarnationer af selvindbildske storbytyper. I juleferien lander Dein i øvrigt med en række nye satirevideoer, der samler op på årets begivenheder.

En måned mere i bubble

Det er dog utvivlsomt som musisk komiker, at Dein for alvor skiller sig ud. Han kom ind på talentholdet med sin sangbaserede humor (med god hjælp fra Andreas Hedegaard Mikkelsens produktioner), og han har fortsat i sporet med alt fra rapperen Ærlige Erling, der i en perfekt parodi på tidens ’autentiske’ autotune-rap bekender at have skidt i omklædningsrummet, til den genialt Benal-udsyrede ’Mennesker er landet’ fra sidste år.

I år satte han herlig sanglyrik på coronatiden med et par videoer til ’Danmark griner’, heriblandt med sangen om to venner, der »deler bøjle og roll-on-deo« i isolationstiden: »Knuckle / en måned mere i bubble«. Han var ’First Mover’ med lyserødt hår i en vaskeægte popbasker, og han fortsatte det akavede hiphopinspirerede talkshow OFF Beat med Kasper Stensgaard Sørensen, der dog forlod DR i 2021.

Lasse Dein. (Foto: Nicolaj Springborg/Soundvenue)

Samtidig kunne Dein ikke lade være med at producere småvideoer til sin Instagram sammen med sin trofaste producerven Christian Grinderslev, som ’Hvordan var din ferie?’, der er svær at få ud af hovedet, når man først har hørt den.

Lasse Deins egne forbilleder går fra norske Ylvis til danske Lex i klatten og Drengene fra Angora. Men lige nu er det særligt Bo Burnham og hans roste coronashow ’Inside’, der har inspireret Lasse Dein til også at trække sin musik et mere oprigtigt sted hen.

Den trang materialiserede sig i Deins største udfordring i 2021, da han blev spurgt om at åbne P3 Guld. Han greb chancen med sangen ’Brug din stemme’, der netop handlede om lysten til at stå for noget; hvilket i den selvforblændede personas optræden kom til udtryk i et halvkvædet »det’ for dyrt at gå til tandlæge«-budskab til allersidst.

Arbejder på sit eget program

Grebet var sjovt, men tanken bag er oprigtigt nok, og lige nu arbejder Dein på sit eget musikformat til DR, hvor han netop håber at bruge sin stemme til at sige noget, der har en betydning – men selvfølgelig stadig på en sjov måde.

Og det er også noget af det, der gør Lasse Dein til en kulturperson, vi ikke kan komme uden i denne sammenhæng: Mens mange komikere i disse år forfalder til forudsigelige anti-woke-jokes, er Dein – ligesom resten af P3 Satire – flydende i en ny generations syn på identitetsspørgsmål og kan derfor behandle emnerne både progressivt, sjovt og selvironisk, så boomer-komikerne blot ser endnu mere bedagede ud.

Lasse Dein har overvældet os med sit lige dele tankevækkende, komiske og musikalske øre for tidens strømninger. Og så har han helt elementært gjort det seneste halvandet års coronahelvede markant sjovere.

Derfor er han en af årets fem profiler ifølge Soundvenue.

3 spørgsmål til Lasse Dein

Hvem er i dine øjne årets profil?
»Jeg har virkelig tænkt meget over det spørgsmål, og jeg har lyst til at køre den ærligt på, hvad der har berørt mig mest i løbet af året. Og det synes jeg har været de kvinder, der stod frem i MeToo-dokumentaren (’Sexisme bag skærmen’ om TV 2, red.) og beskrev den grænseoverskridende adfærd i mediebranchen«.

»Det har været så tydeligt et strukturelt problem i vores samfund, og jeg har kvinder tæt på mig, som igen og igen har beskrevet den grænseoverskridende adfærd fra mænd. Så at stå og se på som mand og bare være passiv… Det har jeg ikke lyst til mere. Jeg føler virkelig, vi har et ansvar som mænd i den her debat, også i underholdnings- og comedybranchen. Vi styrer meget, hvad der kan være sjovt, og hvad vi kan grine af, og det ansvar synes jeg er vigtigt, at man forholder sig til. Kvinderne i dokumentaren satte fokus på, at der virkelig er en struktur, der skal ændres«.

Hvad har været din største udfordring i år?
»Jeg var stolt af at åbne P3 Guld. Og min optræden kom fra et ærligt sted, om man forstod den eller ej. Det var et ærligt billede af den store udfordring for mig i år, nemlig at bruge min stemme til noget vigtigt. Jeg har været en del af talentholdet og har kunnet pakke mig ind i at være ny, men nu har jeg været i gamet i tre år og indset, at vi har en indflydelse. Og hvad søren er det så, jeg skal sige? Hvad er min stemme i alt det her?«

»Jeg kommer ikke fra en familie, hvor vi mente en masse ting, så jeg har bare altid været én, der har siddet og følt alt muligt og ikke sagt noget. Men vi har et talerør til unge mennesker, og jeg tror på, at vi kan være med til at ændre en kultur, som jeg oplever som ret toksisk«.

«Men det har helt klart været det sværeste i år: Hvordan rykker jeg på noget, jeg tror på, og hvordan undgår jeg at være bange for at blive dømt for min mening«.

Hvad er dit største håb for 2022?
»Det store håb er 100 procent at være i et kreativt flow og hele tiden udvikle mig til det bedre og udgive noget musik, jeg er stolt af, og som er sjovt, og som rører mennesker. Det kan godt blive bedre og vildere. Det er en drivkraft, jeg håber, jeg kan blive ved med at have«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af