Det ved vi om Nicolas Winding Refns danske Netflix-serie ’Copenhagen Cowboy’

Nicolas Winding Refns første projekt på dansk i over halvandet årti er omgærdet af mystik. Her er, hvad vi har snuset os frem til.
Det ved vi om Nicolas Winding Refns danske Netflix-serie ’Copenhagen Cowboy’
Nicolas Winding Refn under Cannes Film Festival i 2019. (Foto: John Phillips/Getty Images)

For første gang siden ’Pusher III’ i 2005 filmer Nicolas Winding Refn i Danmark.

En af Danmarks største instruktører har det seneste halvandet årtis tid arbejdet i udlandet (indimellem dog med dansk finansiering) med film som ’Bronson’, ’Drive’ og ’Only God Forgives’ som resultatet.

Den kompromisløse auteur kunne i kølvandet på succesen med ’Drive’ utvivlsomt have valgt at gå en mere kommerciel vej i Hollywoods indercirkel, men danskeren har på både beundringsværdig og indimellem lidt udmattende vis bevæget sig længere og længere ud af sin egensindige tangent i ’The Neon Demon’ og serien ’Too Old to Die Young’, der er blevet kultdyrket af nogle og udskældt af flere.

Nu vender Refn så tilbage på modersmålet med serien ’Copenhagen Cowboy’ for Netflix. Projektet er stadig omgærdet af stor mystik, og spørger man Netflix og Refns faste producer, får man blot to ord igen: »Ingen kommentarer«.

Til gengæld har Refn selv teaset for projektet på sin Instagram, og selvom vi fortsat ikke ved, hvad serien handler om, ved vi efterhånden nok til at lave en lille status.

Her er, hvad vi ved lige nu:

Refns døtre er med

Nicolas Winding Refn har både postet et billede af sin datter LizzyLou og af sin datter Lola i forbindelse med projektet. Alt tyder således på, at begge spiller med.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kan man ligefrem forestille sig, at der er et selvbiografisk element eller et metalag i serien? Det er rent gætteri, men det kunne da være interessant, hvis Refn punkterer den relativt højtidelige tone, der har præget hans seneste værker, med et glimt i øjet.

Brügger og Bertelsen er også med

Dansk medieverdens Dupond & Dupont, Mads Brügger og Mikael Bertelsen, er ganske opsigtsvækkende også med i serien. De har over to omgange postet billeder fra settet, ulasteligt klædt, og i det nyeste opslag fra 21. februar skriver Brügger, at de spiller arkitekterne Jørgen og Steen.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Brügger og Bertelsen kender Refn fra det gamle DR2-talkshow ’Den 11. time’ i 2007, hvor instruktøren i nogle legendariske programmer brød sammen for åben skærm. »De har nok aldrig lavet noget bedre, Mads og Mikael – de peakede dér«, sagde Refn, da jeg interviewede ham i 2016.

Brügger og Bertelsen har tidligere ganske kort optrådt i ‘Klovn the Final’.

Og Zlatko Buric og Peter Belli!

Som bekendt fik Zlatko Buric sit store gennembrud i Refns debutbrag ’Pusher’, og han var hovedpersonen i ’Pusher III’. Nu genforenes de for første gang siden da, fremgår det af et billede på Refns Instagram.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Mere overraskende er det, at Peter Belli også er med i serien. Men okay, sangeren har selvfølgelig fået lidt af et arthouse-gennembrud på det seneste – i 2019 spillede han barnemorder i Johannes Nyholms ’Koko-di Koko-da’.

Serien bliver optaget i disse uger

Det ved vi fra ovenstående Instagram-posts og fra min gode filmanmelderkollega Ann Lind Andersen, der i midten af februar kunne skrive på Facebook, at der blev affyret pistoler uden for hendes lejlighed … til seriens optagelser. Hvilket antyder, at ’Copenhagen Cowboy’ da i hvert fald ikke er helt renset for Refns karakteristiske voldselementer.

En skuddræbt gris har givet problemer

Og nu vi taler om skud: De internationale filmmedier fik i første omgang nys om serien og dens Netflix-tilhørsforhold af noget utraditionel vej, idet dyrerettighedsorganisationen PETA havde indgivet en klage til Netflix-topchef Reed Hastings. Det var nemlig kommet dem for øre, at en gris var blevet skudt og dræbt i forbindelse med optagelserne. Københavns Zoo bekræftede, at de havde fået indleveret en død gris fra produktionen.

Hvor klagen ligger lige nu, vides ikke, men det er ikke svært at forestille sig, at den slags unødvendige, potentielle shitstorms irriterer Netflix betragteligt.

Der har været knas i kulissen

Jeg hører fra kilder, at Nicolas Winding Refn oprindeligt kun skulle have instrueret nogle af seriens afsnit og derpå have overladt dirigentstokken til en anden prominent dansk instruktør. I sidste ende har Refn selv instrueret hele molevitten.

Hvad der ligger bag ændringen, kan vi kun gisne om med idiosynkratiske Refns kompromisløshed in mente. Men skiftet må i sagens natur have skabt problemer for produktionen.

Til gengæld fremgår det af Refns Instagram, at den japanske spilguru Hideo Kojima var med over en videoforbindelse under optagelserne. Hvilken rolle han har spillet – åndelig vejleder eller co-instruktør over Zoom? – står ikke klart.

Hvornår fortæller Netflix mere?

Streaminggiganten er kendt for at holde offentliggørelsen af sine projekter i stram snor, og det er i den forstand faktisk overraskende, at Refn har fået lov til at dele castdetaljer m.m. på sine sociale kanaler.

Så nu venter vi bare på, at Netflix officielt bekræfter serien og kommer med mere info om premieredato, handling mv.

Uanset hvad er ’Copenhagen Cowboy’ et af de absolut mest ventede kommende serieprojekter.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af