Hollywoods nye scream queen kan blive filmverdenens helt store stjerne

Vi kalder den med det samme: Jenna Ortega bliver the next big thing på den amerikanske skuespilhimmel. For tiden er det 19-årige supertalent aktuel i hele fire film.
Hollywoods nye scream queen kan blive filmverdenens helt store stjerne
Jenna Ortega i 'Scream'. (Foto: SF Studios)

Jenna Ortega er her, dér og alle vegne lige i øjeblikket. Alene inden for årets tre første måneder har hun tre film i biografen plus en på streaming. ’Scream’, ’Studio 666’, ’X’ og ’The Fallout’.

Stjernefrøet er født og opvokset i byen La Quinta i den berømte californiske Coachella Valley i en søskendeflok på seks. Faren er mexicansk-amerikansk forretningsmand og moren intensivsygeplejerske med mexicansk-puertoricanske rødder, og det er faktisk hendes skyld, at Jenna Ortega blev opdaget.

Moren havde nemlig lagt en video på Facebook af sin dengang niårige datter – og gennem en familieven blev der formidlet kontakt til en agent.

Ortega besidder et af de sjældne skuespiltalenter, hvor man tænker, at der ikke er nogen grænser for, hvad hun kan blive til.

Og det er der særligt fem grunde til:

1. Hun startede tidligt

Den 19-årige amerikaner startede tidligt. Interessen for skuespil kom, da Jenna Ortega var blot seks år, og takket være talent og dygtigt agentarbejde – et ofte overset element, når det kommer til skuespilleres chancer for at lande roller – fik hun hurtigt mindre roller i større projekter som ’Iron Man 3’ og ’Insidious: Chapter 2’.

Det er dog som den unge version af Jane Villanueva i den charmerende serie ’Jane the Virgin’, at Ortega første gang rigtigt titter frem på skærmen. Sammen med hovedrollerne i Disney Channel-serierne ’Stuck in the Middle’ og ’Elena of Avalor’ (en animationsserie) får Ortega fodfæste som barneskuespilller.

Jenna Ortega i ‘Jane the Virgin’ (Foto: PR)

Springet til filmverdenens voksne rækker er svært, men rollen som filmnørden Ellie, der bor lige ved siden af alles yndlingsstalker Joe i anden sæson af Netflix-serien ’You’, viste, at Jenna Ortega kunne varetage mere seriøse roller.

Siden da er rollerne væltet ind: ’Yes Day’ (en middelmådig Netflix-film, men Ortega leverer varen), ’The Fallout’, ’Scream’, ’Studio 666’ og de kommende ’X’ samt Tim Burton-Netflix-serien om den spooky familien Addams, hvor Jenna Ortega spiller den titulære hovedrolle ’Wednesday’.

2. Hun er en scenestjæler

En ting er at kunne huske sine replikker, noget andet er at fremføre dem på en måde, så publikum sidder tilbage med en wauw-fornemmelse. Karisma og tilstedeværelse kan bære en karriere langt (hej Nicolas Cage), og Jenna Ortega har netop dét.

Jenna Ortega i ‘The Fallout’. (Foto: PR)

Som en kamæleon er hun i stand til at gestalte alt fra traumatiseret skoleskyderioverlever i ’The Fallout’ til badass screamqueen i ’Scream’. Hendes udseende og alder gør hende stadig i stand til troværdigt at portrættere karakterer fra midten af teenagenlivet til start/midt-20erne – en ikke helt uvæsentlig faktor i en branche, hvor der trods alt er et begrænset antal roller.

3. Hun vil gerne være et forbillede

Medmindre en skuespiller er i den absolutte top, er det ikke altid, de er klar på at udtale sig politisk, for det kan jo skade karrieren, hvis publikum vender sig imod dig.

Jenna Ortega viger dog ikke tilbage for at udtale sig om emner, hun finder vigtige. Inspirationen til at blive skuespiller kom, da hun så Denzel Washington-filmen ’Man on Fire’ og deklarerede over for forældrene, at hun ville være den puertoricanske pendant til Dakota Fanning.  

Med sin latin-amerikanske baggrund og sin alder er hun ikke kun et kulturelt forbillede, men også et forbillede for hele Gen Z. I 2018 bar hun til awardshowet Radio Disney Music Awards en jakke, hvor der på ryggen stod »›I Do Care And U Should Too«, en ikke så skjult fuckfinger til Melania Trump. 

Jenna Ortega til Radio Disney Music Awards i 2018 (Foto: Rich Fury/Getty Images)

Den daværende førstedame i USA havde nemlig en jakke på med budskabet »I Really Don’t Care. Do U?«, da hun var på besøg i et detentionscenter for immigrantbørn i Texas.

Læg dertil, at hun bruger Twitter, Instagram og TikTok til på både informativ og underholdende vis at engagere og opmuntre sine følgere til at realisere deres fulde potentiale og gøre verden til et bedre sted.

I 2021 udgav hun bogen ’It’s All Love: Reflections for Your Heart and Soul’, og hun er ambassadør for FN-programmet UNAIDS. Både fordi hendes bedstefar døde af aids, men også fordi unge kvinder i gruppen 15-24 er blandt dem, der figurerer hyppigst blandt nye smittetilfælde.

4. Hun er filmnørd

Det giver unægteligt en god portion credit, når man i interviews namedropper Wim Wenders’ fantastiske ’Paris, Texas’ som en af sine yndlingsfilm – og det er vel og mærke i samme åndedrag som slasherklassikeren ’Prom Night’.

Sidstnævnte influerer tilsyneladende også hendes valg af roller, for hun har allerede fem gyserfilm på cv’et og ’Wednesday’ lige om hjørnet. Netop Netflix-serien taler ind i skuespillerens ønske om at vælge roller, der fremmer repræsentation. For Wednesday-karakteren er hidtil – trods sit åbenlyse latinex ophav – udelukkende blevet portrætteret af hvide skuespillere, og det var en af grundene til, at Ortega var draget mod rollen.

»Som en, der kæmpede med at relatere til folk på lærredet eller føle sig repræsenteret, så ville jeg tilføje det til Wednesday og give opmærksomhed til noget, som altid har været en del af hende«, har skuespilleren forklaret til USA Today.

Mia Goth, Jenna Ortega, Brittany Snow og Owen Campbell og Kid Cudi i ‘X’ (Foto: PR)

5. Hun er klar til at rykke bag kameraet

Karrieren er allerede nu imponerende, men Jenna Ortega har appetit på mere. Som om det ikke var nok at være skuespiller, aktivist og forfatter som 19-årig, er ambitionen også at føje instruktør til cv’et.

Med det drive Ortega besidder, skulle det ikke undre, hvis hun har instrueret minimum ét værk, før hun fylder 25. Læg dertil, at hendes ambition er at lave film a la Mathieu Kassovitz’ fremragende franske ’La Haine’!

Er filmverdenen klar til Jenna Ortega? Det er den måske lige netop nu. Hun har kurs mod superstjernestatus med raketfart.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af