»Jeg har aldrig slået en kvinde i mit liv«: De vigtigste punkter i Johnny Depps retssag

»Jeg har aldrig slået en kvinde i mit liv«: De vigtigste punkter i Johnny Depps retssag
Amber Heard og Johnny Depp i 2015. (Foto: Ian Gavan/Getty Images)

OBS: Artiklen er opdateret 21. april med nye udtalelser fra Johnny Depp i vidneskranken.

Der udfolder sig et noget nær filmisk drama i staten Virginia i USA lige nu, hvor retssagen mellem de tidligere ægtefolk Johnny Depp og Amber Heard er i fuld sving.

Stjernerne mødtes i 2011, da de spillede sammen i filmen ’The Rum Diary’, og i 2015 blev de gift. Lykken brast imidlertid allerede i 2016, og skønt parterne indledningsvist begge underskrev en tavshedserklæring i forbindelse med skilsmissen, blev den sidenhen brudt eftertrykkeligt af begge, der har beskyldt hinanden for fysisk og psykisk misbrug.

Alle og enhver kan følge med i udviklingen af den aktuelle sag via en daglig livestream direkte fra retslokalet, men hvad er det egentlig, miseren drejer sig om?

I kølvandet på Johnny Depps vidneudsagn tirsdag og onsdag giver vi dig her det foreløbige overblik over sagen.

Hvad går sagen ud på?

Mange, der hører nøgleordene ’Johnny Depp’ og ’retssag’, vil formentlig tænke tilbage på skuespillerens medieombruste retssag i London for et par år tilbage, hvor Depp sagsøgte avisen The Sun for at have kaldt ham en »hustrumishandler«. Depp tabte søgsmålet, og hans forsøg på at appellere sagen blev afvist.

I den aktuelle sag har Depp sagsøgt Amber Heard for 50 millioner dollars for at have tilsvinet hans navn og derigennem »ødelagt« hans karriere. Depp indgav søgsmålet tilbage i 2019 som reaktion på en klumme om vold i hjemmet, Heard havde skrevet i Washington Post i 2018.

I klummen nævnte Heard ganske vist ikke Depp ved navn, men sidstnævnte mente, at Heard indirekte hængte ham ud. Få dage efter klummen blev udgivet, blev Depp da også fyret af Disney fra ’Pirates of the Caribbean’-franchisen.

Amber Heard og Johnny Depp i ‘The Rum Diary’. (Foto: PR)

Amber Heard har forgæves forsøgt at få søgsmålet afvist. Da det ikke er lykkedes, har hun i stedet mod-sagsøgt Depp for 100 millioner dollars. Hvorvidt dén sag også kommer for retten, vides ikke endnu.

Lidt enklere, tak.

Johnny Depp vil bevise, at Amber Heard forsøgte at skade hans ry med vilje, og at han aldrig har været voldelig. Ifølge ham er det omvendt Heard, der begik vold mod ham.

Heards forsvar vil forsøge at bevise, at Depp var voldelig, og at Heard dermed havde fuldt belæg for at skrive klummen som hun gjorde.

Hvad siger Amber Heard til anklagen?

I et opslag på Instagram tidligere i år skrev Heard, at hun »aldrig nævnte ham (Depp, red.), men i stedet skrev klummen om den pris, kvinder betaler for at sige sandheden om magtfulde mænd. Jeg betaler stadig den pris«.

I retsdokumentarne beskriver Heard, at Depp gentagende gange i deres forhold overfaldt hende, at han slog og sparkede hende, trak hende ved håret, og tog kvælertag på hende, så hun frygtede for sit liv.

Johnny Depp i 2021. (Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Hvad siger Depp i vidneskranken?

Tirsdag og onsdag indtog Johnny Depp selv vidneskranken i retten. Her er hans mest fremtrædende citater:

»Anklagerne er ikke baseret på nogen form for sandhed«.

»Jeg tabte allerede da det skete. Uanset hvad udfaldet af den her retssag bliver, så vil jeg bære det (anklagen, red.) med mig resten af livet … Jeg sagsøger hende for ærekrænkelse og de forskellige usandheder, som hun har brugt for at slutte mit liv«.

»Hendes anklager spredte sig i branchen«.

»Jeg slog aldrig Miss Heard på nogen måde, ej heller har jeg slået nogen anden kvinde i mit liv«.

»Hun har et behov for konflikt, et behov for vold ( … ) Det kommer ud af ingenting ( … ) Det kunne begynde med en lussing, det kunne begynde med et skub, det kunne begynde med, at hun smed en fjernbetjening i hovedet på mig, at hun smed et glas vin i hovedet på mig«.

»Det har været seks hårde år. Så underligt, når du den ene dag er Askepot, og så på 0,6 sekunder er du Quasimodo«.

Om sin barndom med en voldelig mor: »Jeg kunne se, når hun var på vej ud i en situation, hvor hun ville blive oprørt, og det ville gå ud over nogen. Som oftest var det mig«.

De vigtigste detaljer indtil nu:

En række mere eller mindre bizarre detaljer kan komme til at spille en vigtig rolle i, hvordan juryen opfatter forholdet mellem Depp og Heard, såvel som begges mentale tilstand:

Johnny Depps afskårne finger: Sagaen om skuespillerens sårede finger var også oppe og vende i The Sun-retssagen, men nu får vi den altså en gang til. Depp og hans forsvar påstår, at Amber Heard kastede en vodkaflaske efter sin daværende mand, og at den skar spidsen af hans ene finger. Spidsen blev senere fundet på køkkengulvet af Depps privatkok.

Heard afviser anklagen. Depps privatlæge David Kipper fortæller nu, at Depps første historie til både ham og personalet på hospitalet var, at han var kommet til at skære sig på en kniv.

Parterapeuten: Laurel Anderson beskriver, at Depp og Heard begik »gensidigt misbrug«.

Johnny Depp og ekskonen Amber Heard. (Foto: Getty Images)

Amber Heards blå mærker: I The Sun-retssagen fik hele verden lov til at se Amber Heards selfies, der viste et blåt øje fra en påstået slåskamp med Depp. I den aktuelle sag forklarer Depps privatlæge David Kipper og Depps ven Isaac Baruch, at de aldrig så Amber Heard med blå mærker omkring de tidspunkter, hvor Heard siger, at Depp var voldelig. Baruch siger, at Heard må have faket mærkerne.

Den personlige sygeplejerske: Debbie Lloyd, som ofte rejste med Depp og Heard, fortæller, at hun ved flere lejligheder overværede Heard »forsøge at antænde skænderier« med Depp. »Hun fulgte efter ham fra rum til rum«, siger Lloyd.

Sygeplejersken fortæller også, at hun overså Depps medicinering for alkoholafvænning. Depp var frustreret med processen, der ikke gik hurtigt nok efter hans mening, og besluttede sig for at holde op med at tage sin medicin fra den ene dag til den anden.

Lydteknikeren på ‘Pirates of the Caribbean’: Keenan Wyatt, som har arbejdet på film med Johnny Depp i over 25 år, fortæller, at han aldrig har oplevet skuespilleren som voldelig eller agressiv. Han beretter til gengæld om en episode på et privatfly, hvor Amber Heard umotiveret begyndte at råbe ad ham (Wyatt), indtil Depp bad hende holde op.

Øresneglen: På optagelserne til ‘Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge’ fik Depp leveret sine replikker via en øresnegl. Amber Heards forsvar forsøger at bruge detaljen til at vise, at Depp var stærkt uligevægtig og påvirket af stoffer. Lydtekniker Keenan Wyatt angiver imidlertid, at Depp har brugt øresnegl siden filmen ‘The Brave’ i 1997, og at skuespilleren ofte får spillet musik for at komme i den rette stemning.

Amber Heards personlige assistent: Kate James – som ifølge hende selv så godt som »styrede Amber Heards liv«, mens hun var ansat – modsiger sin forhenværende arbejdsgivers historier om vold i hjemmet.

Hvem vidner ellers?

Foruden læger, Depps tidligere advokat, en sikkerhedsvagt og en repræsentant for Warner Bros. (med flere), er en række af højt profilerede stjernenavne også blevet bedt om at vidne af henholdsvis Team Depp og Team Heard. Her er de største:

Elon Musk: Amber Heard og Tesla-milliardæren datede i en periode efter Heards skilsmisse fra Depp. Men ifølge Depp havde Heard og Musk allerede en affære under ægteskabet. Det har de to benægtet. En række sms’er mellem Heard og Musk er blevet fremlagt som bevismateriale i retten.

I den ene, fra 2016 (det år, Depp og Heard blev skilt), tilbyder Musk Heard »beskyttelse hele døgnet rundt« fra Depps angiveligt voldelige udbrud. Heards forsvar beskriver Depp som værende »besat af Elon Musk«. En bemærkning, der fik Depp til at smile skælmsk i retten.

‘WandaVision’. (Foto: Marvel Studios.)

Paul Bettany: ’WandaVision’-stjernen er en af Johnny Depps gode venner, men hans involvering her er ikke nødvendigvis en god ting for Depp. Under The Sun-retssagen blev sms’er mellem Bettany og Depp for eksempel læst op, og i en af dem skrev Depp om sin ekskone: »Let’s drown her before we burn her!!! I will fuck her burnt corpse afterwards to make sure she is dead«.

James Franco: Depp mener også, at Heard havde en affære med James Franco. Heards juridiske team har bedt Franco vidne om, at han så Heards blå mærker, og at han var bekymret for hendes ve og vel.

Ellen Barkin: ’Animal Kingdom’-skuespilleren vidner for Heard, som hun tidligere har forsvaret offentligt.

Amber Heard og Jason Momoa i ‘Aquaman’. (Foto: PR)

Amber Heard og Johnny Depps sms’er med følgende stjerner er desuden føjet til listen over bevismateriale: Jason Momoa (Heards medspiller i ’Aquaman), ’Aquaman’-instruktør James Wan, Zach Snyder, Paul Bettany og JK Rowling.

Har Depp en chance for at vinde?

Ifølge amerikanske juridiske eksperter er skuespillerens odds ikke gode. Én ting er at slå fast, at Depp og Heards forhold var giftigt, noget andet er at fremføre helt konkrete, skudsikre beviser for dårlige intentioner i forbindelse med klummen.

Dog peger nogle på, at juryen tilføjer et element af uforudsigelighed i retten. I The Sun-sagen var der ingen jury, kun en dommer.

Hvad bliver konsekvenserne for taberen?

Johnny Depps økonomiske vanskeligheder er veldokumenterede i medierne, og taber han sagen vil det gøre endnu et alvorligt indhug i finanserne.

Eftersom Depps kommercielle Hollywood-karriere allerede er skudt godt og grundigt i sænk, står han ikke til at miste aktuelle projekter i ’Pirates’-klassen, men et nederlag kan slå det sidste søm i kisten for stjernens håb om et fremtidigt comeback.

Amber Heard i ‘Aquaman’.

Det er vanskeligt at sige, hvad konsekvenserne for Heard kan blive, men alles øjne vil være rettede mod Warner Bros. og DC, som i skrivende stund har skuespilleren under kontrakt i ’Aquaman’-filmene. Det var som bekendt selvsamme Warner Bros., der i sin tid fyrede Johnny Depp fra ’Fantastiske skabninger’-franchisen.

Hvad er det næste, der sker?

I dag, onsdag, vil Johnny Depp blive krydsforhørt af Amber Heards forsvar, som selvsagt vil forsøge at pille skuespillerens vidneudsagn fra hinanden. Heard selv indtager vidneskranken senere i forløbet. Den præcise dato er endnu ikke fastsat.

Du kan følge med i retssagen dagligt her.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af