Er Austin Butler den nye Brad Pitt?

Det føles som helligbrøde at ytre tanken højt, men der er ikke desto mindre noget besynderligt skæbnebestemt over timingen af Austin Butlers Hollywood-gennembrud med ’Elvis’.
Er Austin Butler den nye Brad Pitt?

KOMMENTAR. Et Hollywood-ikon varsler sin snarlige pension i samme uge, som en upcoming yngling eksploderer på lærredet. Og pludselig hviskes der om et reelt generationsskifte i La La Land, der for bare få år siden havde syntes højest usandsynligt.

Hvem taler vi om?

Ingen ringere end Brad Pitt, såmænd, og hans ’Once Upon a Time in Hollywood’-medspiller, Austin Butler. Aka. stortalentet, der har gjort det noget nær umulige og leveret en mesterlig præstation som selveste The King of Rock i Baz Luhrmanns biografaktuelle ’Elvis’. Fra »ham der?« til »HAM DER!«.

Austin Butler i ‘Elvis’. (Foto: SF Studios)

Det er naturligvis den rene tilfældighed, at Butlers store Hollywood-gennembrud falder sammen med udgivelsen af magasinet GQ’s augustnummer, hvori Brad Pitt overraskende udtaler, at hans karriere efter eget valg synger på sidste vers.

Men ikke desto mindre er der et interessant skæbnesus over timingen:

»Det her er det sidste semester, eller næstsidste semester«, siger Pitt, som brød igennem i 1991 i Ridley Scotts ’Thelma & Louise’.

Samme år, som Austin Butler blev født.

Parløb mod Olympen

Pitt startede med roller i diverse serier, før branchen endelig fik øjnene op for hans spillefilmtække.

Det samme gjorde Butler, som i 2006 tv-debuterede i ’Hannah Montana’ og sidenhen medvirkede i ’Sex and the City’-spinoffen ’The Carrie Diaries’ såvel som den glimrende, ufortjent oversete fantasy-serie ’The Shannara Chronicles’.

I 1993 gav Pitt den som hillbilly-psykopat i thrilleren ’Kalifornia’, der udnyttede skuespillerens naturlige, drengede charme til at skabe en uhyggeligt tvetydig skurk.

Slet ikke ulig Butlers rolle som Manson-tilhængeren Tex Watson i Quentin Tarantinos ’Once Upon a Time in Hollywood’, hvor han på metakomisk vis bliver tæsket ihjel af Pitts karakter, Cliff Booth (selvsagt i modsætning til virkelighedens Watson, som dræbte Sharon Tate).

Brad Pitt i ‘Kalifornia’. (Foto: PR)

Lukt efter ’Kalifornia’ sprang Pitt ud som Hollywoods mest eftertragtede leading man i ’Interview With the Vampire’ og ’Legends of the Fall’ i en karriereopgradering af de helt store, akkurat som Butler har grebet Elvis’ guitar som det første projekt i hælene på ’Once Upon a Time in Hollywood’.

Men det, der mere end noget andet forbinder de to kornblonde (!) skuespillere med de blå, blå øjne (!) i et broderskab på tværs af generationer, er karismaen:

Både Brad Pitt og Austin Butler oser af oldschool filmstjernekarisma med et frækt glimt i øjet og besidder begge den eksklusive evne at indtage skærmen med en enorm selvsikkerhed blottet for distancerende arrogance.

Begge er typerne, der gerne selv tager pis på Ken-dukke-fordommene, og som har et solidt greb om, hvordan looket bevidst kan styrke foruroligende psykologiske rolletransformationer, der spiller mod publikums forventninger (Pitt i højere grad end Butler på nuværende tidspunkt, men alt andet ville også være besynderligt).

Austin Butler i ‘Once Upon a Time in Hollywood’. (Foto: PR)

Senere i år kan Butler ses i hovedrollen i Steven Spielberg og Tom Hanks’ Andens Verdenskrigs-serie ’Masters of the Air’ på AppleTV+, mens han til næste år slutter sig til castet i Denis Villeneuves stærkt imødesete ’Dune 2’. Inden da kan han meget vel have fået sin første Oscar-nominering for ’Elvis’, ligesom det også skulle undre, om ikke der allerede er flere filmtilbud i støbeskeen.

Hvorvidt Brad Pitt vitterligt gør alvor af pensionsplanerne, er selvfølgelig ikke til at sige endnu – han har blandt andet en endnu unavngiven film med bedstevennen George Clooney på trapperne. Men skulle det ske, kan skuespilleren bryste sig af personligt at have lammetævet sin tronfølger til tops.

Austin Butler og Brad Pitt i ‘Once Upon a Time in Hollywood’. (Foto: PR)

‘Elvis’ kan ses i biografen nu. Læs vores 5-stjernede anmeldelse her.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af