Jeg gør oprør, hvis ‘Stranger Things’ slår Steve ihjel i finalen

’Stranger Things’s Steve ’The Hair’ Harrington er over fire sæsoner gået fra stereotypt røvhul til elskelig fanfavorit. Nu frygter selvsamme fans, at hans dage kan være talte i finalen af fjerde sæson, der lander om få uger. Men det ville være kriminelt at tage livet af seriens MVP, skriver Lise Ulrich.
Jeg gør oprør, hvis ‘Stranger Things’ slår Steve ihjel i finalen
Joe Keery som Steve Harrington og Maya Hawke som Robin Buckley i 'Stranger Things' sæson 4. (Foto: Tina Rowden/Netflix)

Artiklen indeholder spoilers for ’Stranger Things’ sæson 1 – 4 (del 1).

KOMMENTAR. Åh, Steve Harrington.

Du med den naturstridigt tegneserielækre hårpragt, der ville have fået mit teenagejeg til at smelte så langt ned under gulvbrædderne, at jeg muligvis aldrig var kommet op fra rusen igen (gudskelov for at man i dag er en voksen, helt og aldeles anderledes objektiv og ingenlunde letpåvirkelig, seriøs kulturskribent).

Du arrogante highschool-kæreste til søde Nancy (Natalia Dyer), der i første sæson blev vraget til fordel for bad boy Jonathan (Charlie Heaton). Og som herefter – stik imod alle dramaturgiske odds – udviklede sig til en elskelig (!), heltemodig (!!), humoristisk surrogatstorebror (!!!) for hele det yngre børnecast.

‘Stranger Things’. (Foto: Netflix)

Ja, Steves rejse repræsenterer ’Stranger Things’s mest vellykkede karakterudvikling, og manden bag ikonet, Joe Keery, har fra sæson til sæson udvist en uforligneligt charmerende evne til at stjæle stadigt flere scener med rigelig selvironi, oprigtig sårbarhed og smittende kemi med sine medspillere.

Navnlig den goofy smartass Dustin (Gaten Matarazzo), som slet og ret er blevet Steves ride or die, og Robin (Maya Hawke), som udelukkende har betroet sin homoseksualitet til Steve.

Steve er en pretty boy, som redeligt bliver jokens punchline, når han for eksempel ikke ved, hvad ’Ringenes herre’ er for en størrelse. Men på nuværende tidspunkt i fortællingen er han samtidig også børneflokkens og seriens eneste (officielle) queer-karakters mest pålidelige allierede, som er klar til at gribe den første den bedste spidse genstand og/eller standerlampe for at forsvare vennerne mod alle The Upside Down’s monstrøse farer.

Og fantørsten – sorry – fankærligheden er stor:

I slutningen af første del af sæson fire lægges der sågar ikke så lidt i kakkelovnen til, at Steve og Nancy (hvis forhold til Jonathan er feset ud i sandet i forfatterrummet) kan finde melodien igen.

Og så var det ellers, at alarmklokkerne begyndte at bimle som et Upside Down’sk dommedagsur på Twitter.

En barsk finale venter

Hovedrolleindehaver Millie Bobby Brown og det øvrige cast teasede op til premieren på sæson 4 for, at den ville blive vildere, mørkere, og mere følelsesmæssigt gribende end hidtil set.

Hvorfor det er oplagt at gå ud fra, at Duffer-brødrene er klar til at give en eller flere centrale castmedlemmer kniven. En chokhandling, der vil kunne råde en smule bod på det ærgerlige cop out i sæson tre, hvor Sheriff Hoppers dybt rørende afskedstale til Eleven og efterfølgende død nærmest øjeblikkeligt blev undergravet af det dybt søgte ’det-var-bare-russerne-der-fangede-ham’-twist.

Det giver udmærket mening at skære i det efterhånden temmelig omfattende persongalleri, ikke mindst for at understrege, hvor meget der er på spil i vor heltes kamp mod Elevens mørke ’Voldemort-bror’, Vecna.

Men det vil ikke give meget mening, hvis det er Steve, der ofres på skafottet i afsnit ni.

Gaten Matarazzo, Maya Hawke, Sadie Sink og Joe Keery i ‘Stranger Things’ sæson 4. (Foto: Netflix)

Jovist, hans død ville have monumental vægt og sætte et voldsomt aftryk på de øvrige karakterer forud for den femte og sidste sæson. Og hvor Steve står nu, ville det være i heltens ånd, hvis han frivilligt ofrede sig i 11. time, i bar-action-man-mave og med blodige lokker. Kanske endog i kølvandet på en tårevædet kærlighedserklæring fra Nancy.

Vakse fans på førnævnte Twitter har bemærket, at Steve da vist hostede lidt mistænkeligt efter at være blevet bidt af de ækle ’flagermus’ i The Upside Down. Og Robin (Maya Hawke) gjorde en dyd ud af at pointere, at han kunne være i fare for at få monster-rabies.

Så hvorfor vil det være så forkert at aflive The Hair? Og hvorfor tror jeg ikke, at Duffer-brødrene har tænkt sig at gøre det i sidste ende, selvom de hinter djævelsk i den retning?

Børneskuespillernes donkraft

For det første tror jeg, at serieskaberne er helt klar over, at Joe Keery er regulært es på en hånd, der til trods for castets størrelse ikke tæller et væld af bomstærke skuespillere:

Keerys førnævnte gode kemi med børnekollegerne løfter simpelthen kontinuerligt spillere, der ikke nødvendigvis troværdigt havde kunne bære scener alene.

Jo ældre ungerne er blevet, jo tydeligere er det blevet, at det langt fra er alle, der ligefrem har Shakespeare i blodet. Steve forsvarer dem ikke alene mod Vecna, han forsvarer dem i lige så høj grad fra at falde igennem på skærmen.

Og det er svært at se Nancy, Robin eller (gys) dødsenskedelige Jonathan løfte samme vigtige opgave lige så ubesværet, eller med lige så stor humor og varme, som Joe Keery formår det.

For det andet er der Max:

Max (Sadie Sink) har haft det svært i fjerde sæson, hvor hun qua sin store sorg over Billys traumatiserende død (i finalen i tredje sæson) bliver mærket af Vecna som byttedyr. I en hjerteskærende scene giver Max hver af sine venner en konvolut med et personligt brev, i tilfælde af at hun ikke klarer den. Blandt de venner er Steve.

Sadie Sink i ‘Stranger Things’. (Foto: Netflix)

Steve er ikke længere kun Dustins ven – eller ’bare’ ham, der svinger standerlampen. Han er Max’ ven. Han er en del af hendes valgte familie. Dør Steve på tragisk vis i kampen mod Vecna, vil det være en regulær spejling af, hvordan Max mistede Billy i opgøret med The Mind Flayer.

Og vil Duffer-brødrene virkelig fravriste Max to storebrødre i to finaler, lige efter hinanden? For mig at se ville det virke dovent samt spænde ben for Max’ ellers lovende karakterudvikling, hvis hun skal trækkes med Død Bror 2.0 i starten af sæson fem.

Producer og instruktør støtter Team Steve

Med på Team Steve er også ’Stranger Things’-produceren og afsnitinstruktør Shawn Levy, som tilbage i 2018 afslørede, at der havde været tale om at slå Steve ihjel i tredje sæson. Men den var Levy ikke med på, fortalte han i et interview med TV Line:

»Seriøst, den dag Steve Harrington dør, bliver den dag, jeg forlader serien. Jeg kan ikke forestille mig at leve i en verden uden Steve Herrington. Og jeg tror, at vi er mange, der har det sådan«.

Det er afgørelsens time, når fjerde sæsons afsnit otte og ni lander 1. juli, og Duffer-brødrene efter al sandsynlighed gør alvor af ordsproget kill your darlings for at trimme skakbrættet.

Men den darling skal dæleme ikke være seriens MVP, Steve ’The Hair’ Harrington.

’Stranger Things’ kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af