Kongen af Disney vender tilbage – chokerer Hollywood

Kongen af Disney vender tilbage – chokerer Hollywood
'The Avengers'. (Foto: Disney)

Som øverste chef for Disney siden 2005 (og præsident i fem år inden da) var Bob Iger i høj grad manden, der skabte det underholdningsimperium, musestudiet er blevet i det nye årtusinde.

Man kan hurtigt glemme, at animationsstudiet i nogle årtier havde kæmpet med at finde sin plads i en ny verden, men opkøbene af især Star Wars- og Marvel-franchisen var med til at bringe virksomheden tilbage på toppen af Hollywood.

I 2020 – lige da corona ramte – trådte Iger tilbage for at gå på pension, og han overlod tronen til en anden Bob, med efternavnet Chapek, hvilket var overraskende for mange. Chapek kom fra en position som direktør for Disneys forlystelsesparker og oplevelser og tog over på et tidspunkt, hvor overgangen til streaming var det mest presserende emne.

Siden har iagttagere bemærket, hvordan Chapek har været en elefant i en glasbutik, fra håndteringen af nogle af verdens største stjerner (en løntvist med Scarlett Johansson blev alt for offentlig) til det brændende mangfoldighedsspørgsmål (med manglende afstandstagen fra Floridas såkaldte don’t say gay-lov).

Senest har Disney meldt skuffende finansielle resultater ud de seneste kvartaler, og hele vejen igennem har mange utvivlsomt savnet Igers sikre hånd, både i forhold til forretningen og den mere politiske ageren i offentligheden.

Ingen havde dog forudset den udvikling, der ramte USA mandag morgen. Disney har nemlig meldt ud, at Bob Iger vender tilbage til CEO-stillingen, og at Chapek er fortid.

I en meddelelse takker Disney Chapek for at have ført virksomheden gennem corona, mens bestyrelsesformand Susan Arnold udtaler:

»Bestyrelsen har konkluderet, at mens Disney skal ud på en tiltagende kompleks periode med transformation af branchen, er Bob Iger unikt i stand til at føre virksomheden gennem denne afgørende periode«.

I en mail til medarbejderne skriver 71-årige Iger selv, at »det er med en utrolig følelse af taknemmelighed og ydmyghed – og, må jeg indrømme, en del forbløffelse«, at han vender tilbage.

Udskiftningen kommer højst uventet, for Chapek fik tidligere på året fornyet sin kontrakt, og alle regnede med, at han ville få længere tid til at få sit embede på ret køl.

De amerikanske branchemedier har siden Chapeks overtagelse været spækket med historier om, at han mildest talt har været træt af, at Iger aldrig rigtigt har forladt virksomheden og har åndet ham i nakken.

Iger – der selv var med til at pege på Chapek – fortsatte som bestyrelsesformand for at sikre en glat transition længere tid end beregnet på grund af corona, og først ved udgangen af 2021 trådte han rigtigt tilbage. Siden har Iger ofte, ifølge blandt andet mediet Puck, udtrykt skuffelse over sin efterfølger.

Nu har magtkampen fundet sin vinder, hvilket utvivlsomt vækker lykke mange steder i Hollywood, hvor man har haft det stramt med, at Chapek med sin baggrund i forlystelsesparkerne grundlæggende ikke forstod filmbyen, som Iger gjorde.

Ifølge The Wrap har flere Hollywood-aktører da også allerede udtrykt deres glæde over nyheden, samtidig med at de er chokerede over, at Iger afbryder den pension, han ellers har udtrykt så stor begejstring for.

Som skuespiller Josh Gad, der har medvirket i flere Disney-produktioner:

En af Igers opgaver bliver at finde den person, der skal efterfølge ham på længere sigt. Hans nye kontrakt som CEO løber i første omgang to år.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af